Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Září 2018

Pardubice za první republiky - 1. část

obrázek k článku

V pořadí 296. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku bude věnováno 100. výročí vzniku samostatného Československa. Hovořit se bude o tom, jak vypadaly a jakými problémy žily Pardubice od doku 1919 do konce roku 1929. Řeč tak bude např. o zásobovacích problémech nově vzniklé republiky, o výstavbě města nebo o přírodních pohromách, které postihly Pardubice v roce 1929. Akce se koná ve středu 3. října od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. V Pardubicích. Pořadatelem je Klub přátel Pardubicka. Vstup je zdarma, široká veřejnost je zvána.


Z výletu do Třebíče

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v pátek 28. září autobusový výlet do Třebíče. Součástí byla komentovaná prohlídka židovského města, židovského hřbitova a také komentovaná prohlídka baziliky sv. Prokopa. Výletu se zúčastnilo téměř pět desítek účastníků z řad členů Klubu přátel Pardubicka. Nabízíme několik fotografií z průběhu akce.


Hovory připomněly srpen 1968

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal ve středu 19. září první poprázdninové pokračování cyklu Hovory o Pardubicku. Na nich se tentokrát podílela Masarykova společnost Pardubice a řeč byla o srpnových událostech roku 1968. Historik dr. Jiří Kotyk hovořil o politické situaci v Československu roku 1968, popsány byly také srpnové události v Pardubicích, slovo dostali i pamětníci okupace. Součástí byla i projekce fotografií Jiřího Štěpánka, obdivovat bylo možné i fotografie Dalibora Mokroše.


Hovory připomenou srpnové události roku 1968

obrázek k článku

První pokračování cyklu přednášek Hovory o Pardubicku po letních prázdninách se budou věnovat srpnovým událostem v roce 1968. Promítnuty budou nejen dobové fotografie, zazní zde také autentické vzpomínky pamětníků těchto událostí v Pardubicích. V pořadí 295. Hovory o Pardubicku se konají ve středu 19. září od 18 hodin v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. V Pardubicích. Pořadatelem je Klub přátel Pardubicka spolu s Masarykovou společností Pardubice. Vstup je zdarma, široká veřejnost je zvána.


DEN PRO ČERVEŇÁK NABÍDNE BOHATÝ PROGRAM NEJEN PRO DĚTI

obrázek k článku

Pokud uvažujete o tom, co podniknete o víkendu, dobrým tipem by mohla být návštěva akce Den pro Červeňák. V prostoru někdejšího vojenského prostoru podél Chrudimky bude po celý den 16. září od 10 do 17 hodin připraveno několik stanovišť, kde se budou moct zájemci dozvědět více historii či přírodě tohoto unikátního prostoru na okraji města, chybět nebudou soutěže pro děti. Po celý den zde bude k dispozici také několik zastavení improvizované naučné stezky. Od 14 hodin pak bude probíhat komentovaná prohlídka areálu někdejšího vojenského cvičiště. Vchod do areálu bude ve z Jesničánek ve směru od židovského hřbitova, zde bude také zahájena již zmíněná komentovaná prohlídka. Vstup zdarma, široká veřejnost je zvána!


Klub přátel Pardubicka v rámci Dnů evropského dědictví

obrázek k článku

Dvojicí akcí přispěje v letošním roce Klub přátel Pardubicka do Dnů evropského dědictví, které se konají o nadcházejícím víkendu. V sobotu 15. září od 14 hodin pořádáme komentovanou vycházku po zajímavostech pardubické architektury 20. století, zejména té prvorepublikové. Sraz zájemců o tuto prohlídku je ve 14 hodin na náměstí Legií. V neděli 16. září si pak můžete po celý den vydat do bývalého prostoru podél Chrudimky dnes zvaného Červeňák. V rámci akce Den pro Červeňák zde bude mezi 10 a 17 hodinou připravena improvizovaná naučná stezka představující historické a přírodní zajímavosti tohoto území. Ve 14 hodin se pak koná komentovaná vycházka celou lokalitou Červeňáku. Sraz účastníků je při vstupu do areálu ze směru od židovského hřbitova. Spolupořadatelem akce je Iniciativa Přírodní park Červeňák. Vstup je zdarma.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem