Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Všechny aktuality

Pardubice Pernštýnské

obrázek k článku

V pořadí 357. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku, který pořádá Klub přátel Pardubicka, nabídnou přednášku historika PhDr. Jiřího Kotyka, který pohovoří o pernštýnském období Pardubic. Akce se koná ve středu 20. března od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, veřejnost je zvána.


Průzkum hrobky Vojtěcha z Pernštejna v kostele sv. Bartoloměje

obrázek k článku

V pořadí 356. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku, který pořádá Klub přátel Pardubicka, nabídnou přednášku archeologa PhDr. Jana Frolíka, CSc. z Archeologického ústavu Akademie věd ČR a výzkumník Jiří Šindelář a hovořit budou o výzkum hrobky Vojtěcha z Pernštejna v kostele sv. Bartoloměje v roce 2020 pomocí sondy s kamerou.


Autobusový výlet s KPP

obrázek k článku

Dobrý den, dovolte, abych Vás jménem výboru KPP pozvala na autobusový výlet, který se tentokrát bude konat ve středu 8. 5. 2024. Cíle budou dva - Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně (včetně horní nádrže) a Ruční papírna Velké Losiny. Odjezd je v 6,30 ze Zborovského náměstí (kasárna), návrat je počítán mezi 19,30 a 20,00 hodin. V ceně výletu (900,- Kč člen KPP, 1.200,- Kč nečlen) je doprava autobusem (ujedeme dohromady přes 350 km), oběd, veškeré vstupné a průvodci v elektrárně a v papírnách.


Cestopisné putování po Turecké riviéře

obrázek k článku

V pořadí 355. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku, který pořádá Klub přátel Pardubicka, projekci cestopisného dokumentu Jaroslava Nováka o památkách Alanye, Zeleného kaňonu, Bodrumu s okolím i řeckém ostrovu Kos. Devadesáti minutový cestopisný videodokument začíná na Turecké riviéře v Alanyi. Známému letovisku vévodí hradní pevnost, od níž jsou unikátní výhledy na město i hornaté okolí. Severovýchodně od stotisícového města se do moře vlévá řeka Manavgat, která nedaleko od pobřeží vytváří uprostřed Zeleného kaňonu unikátní přehradní jezero. Tříhodinová plavba po jeho hladině nás zavede do obou cípů přehradního jezera i ke třetímu nejmohutnějšímu vodnímu prameni na planetě.


Hradec nebo Pardubice?

obrázek k článku

V pořadí 354. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku, který pořádá Klub přátel Pardubicka, nabídne projekci několika starších videofilmů. Ten nejstarší pochází z roku 1949 a věnuje se odvěké rivalitě mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. I následující snímek z roku 1994 se věnuje stejnému tématu. Další snímek z roku 1965 pak dokumentuje kulturní události, kterými žily Pardubice v roce 1965 Akce se koná ve středu 7. února od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, veřejnost je zvána.



Videokronika Pardubic roku 1994

obrázek k článku

V pořadí 353. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku, který pořádá Klub přátel Pardubicka, se bude věnovat událostem, kterými žily Pardubice před třiceti lety v roce 1994 tak, jak je zachytila kamera někdejší lokální televize Zubr. V tomto roce došlo např. k přeměně Vysoké školy chemicko-technologické na Univerzitu Pardubice nebo k založení společnosti Přístav Pardubice. V roce 1994 byly také poprvé uděleny významným osobnostem Medaile města. Akce se koná ve středu 24. ledna od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, veřejnost je zvána.


Pardubické události čtyřkových let

obrázek k článku

V pořadí 352. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku, který pořádá Klub přátel Pardubicka se bude věnovat událostem, kterými žily Pardubice v letech, jejichž letopočet končí číslicí čtyři. Řeč tak bude např. o spojeneckých náletech z roku 1944, o výstavbě jezdeckých kasáren v roce 1894 nebo o zahájení výstavby vojenské nemocnice Karanténa v roce 1914. Přednášejícím bude Jan Řeháček. Akce se koná ve středu 10. ledna od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, veřejnost je zvána.


Krátké filmy o Pardubicích na sklonku 20. století připomenou Fandu Zemana nebo Krychliče

obrázek k článku

V pořadí 351. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku, který pořádá Klub přátel Pardubicka, nabídne projekci zajímavých filmů zachycujících Pardubice na počátku 90. let 20. století. Bude se jednat o filmy z produkce někdejšího TV Zubr, které připomenou např. pardubické postavičky Fandu Zemana nebo Krychliče, ale také např. film o Semtexu. Projekce se koná ve středu 6. prosince od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, veřejnost je zvána.


Cestopisné putování po Maroku

obrázek k článku

V pořadí 349. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku, který pořádá Klub přátel Pardubicka, nabídne přednášku Lucie a Lukáše Zemanových o svých zážitcích z cest po Maroku. Přednáška se koná ve středu 15. listopadu od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, veřejnost je zvána.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem