Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Duben 2019

Významné osobnosti Pardubicka druhé poloviny 19. století

obrázek k článku

V pořadí 309 přednáška z cyklu Hovory o Pardubicku připomene vybrané osobnosti Pardubicka druhé poloviny 19. století. Přednáška Vladimíra a Zdeňky Rozehnalových se koná z důvodu státního svátku mimořádně ve čtvrtek 2. května od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup je zdarma, široká veřejnost zvána.


Historie a současnost mladějovské průmyslové dráhy

obrázek k článku

Mladějovská průmyslová dráha je díky pravidelnému provozu parních lokomotiv až do roku 1991 jednou z nejvýznamnějších technických památek Pardubického kraje. Přednáška Ing. Petra Sýkory z cyklu Hovory o Pardubicku se zaměří na počátky těžby a zpracování žáruvzdorných jílovců a křídového uhlí na Hřebečsku a také na stavbu mladějovské úzkokolejky za první světové války a její pravidelný provoz, který přes všechny dějinné zvraty, které Hřebečském prošly, vydžel až do roku 1991. Dále se podíváme na přerod průmyslového provozu na provoz muzejní a na současnost, kdy je mladějovské muzeum spolu s dráhou významným turistickým cílem Moravskotřebovska. Přednáška se koná ve středu 17. dubna od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup je zdarma, široká veřejnost zvána.


Z Výroční členské schůze Klubu přátel Pardubicka

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal ve čtvrtek 4. dubna Výroční členskou schůzi. Pozvání na schůzi přijali místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Miluše Horská a vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek. Vicehejtman Roman Línek ve svém vystoupení hovořil o chystaných investicích Pardubického kraje, kdy např. největší chystanou investiční akcí bude výstavba nových pavilonů v areálu pardubické nemocnice za částku ve výši 1,5 mld Kč. Ing. Línek hovořil také o rekonstrukci pardubického zámku, kde vznikne zcela nový návštěvnický okruh, kterým bude Pernštejnská rezidence, chystá se výstavba nové výstavní budovy nad někdejší terasou, změnami projdou také stávající expozice, prostory někdejšího pivovaru nebo Východočeské galerie. Pro nové sídlo Východočeské galerie pak bude za téměř 300 milionů korun zrekonstruován areál Automatických mlýnů.…


Přednáška připomene historii pardubické energetiky od prvopočátků do roku 1941

obrázek k článku

Přednáška Ing. Petra Sýkory v rámci Hovorů o Pardubicku se zaměří na historický vývoj pardubické elektroenergetiky a to od dlouhého rozhodování o veřejném osvětlení v Pardubicích přes stavbu elektrárny Františkem Křižíkem, vznik Elektrických podniků města Pardubic a Východočeského elektrárenského svazu, jejich rozkvět za první republiky až po jejich nucené začlenění do Východočeských elektráren v roce 1941. Zvláštní pozornost bude při přednášce věnována regionálním firmám a osobnostem, které se na elektrifikaci Pardubicka podílely, jmenovitě Josefu Prokopovi, Jaroslavu Vadasovi a Františku Wiesnerovi. Přednáška se koná ve středu 3. dubna od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup je zdarma, široká veřejnost zvána.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem