Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zprávy 3-4 / 2018

SMUTNÝ OSUD LEGIONÁŘSKÉHO GENERÁLA

obrázek k článku

(pardubický občan MUDr. Bohumil Konopásek) Generál zdravotnické služby a legionář MUDr. Bohumil Konopásek patřil k zakladatelům českého fašistického hnutí v Pardubicích. V prvním období byl dokonce aktivnější než pozdější ústřední postava zdejšího krajně pravicového hnutí ? okresní soudce Vojtěch Vážný. S Národní obcí fašistickou se však rozešel a ve třicátých letech minulého století se zapojil do činnosti dalších krajně pravicových organizací. V době nacistické okupace a existence Protektorátu Čechy a Morava se stal aktivním také v NTČS ? Vlajce, za což se měl po skončení druhé světové války ocitnout před Národním soudem. Začátku soudního procesu se však nedožil, protože v soudní vazbě kvůli podlomenému zdraví poslední lednový den roku 1946 zemřel.


PARDUBICKÉ KALENDÁRIUM ROKU 1918 - 2. část

obrázek k článku

Březen: 19. t. m. (sv. Josefa) se konala v Měšťanské besedě za předsednictví advokáta dr. Horlivého beseda s poslanci Hráským a Lukavským o vnitřní, vojenské a mezinárodní situaci. Oba poslanci se netajili sympatiemi k politickému programu státoprávně demokratické strany, ač k ní sami nepatřili. Účastníci besedy jim to vytkli. Připomeňme pro pořádek, že uvedená strana jako jediná ze všech českých politických stran navrhovala ustavení samostatného národního státu. Z této strany již 9.února t. r. vznikla Čs. národní demokracie v čele s dr. Karlem Kramářem. Od prosince 1917 do státoprávně demokratické strany vplynula i Masarykova Čs. strana pokroková (založená TGM 21.1.1906 v Pardubicích).


GRÉMIUM OBCHODNÍKŮ V PARDUBICÍCH

obrázek k článku

Ustavující valná hromada se konala 15.3.1886, prvním předsedou byl zvolen J.V.Střebský. Okresní hejtman a místodržitelský rada Ignác Baukal uložil svolání nové valné hromady za účelem schválení stanov a sestavení seznamu obchodníků. Přípravné práce si vyžádaly mnoho času, tak se další schůze konala až 22.3.1888. Byla uložena povinnost starat se o pokračovací školu kupeckou, členům, kteří nebudou posílat učně do školy, hrozila pokuta 5-10 zl. Poněvadž nebyla ústřední organizace, přihlásilo se Grémium za člena obchodnického spolku ?Merkur?. Třetí valná hromada byla 14.4.1889, na ní zaznamenány příjmy 362,85 zl. a výdaje 233,85 zl. Na sjezdu obchodnictva v Chrudimi jednáno ?O průkazu způsobilosti, nedostatcích konkurzního řádu, kořalečním moru, cejchovních nařízeních a nedělním klidu?, dohodnuta rezoluce a předána říšskému poslanci J…


ZAVÁTÝ ŽIVOT NA PARDUBICKU

obrázek k článku

Úvod, opět nutný (nudný): Tento článek je pokračováním Období dinosaurů na Pardubicku, který se věnoval geologickému období druhohor ? mezozoika. Nyní se posuneme po geologické přímce dál (směrem k nám), do období třetihor (terciéru), čili éry kenozoika. Skončilo období velkých plazů a mořských plžů amonitů. Začal ?věk savců a ptáků.? Spodní hranicí terciéru sahá až do období 66 milionů let. Svrchní hranice pak do 2,58 milionů let. Terciéru, jenž je zároveň počátkem kenozoika, předcházela křída, poslední geologická perioda mezozoika. Po terciéru následoval kvartér (pleistocén). Období terciéru můžeme velmi zjednodušeně rozdělit na období starších třetihor (paleogén) a mladších (neogén). Geologické periody třetihor lze dál dělit na tzv. epochy a podrobněji dále na tzv. stupně. Do paleogénu patří epochy paleocén, eocén a oligocén.…


Obyčejné borovice

obrázek k článku

Na první pohled se zdá být příroda v okolí Pardubic nepříliš zajímavá. Mnoho vzácných druhů tady neroste ani nežije. Přesto však mnohé stojí za povšimnutí. Není cílem mých příspěvků podat zde dokonalý botanický popis, ale ukázat, že mnohé, co roste okolo nás sem patří a příroda ví, proč. Je jen na nás, jestli tento její dar budeme umět využít.


OTEVŘENÝ DOPIS VEDENÍ MĚSTA I ZASTUPITELŮM

obrázek k článku

Pardubice 15.12.2017 Vážený pane primátore, městská rado i zastupitelé, Po skončení architektonické soutěže na úpravu Národní kulturní památky ? NKP Zámeček a po prostudování studie k Larischově vile od arch. Hudáka se otevřela možnost porovnání vítězného návrhu soutěže (atelier Žalský ? Podolský) se studií arch. Hudáka.


Co možná z dějin Pardubic neznáte - 11. část

obrázek k článku

Víte, že Pardubice měly vůbec první pravidelnou autobusovou linku na území Rakousko - Uherska? Stalo se tak 13. května 1908, kdy byl slavnostně zahájen provoz na linkách z Pardubic do Bohdanče a do Holic. Přepravu zajišťovaly poštovní vozy. Denně jezdilo na každé trati 4 až 5 spojů. I přes to, že v listopadu roku 1908 se jeden vůz s cestujícími u Semtína převrhl, vzniklo roku 1911 další spojení z Pardubic do Heřmanova Městce. Všechny tři linky sloužily nepřetržitě až do 1.světové války, kdy byly autobusy i s řidiči odveleny k armádě.


Obrázky ze starých Pardubic - Bubeneč

obrázek k článku

Bubeneč byl sice název hostince, ale svého času býval i pojmem místopisným. Rozlehlý komplex Bubenče se rozkládal mezi Pernerovou a Sladkovského ulicí naproti letnímu stadionu. Vznikl roku 1729, když toto místo od Marie Kláry de Bossi koupil hamerník (kotlář) Melichar Ritz. Hostinec tu zřejmě byl již v polovině 18. století.


STARÉ DOMY VYPRÁVĚJÍ - 26.díl Vila MUDr. F.MESSANYHO, Bulharská ulice čp.119

obrázek k článku

Po Vodákově vile (dvojčíslo 1-2/2018) Vám dále představíme další památné vily v našem městě, v tomto díle pak bývalou vilu významného pardubického chirurga, kladenského rodáka MUDr. Františka Messanyho (1870-1936) u Matičního jezera, v níž dnes působí Mateřská škola Koníček, blízká našemu klubu svým zaměřením na minulost našeho města a jeho pověsti.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem