Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Zprávy KPP

Ještě něco o reklamních betlémech z Pardubicka

obrázek k článku

Jestliže jsem se ve svém minulém pojednání zabýval reklamními betlémy z Pardubicka, rád bych k nim uvedl některé další informace, které se podařilo zjistit dodatečně. Touto problematikou se totiž mimo mne zabývá několik kolegů ? betlemářů a ony informace byly pro nás zcela neznámé.


Deset let obnoveného Sokola Pardubice I (1990 ? 2000)

obrázek k článku

Rok Sametové revoluce přinesl i touhu po obnově Československé obce sokolské, což se stalo skutkem 7. ledna 1990 na ustavujícím sjezdu v Praze. Vzpomínám, že se sjezdu účastnilo asi 10 lidí z našeho města, vedle bratra Wagnera, Šedého, Ing. Lebedy, sester Klicperové a Ježkové ještě další, jichž jméno si již nepamatuji. Prvním starostou obnoveného Sokola se stal Dr. Petrák. Je to počátek obtížných bojů ostřílených činovníků ČSTV s naivním vedením Sokola.


Kekulé ze Stradonic

obrázek k článku

Každý, kdo studoval chemii ? a těch je v Pardubicích hodně ? se setkal se jménem tohoto význačného německého organického chemika. Fridrich August Kekulé von Stradonitz se narodil 7. září 1829 v Darmstadtu. Byl potomkem českého zemana Diviše Kekula za Stradonic, který se musel po bitvě na Bílé hoře vystěhovat do Německa. F. A. Kekulé habilitoval v roce 1856 jako docent a už o dva roky později působil jako profesor v belgickém Gentu. A právě Belgie ho neopomněla, je dokonce zpodobněn na jejich poštovní známce z roku 1966. V následujících letech působil jako profesor v Bonnu. S jeho jménem je nerozlučně spojen objev struktury benzenu, dále koncepce čtyřmocenství uhlíku a nauka o jeho řetězení. Dále byl autorem tří dílů význačných učebnic organické chemie (1861 ? 1867) a knihy Chemie derivátů benzenu (1867). Život tohoto vědce se ukončil 13.…


Pardubické firmy a jejich firemní značky (VIII. část)

obrázek k článku

V roce 1912 byla založena firma Bratři Horákové ? továrny na zužitkování ovoce a zeleniny. Původní sídlo firmy bylo na Fáblovce, ale vzrůstající obliba této firmy donutila k umístění továrny do Pardubic na Lažanka. Firma se specializovala na výrobu ovocných šťáv, jemné marmelády, švestková povidla, zeleninové konzervy apod.



Dopis Antonína Pokorného ml. (1921) odeslaný z koncentračního tábora Buchenwald do Pardubic

obrázek k článku

Díky Josefu Pokornému se do archivních dokumentů okresního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu dostal v minulém roce dopis, který psal v r. 1944 Antonín Pokorný svým rodičům do Pardubic. Originál dopisu, který byl psán v koncentračním táboře Buchenwald, je dnes vzácnou památkou na dobu a na lidi, které připravila nacistická moc o svobodu, na české vlastence uvězněné v německých věznicích a táborech.


Kapitoly z dějin českého fašismu v Pardubicích 17. část

obrázek k článku

Činnost NOF v Pardubicích vážně poznamenaly ?lednové události? v Brně, t. zv. židenický puč v noci z 22. na 23 leden 1933. Moravští stoupenci NOF přepadli v noci v 0,30 hodin Svatoplukova kasárna v Brně- Židenicích, odzbrojili část mužstva, ale po krátkém boji byli přemoženi a museli se vzdát. Při střetnutí padl 1 fašista a několik jich bylo raněno. Velitel akce Ladislav Kobsinek uprchl do Jugoslávie, kde se vzdal čs. úřadům.




Karel Moor a Pardubice 2. část

obrázek k článku

Karel Moor vychodil obecnou školu ve svém rodišti, kromě posledního roku, kdy byl poslán do Horního Lánova, do německé školy ?na handl?, jak se tehdy praktikovalo. Na místě domu na náměstí v Lázních Bělohradě čp. 42 (bývalá Knejflova chalupa), kde rodina Moorova bydlela až do roku 1885, stojí dnes sgrafity vyzdobený dům zvaný Finkův. Rodiče Karla Moora dům prodali a odstěhovali se do Pardubic.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem