Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Červen 2011

Setkání s pardubickým rodákem Janem Přeučilem

obrázek k článku

Červnová schůzka pražské pobočky našeho klubu připravila přítomným mimořádný zážitek a ohromný dojem z návštěvy a vyprávění populárního českého herce jana Přeučila. Přišel ve svém obvyklém elegantním klobouku a pak už následoval jeden příběh za druhým. Jeho charisma a podmanivý projev na všechny přítomné velmi zapůsobil. Dříve jsme netušili jakým peklem komunistického teroru musela celá jeho rodina projít. Jeho tatínek byl poslancem za Pardubický kraj a byl přítelem Jana Masaryka a Milady Horákové. Pro svoje zásadové a čestné postoje a obětavou práci pro demokracii a střední vrstvy – živnostníky a řemeslníky – byl komunistům nepohodlný a tak ho přiřadili ke skupině Milady Horákové a byl ve známém zinscenovaném procesu spolu s ní souzen. Celá rodina si oddechla, když se dozvěděla, že nebude popraven a že dostal „jenom“ trest doživotního…


Vedení Klubu přátel Pardubicka nesouhlasí se slučováním muzea a galerie

obrázek k článku

Výbor Klubu přátel Pardubicka vyslovil dopisem adresovaným krajské radní ing. Janě Pernicové své nesouhlasné stanovisko se zamýšleným slučováním Východočeského muzea Pardubice a Východočeské galerie Pardubice: „Navrhované sloučení obou institucí pod společným ředitelem (ekonomickým manažerem) nepovažujeme za vhodné, protože není do budoucna zárukou dalšího příznivého odborného rozvoje VČM a VČG. Obě instituce získaly svou dlouholetou činností odborné renomé nejen v pardubickém regionu, ale i v celostátním měřítku a byla by zajisté škoda, aby toto bylo neuváženým administračním rozhodnutím bez diskuse s pracovníky těchto institucí ohroženo. Jmenování p. P. Pucandla prozatímním ředitelem VČG není pro veřejnost dobrým signálem, protože p. Pucandl byl oprávněně kritizován za dosavadní neprůhledné hospodaření v Dostihovém spolku. Věříme, že…


Pražská pobočka KPP letos na podzim oslaví třetí výročí od obnovení činnosti

obrázek k článku

Od předsedy pražské pobočky Klubu přátel Pardubicka ing. Pavla Krause jsme dostali zprávu popisující některé proběhlé aktivity pražské pobočky KPP. Například v říjnu roku 2010 se konala zajímavá přednáška ing. Jana Závodského, který vyprávěl příběh o devíti obětech pohřbených na konci války v Přelouči. Jednalo se o oběti transportu smrti, který v lednu 1945 projížděl Přeloučí. Výsledkem jeho badatelské práce byla identifikace dvou z obětí, přičemž jedna z nich je známý francouzský hudební skladatel Casimir Oberfeld, který složil hudbu ke 35 filmům. Tento hudební skladatel je uveden na seznamu obětí na zdi v památníku holokaustu v Paříži. Díky výsledkům historického pátrání se tak podařilo propojit jméno na pařížském seznamu s hrobem v Přelouči.


Vzpomínky na lednovou schůzku pražské pobočky KPP

obrázek k článku

Ing. Pavel Krasu, velmi aktivní předseda pražské pobočky Klubu přátel Pardubicka na webové stránky Klubu přátel Pardubicka zaslal informaci o letošní lednové schůzce pražské pobočky KPP, která měla zajímavého hosta. Tím byl archeolog Východočeského muzea Pardubice Dr. Radko Sedláček, který povyprávěl o archeologických nálezech v Mikulovicích, kde se objevily naprosto unikátní nálezy, které přiřazují Mikulovice k takovým proslulým lokalitám jako jsou Únětice, Plátěnice či Věstonice. Lektor promítl obrázky lokality i některých nálezů, které se v současné době teprve zpracovávají, konzervují a připravují k vystavení veřejnosti.


Vedení Klubu přátel Pardubicka je znepokojeno situací okolo vedení městské kroniky

obrázek k článku

S velkým překvapením přijal výbor Klubu přátel Pardubicka informaci, že z funkce kronikáře města byl odvolán nedávno jmenovaný nezávislý odborník Dr. Jiří Kotyk a psaním kroniky byl údajně pověřen některý pracovník magistrátu města z tiskového oddělení. Představitelé Klubu přátel Pardubicka jsou přesvědčeni, že do městské kroniky by měly být zaznamenávány informace o veškerém dění v obci svobodně a nezávisle. „Je velkou otázkou, zda kronikář, který je zaměstnancem magistrátu bude mít možnost a odvahu, aby do kroniky zapisoval své vlastní názory a hodnotit události hodné zápisu pouze z pohledu své osobnosti“, řekl předseda KPP ing. Jan Linhart. „Tak jak je v demokracii běžné, že výkon kontrolní činnosti je svěřován opozici, jsme přesvědčeni, že údaje zapsané v kronice musí být věrné, pravdivé a objektivní, což může být v tomto…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem