Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Zprávy KPP

Jaromír LAHULEK (1892 - 1959)

obrázek k článku

Jaromír Lahulek se narodil v Pardubicích 26. listopadu 1892 jako syn výborného hudebníka. Základní vzdělání získal nejen na reálném gymnáziu, ale později i na obchodní akademií v Chrudimi, kterou absolvoval v roce 1912.


VÝZNAMNÉ POSTAVY PARDUBICKÉ CHEMIE VE 20. STOLETÍ ? III. - PROF. Dr. ING. MIROSLAV VEČEŘA, DrSc.

obrázek k článku

Mezi výrazné postavy tzv. ?pardubické chemie? patří bez veškerých pochyb také prof. Dr. Ing. Miroslav Večeřa, DrSc. Tímto pořadím je možné také doložit posloupnost a generační souvislost mezi učitelem (prof. Dr. Ing. Miroslav Jureček, DrSc.) a žákem, jak to konečně lapidárně bylo již uvedeno v předchozím článku. Od předcházejících pardubických chemiků se snad lišil pouze v tom, že neměl tak bohatou odbornou minulost, resp. praxi. Prof. Dr. Ing. Miroslav Večeřa, DrSc. již v roce 1943 nastoupil do laboratoře prof. M. Jurečka a tam ve vysoce odborné a tvůrčí atmosféře Výzkumného ústavu organických syntéz v Pardubicích ? Rybitví dozrál jeho odborný profil. Odtud, po více než dvacetiletém pobytu v laboratořích organické analýzy, nastoupil svoji pedagogickou, ale i vědeckou dráhu na katedře organické chemie Vysoké školy chemicko…


KAPITOLY Z DĚJIN ČESKÉHO FAŠISMU V PARDUBICÍCH ? 10. část

obrázek k článku

Situace v Pardubicích se tedy v době předvolebního boje silně radikalizovala. 24. února se ještě konala další předvolební schůze NOF ve velkém sále Zlaté štiky. Schůze se zúčastnilo asi 1500 lidí, kromě asi 70 junáků NOF z Prahy a okolí Pardubic. Předsedal lékař F. Novotný z Chrudimě, řečnili V. Vážný, redaktor Fašistických listů z Prahy Josef Kučera a za Junáky NOF jistý Trnka, také z Prahy.


Pardubické firmy a jejich firemní značky

obrázek k článku

V poslední třetině 19. století vznikají v Pardubicích firmy, které položily základ ke slávě pardubického průmyslu. Na počátku 20. století a hlavně po roce 1918 počet firem velmi rychle stoupá. V roce 1938 se uvádí, že v Pardubicích existovalo na 3000 firem, včetně 51 továren. Ovšem ne každý podnikatel si mohl založit velký podnik, či dokonce továrnu. Většinou vznikaly drobné firmy, z nichž některé existovaly třeba jen několik roků či měsíců. Materiál o těchto firmách se zachoval jen zlomkovitě a badatel je mnohdy nucen konstatovat jen několik základních údajů. O známějších, ale i o těchto méně známých firmách v Pardubicích a hlavně o jejich firemních značkách, ochranných známkách a reklamě, pojednává několik článků, které si kladou v tomto časopise skromný cíl, vrátit čas o několik desetiletí zpět a seznámit čtenáře s firmami, které oni…


Pamětní desky žalují

obrázek k článku

I tyto desky mají svůj osud. Jsou to němí svědkové naší historie. Zub času neúnavně ubírá na jejich původní kráse. Jsou většinou nenápadné a tím jsou také často míjeny bez povšimnutí. Dovolte mi, abych se v této souvislosti zmínil o několika neutěšených případech.


PROČ ZEMŘEL STAROSTA KAREL ČERNÍK?

obrázek k článku

?V prosincových volbách (1869) prohlášen byl starostou Karel Černík, kupec v ulici Zámecké (čp. 1) a nadšený pracovník národní.0) R. 1870 rozhodl se sice vzdáliti úřadu, setrval však a působil i po obnovené volbě z 18. prosince 1870, z 11. března 1871 a z 15. ledna 1874. Život zkrátil si samovolně 6. října 1874.? 1) Tyto základní údaje o K. Černíkovi přináší prof. J. Sakař ve svých Dějinách Pardubic. Doplňuje ještě podle protokolu obecního zastupitelstva, že při volbě 6. prosince 1869 obdržel K. Černík 21 hlasů a jeho protikandidát ? Václav Bubeník, jemuž jako starostovi dělal Černík náměstka ? 5 hlasů. 2) Z protokolů obecního zastupitelstva deponovaných ve Státním okresním archivu v Pardubicích lze ještě k první volbě doplnit, že další dva kandidáti J. Konečný a K. Svoboda získali každý jen 1 hlas. Volbu řídila volební komise ve…


ZAPOMENUTÁ BITVA

obrázek k článku

PŘEDEHRA 20. října roku 1740 zemřel rakouský císař Karel VI. a s ním vymřela dynastie Habsburků v mužské linii. Podle pragmatické sankce, která byla vyhlášena 19. dubna 1713 a stanovila, že ??dědičné země habsburského panovnického rodu jsou nedělitelné a přecházejí dědičně jako celek na nej-staršího syna zemřelého krále nebo jeho nejstarší dceru, neměl-li syna??, se trůnu ujala arcivévodkyně Marie Terezie. Mezinárodní záruky pragmatické sankce se však velice záhy ukázaly jako zcela neúčinné v okamžiku, kdy Marii Terezii chyběly jak finanční prostředky, tak i silná armáda (potvrdila se tak slova rakouského vojevůdce Evžena Savojského, že pragmatická sankce bez silného a moderního vojska a plné státní pokladny bude v očích ostatních panovníků jenom cárem papíru). Již v prosinci roku 1740 vpadla armáda pruského krále Fridricha II. bez…


ZE ŽIVOTA POČESTNÝCH MĚŠŤANŮ PARDUBICKÝCH

obrázek k článku

Pardubičtí měšťané a sousedé nežili vždy poklidným životem. I v minulosti klidná pravidelnost městského života bývala narušena různými aférami, které pak řešil nejen magistrát, ale někdy musel zasáhnout i hejtman pardubického panství, obzvlášť v případech, kdy aféry se dotkly předních a vážených osob. Časté výtržnosti, mravnostní delikty a pohoršlivé chování některých občanů působily těžkou hlavu i panu primátorovi města Pardubic a celému magistrátu, ale ne vždy pardubický magistrát zakročoval rázně proti provinilcům, takže si zasloužil i několikeré napomenutí od pana hejtmana.


Pernštejnský vodovod v Pardubicích

obrázek k článku

Péče, kterou Pernštejnové věnovali svému městu Pardubicím, byla příkladná. Dali přestavět původní tvrz na moderní zámek a při něm, zcela od základů, postavit moderní hrazené město. Povolali výborné stavitelské mistry ? nejprve mistra Pavla a pak Jiříka z Olomouce, kteří i přes dva velké požáry města v letech 1507 a 1538 nakonec smělou vizi Viléma z Pernštejna dokončili.


KARTOUZSKÝ SAN NICOLO?

obrázek k článku

Nechce se snad ani věřit tomu, že uplynulo více než půl století od mých osobních prožitků svátku svatého Mikuláše, který jsme my děti vnímaly jako jakousi předehru svátků vánočních. Ježíška, který byl v našich představách vzdálen kdesi na nebesích, kam jsme směřovaly svá dětská psaníčka, přání tužby a touhy. Leckdy naplněné, někdy nikoliv. Stejně i já, nejprve dítě, jehož cítění příliš válka nezasáhla, více však období na sklonku čtyřicátých let a v čase pozdějším.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem