Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy KPP

František Filipovský - 100 výročí narození

obrázek k článku

Letošní XIII. ročník udílení ?Ceny Františka Filipovského za dabing?, který se uskutečnil v Záloženské dvoraně v sobotu dne 15. září, byl nepochybně mimořádnou událostí. Při této příležitosti si přeloučská veřejnost připomněla, že v tomto měsíci by se dne 23. září dožil František Filipovský 100. výročí narození.


Vývoj vztahu člověka k přírodě na území mikroregionu Sdružení obcí pod Kunětickou horou

obrázek k článku

Vážení čtenáři, dovolte mi, abych Vás seznámil s další částí mé diplomové práce, kterou jsem sepsal na téma Environmentální dějiny mikroregionu Sdružení obcí pod Kunětickou horou od roku 1848. V minulých číslech tohoto sborníku jsem Vás ve stručnosti seznámil s vývojem a současným stavem zdejší krajiny.


Sedmdesát let Velké pardubické ve vzpomínkách

obrázek k článku

Jsem pravidelným účastníkem Velké již od roku 1937, kdy jsem ji viděl poprvé za doprovodu svého otce. Byl jsem devítiletý a pamatuji si z ní hlavně bělouše Herolda, protože byl bělouš a že jeho jezdec z něho brzy po startu spadl. Spadl z něho ještě při dojezdu do cíle. Ten rok vyhrála nad všemi chlapy jediná ženská. Byla to Lata Brandisová na plavé Normě. Podle vyprávění otce jsem se moc divil, že ?ženská? závodí na koni, když v nemošickém hřebčinci žádný ženský u koní nejsou. Otec byl v hřebčinci správcem připouštěcích stanic. Byl pyšný na to, že jeden z nemošických hřebců Ardo stojí na Václavském náměstí se svatým Václavem. Abych byl přesný, Václav sedí. Pan Myslbek si půjčil Arda, když byl hřebčinec ještě vojenský.




Zborov 1917 - vznik čs. armády

obrázek k článku

Zborov 1917 je důležité datum pro náš stát. Bitva u Zborova je klíčovou událostí,která stála na počátku vzniku samostatné československé armády a samostatného státu Československé republiky. Bitva 2.7.1917 trvala sice jen necelý den, ale její význam byl dalekosáhlý. Mimořádný význam měl výsledek této bitvy pro politickou činnost T. G. Masaryka v zahraničí.


Jan Veselý (20.5.1855- 12.9.1920) - zakladatel bihdanečských lázní

obrázek k článku

Jan Veselý se narodil 20. května roku 1855 jako druhý potomek z celkem šesti dětí v jedné z nejzámožnějších bohdanečských rodin. Otec František Veselý vlastnil nejen výstavný dům čp. 88, ale též úrodná pole v okolí Bohdanče. Navíc měl u Libišan od Svatováclavské záložny v Praze pronajaty rozlehlé louky s místy až čtyřmetrovou vrstvou rašeliny. Zároveň provozoval velkoobchod se senem, slámou a ovsem.


Karel Moor a Pardubice - III. část

obrázek k článku

Pokračujme v líčení životních osudů Karla Moora. Ve svých pamětech ?V dlani osudu? vzpomíná na žamberskou přednášku publicisty dr. Jana Herbena o F. Palackém. V rozhovoru mu Herben nabídl místo hudebního referenta realistické revue ?Čas?. Zprostředkoval mu v Praze domácí výuku ve své rodině a v rodinách univerzitních profesorů Arnošta Krause (známého germanisty) a Františka Drtiny (otce pozdějšího ministra Prokopa Drtiny), což mu ale nenahradilo dobré příjmy, jež míval v Pardubicích. Moor se osobně seznámil i s T. G. Masarykem a v pražském rázovitém hostinci ?U Fleků?, kam chodíval s přítelem F. Kholem, se setkávali i s hercem Karlem Želenským, operním pěvcem Karlem Burianem, malířem V. Olivou a spisovatelem F.Heritesem. V lednu 1900 se oženil, ale nikoliv sťastně.


Živelné pohromy v obcích Turkovice, Spitovice a Žáravice

obrázek k článku

Pamět. kniha obce Žáravice, str. 88První zmínka o živelné pohromě v obci Turkovice je až z roku 1929. Již tradičně jako ve většině kronik jsou popsány velké sibiřské mrazy, které sužovaly celou republiku od prvních dnů nového roku. Teplota běžně klesala na ?30 stupňů C. Díky sněhovým závějím byla obec odříznuta od okolního světa.


Kapitoly z dějin českého fašismu v Pardubicích - 37. část

obrázek k článku

Antisemitská vlna zachvátila i Pardubice. 20. října 1938 ve 21,30 hodin byl přiveden na policejní strážnici na Novém městě v Pardubicích 17letý krejčovský učeň Jarolím Švec (nar. 30. 9. 1921 v Míchově, okres Boskovice, bytem Pardubice, Rašínova ul. ? dn. J.Palacha 1093). Svědek Rudolf Čížek z bezpečnostní služby ?Zajíček? jej přistihl, jak štětcem psal na sklo výkladu filiální prodejny obuvi firmy F. L. Popper (Wilsonova třída, dn. Třída Míru čp. 763) nápis ŽID. Švec se při výslechu přiznal, že si vzal bez vědomí svého zaměstnavatele krejčího Josefa Bareše (známého člena NOF) z koupelny kulatou plechovku s rozředěnou plavenou křídou a štětec, který používala paní Barešová na čištění kachlových kamen v kuchyni a sám, nikým nenaváděn, napsal slovo ŽID na několika výkladních skříních na Wilsonově třídě (popsal kromě fy Popper i výkladní…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem