Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Leden 2010

Klub přátel Pardubicka pořádá besedu s primátorem

obrázek k článku

Další z cyklu Hovory o Pardubicku, které pořádá Klub přátel Pardubicka, nabídne veřejnou besedu s představiteli Pardubické radnice. Svou účast přislíbili primátor města Jaroslav Deml a jeho náměstkyně Štěpánka Fraňková, která je zodpovědná za oblast zdravotnictví, sportu, kultury a cestovního ruchu ve městě. Využijte tedy příležitosti veřejně podebatovat s představiteli padubické radnice necelých 10 měsíců před letošními komunálními volbami. Hovory o Pardubicku začínají ve středu 3. února od 17 hodin v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány, vstup je zdarma.


Čím žily Pardubice před patnácti lety?

obrázek k článku

Součástí dalších Hovorů o Pardubicku bude tentokrát projekce videokroniky města z roku 1995. Budete tak mít příležitost připomenout si události, kterými město žilo před patnácti lety. První část filmu tak připomene například zahájení civilního provozu na pardubickém letišti, budete moct nahlédnout do hrobky Vojtěcha z Pernštejna, připomenout si premiéry Východočeského divadla či jednání městského zastupitelstva. Hovory o Pardubicku začínají ve středu 27. ledna 2010 od 17 hodin v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány, vstup je zdarma. Spolupořadatelem akce je informační centrum Pardubice Region Tourism.


První rok činnosti obnovené pražské pobočky

obrázek k článku

V roce 2009 měl KPP celkem 44 členů s pražskou adresou. Z tohoto počtu se 34 zapojuje aktivně či pasivně do života naší pražské pobočky. Naši členové se scházeli jednou za čtvrt roku v centru Prahy na Revoluční třídě v klubovně, kterou jim propůjčuje Obvodní úřad pro Prahu 1. Všech schůzek se po celý rok zúčastňovali též členové samostatného Klubu rodáků a přátel Přelouče. Po znovuobnovení své činnosti zorganizovala naše pražská pobočka ve spolupráci s přeloučskými hosty v roce 2009 pět pěkných společných setkání: - V lednu byla hlavním tématem přednáška na téma Pardubická Karanténa. Mnoho přítomných našich členů mohlo doplnit výklad lektora, Ing. Jana Řeháčka svými osobními vzpomínkami. - V dubnu měl velice zajímavou přednášku člen přeloučského klubu, p Ing. Jan Závodský, CSc, který vyprávěl o architektonických skvostech…


Zprávy KPP nyní zakoupíte také v E-shopu

obrázek k článku

Rádi by jsme Vás upozornili na nové produkty v E-shopu Klubu přátel Pardubicka. Pomocí našeho elektronického obchodu máte možnost již delší dobu objednat a zakoupit na padesát sešitů z edice AB-Zet Pardubicka. Nyní však nabízíme také prostednitvím E-shopu Klubu přátel Pardubicka možnost objednat a zakoupit také několik čísel Zpráv Klubu přátel Pardubicka. Cena jednoho výtisku je 20 Kč.


Jsou počátky Pardubic v Pardubičkách?

obrázek k článku

Hostem Hovorů o Pardubicku bude tentokrát bude archeolog z Národního památkového ústavu Mgr. Tomáš Čurda, který se řadu let věnoval archeologickému průzkumu v okolí kostela sv. Jiljí v Pardubičkách. V průběhu přednášky se tak dozvíte nejen více o tom, jaké zajímavé nálezy byly v prostorách archeologického naleziště v Pardubičkách učiněny, hovořit se bude i o tom, zda se historie Pardubic nezačala psát právě v této lokalitě. Hovory o Pardubicku začínají ve středu 20. ledna 2010 od 17 hodin v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány, vstup je zdarma. Spolupořadatelem akce je informační centrum Pardubice Region Tourism.


Zúčastněte se ankety o digitální encyklopedii !

obrázek k článku

Již jsme informovali, že Klub přátel Pardubicka se ve spolupráci s pardubickým magistrátem a Státním okresním archivem Pardubice pustil do zajímavého projektu na vytvoření elektronické encyklopedie Pardubicka. Tato encyklopedie by měla být koncipována podobně jako internetová encyklopedie Wikipedie, ale měla by se týkat pouze Pardubicka. Pokud se podaří tento zajímavý projekt zrealizovat, měli by jsme se v průběhu roku 2010 dočkat skutečně ojedinělé encyklopedie, kde by se našly informace o osobnostech města, historii, objektech, událostech, názvech ulic a další zajímavosti. Uvítáme však pomoc vás - našich čtenářů a příznivců. Spolu s pardubickým magistrátem jsme na stránce ANKETA připravili osm anketních otázek, jejichž odpovědi nám pomohou nasměrovat přípravu necyklopedie správným směrem.


Filmové dokumenty připomenou záhadnou smrt Vojtěcha z Pernštejna i spekulace o počátcích Pardubic

obrázek k článku

První Hovory o Pardubicku v roce 2010 nabídnou návštěvníkům dva videofilmy o archeologickém průzkumu v chrámu sv. Bartoloměje, který probíhal v devadesátých letech minulého století, a který také otevřel spekulace o počátcích Pardubic. Filmy nabídnou také unikátní záběry interiéru hrobky Vojtěcha z Pernštejna natočené unikátní miniaturní sondou. První letošní Hovory o Pardubicku připomenou také spekulace o příčinách náhlé smrti Vojtěcha z Pernštejna. Hovory o Pardubicku začínají ve středu 13. ledna 2010 od 17 hodin v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány, vstup je zdarma. Spolupořadatelem akce je informační centrum Pardubice Region Tourism.


KPP po novém roce nezahálí

obrázek k článku

Ani na začátku roku 2010 Klub přátel Pardubicka nezahálí. V pondělí 4. ledna byla zahájena výstava "Významné pardubické domy" v prostorách informačního centra vedle Zelené brány. Výstava je vzpomínkou na zesnulého člena KPP Miloslava Huňáčka. Návštěvníci na ní naleznou fotografie téměř čtyřiceti pardubických domů spolu s příběhy lidí, kteřé v těchto domech žili. Na zahájení výstavy se dostavila i manželka po zesnulém Miloslavu Huňáčkovi spole se synem. Výstava je v informačním centru přístupná zdarma a probíhá až do 15. ledna. Klub přátel Pardubicka pořádá v průběhu roku několik výstav, další je plánována na duben. Ale například na podzim Klu přátel Pardubicka pořádal v prostorách Evropského spolkového domu výstavu hub. Fotografie z tého akce Vám také nabízíme pod článkem.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem