Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Duben 2017

Procházka jarní přírodou

obrázek k článku

Pojďte s námi na jarní procházku do přírody v okolí Chrudimky. Sejdeme se v Mněticích u hřebčína. Navštívíme jej a od majitelů se dozvíme něco z historie a jeho poslání v současnosti. Odsud budeme pokračovat k jezu a seznámíme se s přírodními zajímavostmi v okolí Chrudimky. Dále půjdeme pěšky po jejím pravém břehu do Drozdic. Zde se zastavíme na odpočinek v Obecním domě (bývalá restaurace ? U louže?). Chvilku si popovídáme hlavně o bylinách v jarní přírodě a jejich možném využití pro naše zdraví, jako bonus zdarma ochutnáme něco dobrého z nich vyrobeného. Káva, čaj a ostatní nápoje budou k dostání pro účastníky za levný peníz. Z Drozdic budeme pěšky pokračovat pod Nemošickou strání. Touto dobou tady budou koberce medvědího česneku a jiné jarní květiny. Svoje putování ukončíme na stanici MHD v Pardubičkách u Foxconnu. Trasa bude…


Genetická genealogie - Jak genetici pátrají po tajemstvích rodu

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka zve na přednášku forenzního genetika RNDr. Daniela Vaňka, Ph.D., přední osobnosti naší vědy. Hovořit se bude o propojení genealogie a genetiky, jak genetika může přispět k objasnění původu rodu. Přednáška Dr. Vaňka se koná v pondělí 24. dubna od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce (krajský úřad) na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, široká veřejnost je zvána.


Teherán - příběhy tisíce a jedné noci

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá cestopisnou přednášku Martina Adámka z Asociace průvodců ČR, která návštěvníky zavede do hlavního města Íránu - Teheránu. Přednáška se koná se v sále Jana kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích ve středu 19. dubna od 18 hodin. Široká veřejnost zvána, vstup zdarma.


Putování za freskami Vojmíra Vokolka

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v neděli 9. dubna první ze série putování za freskami VOjmíra Vokolka. Tentokrát budou mít zájemci z řad veřejnosti možnost navštívit kostel v Dřítči, kde komentovaná prohlídka zdejšího kostela začíná v 9 hodin dopoledne. Doprava je možná linkou MHD číslo 16 ze zastávky Masarykovo náměstí v Pardubicích v 8:41 hodin. Možná doprava zpět je autobusem s odjezdem v 11:16 hodin.


Rodopis - koníček na celý život

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v rámci Hovorů o Pardubicku a současně i v rámci genealogických schůzek přednášku Heleny Voldánové z České genealogické a heraldické společnosti z Prahy. Akce se koná ve středu 5. dubna od 18 hodin ve staré reálce (krajský úřad) na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem