Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Zprávy KPP

Živelné pohromy v obci Turov 1693 - 1935

obrázek k článku

Z roku 1693 uvádí kronikář na str. 32 živelnou pohromu v podobě tzv. kobylkové invaze: "Kdekoliv padly, všechny ovsi, pozdní ječmeny, proso ... všechno snědly ... kde na lesy trefily, dříví se pod nimi lámalo!" Nastala drahota. Udává se, že jeden strych (93,36 litru - pozn. red.) žita stál 5 rýnských 40 krejcarů, strych pšenice 6 rýnských a strych ječmene 4 rýnské 36 krejcarů. Roku 1770 udeřil v Čechách mor, ale v obci Turov nikdo nezemřel. Dne 30.12. 1833 zasáhla Turov kolem půlnoci silná bouře s krupobitím. Vítr pobořil několik střech a rozbíjel okenní skla. Obcí se valila voda jako ze strouhy. Dne 21.4. 1857 vyhořely v obci statky Karla Svobody (čp. 41) a pana Marčíka (čp. 39).


Žili mezi námi - Za Láďou Jičínským

obrázek k článku

Ve středu 12. října 2005 zemřel po více než devítiletém utrpení dlouholetý dobrovolný pracovník atletického klubu AC Pardubice Láďa Jičínský, generacemi atletek a atletů familiárně oslovovaný jako Činda. V nadpisu, jak je zvykem při těchto smutných rozloučeních, píšeme za Láďou Jičínským, ale za Láďou zůstala v klubu opravdu hluboká a nesmazatelná stopa.


Dětská lékařka MUDr. Anna Barešová

obrázek k článku

Devátého listopadu 2005 v nedožitých sedmasedmdesáti letech zemřela v Pardubicích dlouholetá dětská lékařka MUDr. Anna Barešová. Narodila se ve Smiřicích, vystudovala Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Krátce pracovala v nemocnici v Českých Budějovicích a na středisku ve Volarech. Poté žila s rodinou v Pardubicích, kde na dětském infekčním oddělení získala kvalifikaci ke složení první atestace. Poté odešla pracovat jako terénní lékařka. Několik let působila v Bohdanči, Opatovicích, na Školní zdravotní službě. Od roku 1966 ordinovala v nově zřízeném obvodním středisku U Kostelíčka, a to až do svého odchodu do důchodu v roce 1986. Vybudovala zde i školicí dětské středisko pro mladé nastupující terénní lékaře a pro dětské lékaře před atestací prvního stupně. Pokoušela se také o reorganizaci dětské péče, která byla v té…


Žijí mezi námi - PhDr. Pavel Studnička

obrázek k článku

Dne 25. dubna 2006 se dožil šedesátky středoškolský učitel, publicista a regionální historik PhDr. Pavel Studnička. Narodil se sice v Pardubicích, kde více než třicet let žije a pracuje, ale své kořeny, kterým zůstává po celý život věrný, má v Chroustovicích. Zde obvykle tráví volné chvíle v domku po svých rodičích. V rodině venkovského koláře vyrůstal až do doby, kdy odešel na studie. Krásný a dobře udržovaný chroustovický zámek, barokní kostel sv. Jakuba, venkovská škola malého malého městečka, sousedské vztahy, religiózní prostředí blízkého vyhlášeného poutního kostela Na Chlumku u Luže a blízkou zříceninou hradu Košumberk, možná i chroustovický původ Alberta Pražáka, literárního historika a prvního předsedy České národní rady v osvobozeném Československu, to vše asi zapůsobilo na našeho jubilanta tak, ze se po studiu na vysokomýtském…


Počátky městské hromadné dopravy v Pardubicích

obrázek k článku

Vybudováním železniční trati Olomouc - Pardubice - Praha (1845) a jejím pozdějším napojením na Liberec (1859) a Havlíčkův Brod (1871) se naše město stalo důležitou dopravní křižovatkou. Ačkoli vzdálenost od nádraží do města bylo tehdy možné dojít pěšky nebo dojet kočárem, začaly se v ulicích postupně objevovat omnibusy, z počátku tažené koňmi, jimiž místní podnikatelé dopravovali hosty od nádraží k hotelům.


Kostelní chór v Pardubicích a Jan Procházka (1853 - 1931)

obrázek k článku

Provozování hudby na kůru patřilo k samozřejmým povinnostem školních učitelů. Od konce 17. století uzavírají města a větší obce s učiteli-rektory školními smlouvy, stanovující jejich povinnosti ke škole a kostelu a z toho plynoucí odměny, které však byly velmi nepatrné. Aby vůbec uživil rodinu, dělal učitel kromě školní a varhanické služby mnohdy ještě písaře městu, cechům i soukromým osobám a často i obdělával od záduší propůjčená pole. Odměny za různé církevní úkony kantora, zejména o pohřbech, stanovil až "štolový" patent z roku 1750.


Válečné hroby na Pardubicku

obrázek k článku

Od 1. července 2004 vstoupil v platnost zákon 122/2004 Sb. "O válečných hrobech a pietních místech", stanovující práva a povinnosti v oblasti péče o válečné hroby a pietní místa. Válečným hrobem míní tento zákon místo pohřbení ostatků osob, které zahynuly v důsledku aktivní účasti ve vojenské operaci, válečného zajetí, atd. Evidencí válečných hrobů se rozumí listinný nebo jiný záznam obsahující údaje o hrobu, zejména jméno, hodnost, státní příslušnost k armádě, datum úmrtí, příčinu smrti, parcelní číslo, vlastníka hrobu, historickou událost. Na základě uvedených zákonných podmínek zahájil pardubický magistrát pátrání po válečných hrobech a pietních místech na území správního obvodu pověřené obce. Těžištěm prvotních informací se staly obecní kroniky, spisy státního archivu, svědecké výpovědi očitých účastníků, soukromé sbírky atp. Během…




Tragická smrt poručíka četnictva Josefa Trnky

obrázek k článku

V úterý dne 8. května 1945, tedy v den, kdy hitlerovské Německo podepsalo kapitulaci, došlo v Pardubicích k tragické události, při níž byl příslušníky venkovské služebny gestapa zastřelen poručík četnictva Josef Trnka1). Stalo se to kolem 10. hodiny v budově tehdejšího okresního úřadu na nynějším náměstí Republiky, kde ve 3. patře byly úřadovny německé státní tajné policie - gestapa. Když po válce probíhal proces s jedním z příslušníků gestapa v Pardubicích Aloisem Aschenbrennerem2), tak se mj. projednával i případ zastřeleného por. J. Trnky. Jsou o něm celkem tři výpovědi a je zajímavé je srovnat, protože jedna z nich je i Aschenbrennerova. Je třeba dodat, že tehdejší úřední čeština byla poněkud kostrbatá a také je tam nejedna gramatická (v němčině) i stylistická chyba.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem