Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Zprávy 11-12 / 2002

KARTOUZSKÝ SAN NICOLO?

obrázek k článku

Nechce se snad ani věřit tomu, že uplynulo více než půl století od mých osobních prožitků svátku svatého Mikuláše, který jsme my děti vnímaly jako jakousi předehru svátků vánočních. Ježíška, který byl v našich představách vzdálen kdesi na nebesích, kam jsme směřovaly svá dětská psaníčka, přání tužby a touhy. Leckdy naplněné, někdy nikoliv. Stejně i já, nejprve dítě, jehož cítění příliš válka nezasáhla, více však období na sklonku čtyřicátých let a v čase pozdějším.


Živelné pohromy v obci Brozany 1843 ? 1950

obrázek k článku

První záznam o požáru v obci Brozany je z roku 1843. Oheň vypukl těsně před žněmi a zachvátil 2/3 vesnice. Popelem lehly především staré dřevěné domy. Požár vznikl v domě čp. 12 údajně od vzníceného másla! a dostal se až na protilehlý konec vesnice. V nastalém zmatku, kdy po ruce nebylo hned nářadí na hašení ani organizovaného hasičského sboru, nebylo dlouho nikoho, kdo by požár lokalizoval.


O vojákovi, který se nevrátil

obrázek k článku

Přes 80 let ležel v jednom domě ve Štěpánově u Přelouče dost poškozený vojenský kapesní kalendář na rok 1916. Tehdy stál 1 korunu a byl vydán v Brně nákladem ?Nového Lidu? roku 1915. Jak je napsáno na jedné ze stran, patřil infanteristovi (1) Rudolfu Koženému z Mokošína na okrese Pardubice (2). Ten za 1. světové války musel narukovat a dne 12. ledna 1916 byl odvelen od strážního útvaru k 98. pěšímu pluku č. 98 a jeho 7. polní rotě do Josefova (3). Na stránce s nadpisem ?Adresy známých? uvádí pouze jméno Anna Kožená, Štěpánov č. 3, p. Přelouč, okr. Pardubice, Čechy (4).


Zamyšlení nad starými deníky

obrázek k článku

Opravdu jsou staré, zanedlouho jim bude sto let. Začínají v roce 1906 zápisem o zkoušce do primy českobudějovického gymnázia a končí v září 1919 radostným výkřikem čtyřiadvacetiletého poručíka: A odpoledne zérvus vojno, jdu do civilu! Mezi tím se odvíjí proces formování jednoho mužského, pro můj život nesmírně důležitého, protože se jmenoval Jindřich Steinitz a byl to můj otec.



Návštěvy presidenta Osvoboditele v kraji Pernštýnův

obrázek k článku

(in: Krajem Pernštýnův, roč. 18, č. 2, z 1. 10. 1937) Motto: Láska pravá spočívá na naději. V naději na život věčný. Taková láska je teprve láskou, protože věčnému nemůže být lhostejno. Věčnost ? věčnost nenastává teprve po smrti, věčnost je již teď, v tomto, v každém okamžiku. A proto neodkládat nic pro nějakou věčnost vzdálenou. T. G. Masaryk.


KAPITOLY Z DĚJIN ČESKÉHO FAŠISMU V PARDUBICÍCH ? 8. část VII. Hektický začátek roku 1932 v Pardubicích

obrázek k článku

Protože generál Gajda byl zbaven poslaneckého mandátu a generálské penze, pořádaly místní fašistické jednoty sbírku na jeho tzv. existenční fond. Akce na podporu Vůdce se zúčastnila i pardubická jednota NOF. Jedním z pořadatelů sbírky byl MUDr. František Novotný z Chrudimi. Na pardubickém okrese se vybralo 35 000 Kč, v celé republice se očekával výtěžek 1 milion 500 000 Kč. 1)


Z mé kronikyVýchodočeské muzeum ? člen významné mezinárodní organizace

obrázek k článku

Ve Zprávách KPP z let 1996 a 1997 jsem vzpomínal na své působení v pardubickém muzeu v létech 1945 ? 1952. To byla vlastně jen první část oněch pamětí. Jistě nejzajímavější, přece však ne zcela úplná, protože mé působení v muzeu končí až rokem 1987, kdy jsem odešel do důchodu. Druhé období, k němuž bych se rád ještě alespoň jednou na stránkách našeho časopisu vrátil, bylo poznamenáno neobvyklými zásahy politické moci, tehdy u nás rozhodující. Tato rozhodnutí byla ve svých důsledcích někdy zcela nepochopitelná a často dosti smutná. Ale v zájmu historické pravdy nelze zamlčet i tu okolnost, že právě mezi léty 1960 ? 1970 se stalo pardubické muzeum, díky shodě příznivých náhod, známým v celém světě.



Padesát let existence a činnosti Toxikologické sekce Výzkumného ústavu organických syntéz v Rosicích nad Labem. Část I.

obrázek k článku

Koncem roku 1950 v rámci probíhajících organizačních změn celé koncepce chemického průmyslu na území Československa došlo ke vzniku samostatného výzkumného pracoviště s názvem ?Výzkumný ústav všeobecné chemie?. Toto výzkumné centrum v areálu Rybitví nedaleko Pardubic vzniklo odlukou od původního mateřského závodu ?Spolku pro chemickou a hutní výrobu?, který byl o něco později přejmenován na ?Východočeské chemické závody?. Ředitelem nového pracoviště byl Ing. M. Stodola.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem