Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

03.04.2024 18:00

Archeologický průzkum v Pardubičkách

Přednáška Mgr. Tomáše Čurdy. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup zdarma, veřejnost zvána.

typ akce: Hovory o Pardubicku

06.04.2024 14:00

Komentovaná prohlídka Automatických mlýnů

Pročleny Klubu přátel Pardubicka. Sraz před areálem Automatických mlýnů. Vstupné 200 Kč / 140 Kč zlevněné. Přihlásit k účasti je možné v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v úterý nebo ve čtvrtek 10-12 a 14-17 hodin.

typ akce: Výlety do historie

17.04.2024 18:00

Nálety na Pardubice

Přednáška k 80. výročí spojeneckých náletů na Pardubice v roce 1944. Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenckého náměstí. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

Archiv aktualit

Setkání s pardubickým rodákem Janem Přeučilem

obrázek k článku Červnová schůzka pražské pobočky našeho klubu připravila přítomným mimořádný zážitek a ohromný dojem z návštěvy a vyprávění populárního českého herce jana Přeučila. Přišel ve svém obvyklém elegantním klobouku a pak už následoval jeden příběh za druhým. Jeho charisma a podmanivý projev na všechny přítomné velmi zapůsobil. Dříve jsme netušili jakým peklem komunistického teroru musela celá jeho rodina projít. Jeho tatínek byl poslancem za Pardubický kraj a byl přítelem Jana Masaryka a Milady Horákové. Pro svoje zásadové a čestné postoje a obětavou práci pro demokracii a střední vrstvy – živnostníky a řemeslníky – byl komunistům nepohodlný a tak ho přiřadili ke skupině Milady Horákové a byl ve známém zinscenovaném procesu spolu s ní souzen. Celá rodina si oddechla, když se dozvěděla, že nebude popraven a že dostal „jenom“ trest doživotního vězení. Jan od mládí toužil stát se hercem. Ovšem nebylo mu dovoleno studovat. Vyučil se dřevomodelářem v ČKD Stalingrad ve Vysočanech. V továrně kde Jan pracoval byl i divadelní kroužek, který vedl Alexej Gsöllhofer. Ten ho ve vší tichosti připravoval k přijímacím zkouškám na DAMU. První pokus nevyšel, ale v roce 1956 byl Jan Přeučil přijat a dostal se do třídy profesora Radovana Lukavského.V roce 1960 Jan absolvoval a nastoupil do divadla Na zábradlí, kde strávil 33 let. Sehrál celkem 150 divadelních, televizních a filmových rolí. Po smrti své první ženy – Štěpánky Haničincové - se podruhé oženil s Evou Hruškovou-rodačkou z Hradce Králové. Spolu mají divadlo pro děti a často hrají ve Východočeském kraji.Také přednáší na divadelní fakultě na Slovensku.
V závěru Jan Přeučil popřál všem členům našeho klubu zdraví, štěstí a lásku. Poděkovali jsme mu velkým potleskem a kyticí, kterou přislíbil předat doma své ženě Evičce Hruškové.
O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem