Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Leden 2017

Tajemství Trstenické stezky

obrázek k článku

V osmi etapách pěšky, na kolech, autem nebo železnicí po tajemstvích pravěké obchodní stezky spojující Čechy, Moravu a Slezko. Objevte v novém průvodci Tajemství Trstenické stezky v osmi etapách, ať už pěšky, na kolech, autem nebo železnicí. Navštívíme zajímavá města, vesnice a přírodní památky, zaměříme se na krásy přírody a dozvíme se i něco o historii cesty od Kolína po Olomouc. Knížka je koncipována jako průvodce, kde v každé etapě je samostatná barevná mapka oblasti, podrobný popis trasy s uvedením vzdáleností a GPS souřadnice obsažené též v QR kódech. Součástí publikace je více než 240 barevných originálních fotografií autora Vladimíra Rozehnala. Publikace je k zakoupení v pardubických knihkupectvích


Obrázky ze starých Pardubic - Střed města

obrázek k článku

V pořadí 270. Hovory o Pardubicku nabídnou povídání doplněné projekcí dobových fotografií starých Pardubic. Návštěvníci tak budou moct shlédnout více jak stovku historických fotografií Starého města či Zeleného předměstí. Přednáška doplněná projekcí se koná ve čtvrtek 26. ledna od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


Úvod do občanské a genetické genealogie

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v pondělí 23. ledna od 17 hodin genealogickou přednášku Vítězslava Svobody o občanské a genetické genealogii, v jejímž rámci dostanou zájemci z řad veřejnosti informace o způsobu organizace cyklu genealogických přednášek v letošním roce. Akce se koná v historické klubovně Evropského spolkového domu na Pernštýnském náměstí v Pardubicích. Vstup zdarma.


Komorní filharmonie Pardubice srdečně zve členy Klubu přátel Pardubicka na lednové koncerty

obrázek k článku

Abonentní koncerty se Simonem Sajadim - i pro neabonenty! - pondělí až středa 16. / 17. / 18. ledna vždy v 19.30 hodin - Sukova síň Domu hudby v Pardubicích V rámci lednových abonentních koncertů se Vám představí SIMON SAJADI - teprve 14letý, ale velmi talentovaný trombonista, který již hrál například s Vídeňskou filharmonií! Simon Sajadi se tak zapíše do historie pardubické filharmonie jako její dosud nejmladší hostující sólista. Vstupenky od 220,- Kč lze zakoupit v síti Ticketportal nebo v Informačním centru pod Zelenou bránou v Pardubicích.


Historie pardubických městských částí opět v prodeji

obrázek k článku

Po dotisku je již možné opět zakoupit publikaci "Historie pardubických městských částí", kde si čtenáři mohou na více jak dvou stovkách stran přečíst mnohé zajímavosti z historie jednotlivých částí města doplněnou více jak dvěma stovkami dobových fotografií. Publikaci je možné zakoupit nejen v kanceláři Klubu přátel Pardubicka, ale také v knihkupectví Kosmas na Pernštýnském náměstí, v prodejně Knihy RH na Skřivánku, v knihkupectví Mozaika na pardubickém hlavním nádraží, v knihkupectví Papyrus v Palackého ulici nebo v pasáži sv. Jana, v informačním centru vedle Zelené brány, ale také prostřednictvím eshopu Klubu přátel Pardubicka na stránce http://www.kppardubicka.cz/cs/menu/zobrazit/17-ab-zet-pardubicka/

Více
Jan Řeháček, | Článek v kategorii ABZet

Železobetonový obloukový most přes Vltavu v Podolsku

obrázek k článku

Monumentální mostní konstrukce překonávající řeku Vltavu v Podolsku na silnici z Tábora do Písku představuje vrchol Československého mostního stavitelství první poloviny dvacátého století. Již projekt mostu vzbudil obrovský ohlas v celé Evropě. Projekt mostu získal na architektonické výstavě v Paříži v roce 1937 ,,Zlatou medaili" a byl nazván ,,Le beau pont de l´ Europe" (Krásný most Evropy). V době okupace byla stavba mostu symbolem národní hrdosti českých inženýrů, techniků a dělníků. Přednáška Tomáše Jandy se koná v rámci již 269. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku ve čtvrtek 12. ledna od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Široká veřejnost zvána, vstup zdarma.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem