Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Květen 2015

Přednáška připomene květnové události roku 1945 v Pardubicích

obrázek k článku

V pořadí 243. Hovory o Pardubicku nabídnou přednášku o konci druhé světové války v Pardubicích. Přednášku si můžete přijít poslechnout ve středu 3. června od 18 hodin do sálu Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí. Vstup zdarma, široká veřejnost je zvána. Koná se v rámci festivalu ?Buď hrdý na své město? u příležitosti 50-ti let Klubu přátel Pardubicka.


Výstava v archivu prodloužena

obrázek k článku

Pro velký zájem se prodlužuje výstava připomínající nejen půl století trvající historii Klubu přátel Pardubicka. Návštěvníci zde naleznou zajímavé historické dokumenty, ale také několik desítek historických fotografií Pardubic z míst, která dnes již vypadají zcela jinak. Výstava se koná v suterénních prostorách Státního okresního archivu na Bělobranském náměstí a navštívit ji zdarma můžete až do pátku 19. června a to vždy v pondělí nebo ve středu mezi 9 a 18 hodinou, v pátek pak mezi 9 a 15 hodinou.


Pardubický Zámeček a jeho osudy

obrázek k článku

Řekne-li se v Pardubicích Zámeček, naprostá většina lidí si vybaví nacistické popraviště na východním okraji města, kde skončilo své životy 194 českých vlastenců. Málokdo však zná původ či vysvětlení idylického pojmenování pozdějšího nacistického popraviště. Publikace PhDr. Jiřího Kotyka ukazuje zajímavé osudy této městské historické památky od jejího postavení až do současnosti. Publikace se věnuje rodu Larischů, tedy rodu, který si nechal toto sídlo postavit jako lovecký zámeček v roce 1885. Zámeček pak roku 1897 kupuje rod Henckelů. I této epizodě se autor publikace věnuje. Opomenuta není ani epocha, v první polovině 30. let 20. století, kdy Zámeček vlastnil Leopold Fugger. Roku 1937 koupilo Zámeček město Pardubice. Vedení města sem umístilo jezdecké jednotky Školy důstojníků v záloze, které setrvávali až do začátku 2. světové…


Beseda s představiteli pardubické radnice

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá ve čtvrtek 21. května v rámci oslav 50. výročí založení Klubu besedu s vedením pardubické radnice. Je to tedy jedinečná příležitost optat se náměstků pardubického primátora na aktuální otázky, které trápí mnohé Pardubáky. Akce se koná ve čtvrtek 21. května od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Široká veřejnost je zvána, vstup zdarma. Koná se v rámci festivalu ?Buď hrdý na své město? u příležitosti 50-ti let Klubu přátel Pardubicka.


Vinice 2015 se vydařila

obrázek k článku

Dnešní připomínka 50. výročí vzniku Klubu přátel Pardubicka a 720. výročí první dochované zmínky o Pardubicích se vydařila. Akce se zúčastnilo na 70 osob z řad veřejnosti. Součástí byla výsadba "páru dubů" i představení projektu na vybudování archeoparku v místě, kde se celá akce Vinice 2015 konala.


Přijďte v sobotu na oslavu výročí Klubu přátel Pardubicka a první dochované zmínky o Pardubicích do budoucího Archeoparku v Pardubičkách

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka si letos připomíná 50. výročí svého založení. Současně s tím si v letošním roce připomínáme 720. výročí první dochované zmínky o Pardubicích, která se vztahuje k cyriackému klášteru zmíněnému v listině papeže Bonifáce VIII. Z roku 1295. A jelikož některé indicie naznačují, že tento klášter před 720. lety stával na katastru dnešní městské části Pardubičky, bude se oslava konat v sobotu 16. května od 14 hodin právě tam. Součástí bude mimo jiné i výsadba ?páru dubů?, jelikož podle jedné z variant je původ pojmenování Pardubice právě od páru dubů. Vysazen tak bude v Pardubičkách poblíž kostela sv. Jiljí strom Klubu přátel Pardubicka a strom ÚMO Pardubice 4.


Pardubický Slavín přilákal na padesát účastníků

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 9. května komentovanou vycházku po hrobech významných pardubických osobností pohřbených na pardubickém městském hřbitově v Jesničánkách. Zájemci z řad veřejnosti tak navštívili například místa posledního odpočinku starostů Václava Bubeníka, Leopolda Wernera, Františka Hoblíka či Josefa Prokopa, ale například ing. Jana Kašpara, Evžena Čiháka či architekta Machoně a několika desítek dalších významných Pardubáků. Vše doplnil odborným výkladem pardubický historik PhDr. Jiří Kotyk. Jak návštěvníci mohli na vlastní oči vidět, mnohé z hrobů jsou však v neutěšeném stavu. Klub přátel Pardubicka v současné době vyvíjí snahu, aby bylo v zájmu pardubické radnice pečovat o hroby těchto významných osobností.


Zveme na sobotní Pardubický Slavín

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 9. května od 14 hodin procházku po hrobech významných pardubických osobností - Pardubickém Slavínu. Průvodcem návštěvníků z řad veřejnosti bude pardubický historik PhDr. Jiří Kotyk. Sraz účastníků je před vchodem na pardubický městský hřbitov v Jesničánkách. Klub přátel Pardubicka se zároveň snaží upozornit na špatný stav některých hrobů významných pardubických osobností a usiluje, aby bylo v zájmu města do budoucna o hroby významných pardubických osobností pečovat.


Výstava připomíná historii Klubu přátel Pardubicka a nabízí obrázky ze starých Pardubic

obrázek k článku

V pondělí 4. května byla v prostorách Státního okresního archivu na Bělobranském náměstí slavnostně zahájena výstava připomínající půl století existence Klubu přátel Pardubicka. Jak připomněl při jejím zahájení předseda Klubu ing. Jan Linhart, historie prvního spolku sdružujícího pardubické patrioty se vlastně začala psát již před sedmdesáti lety, kdy v roce 1945 vznikl Klub přátel Velkých Pardubic: "Přišel pak Únor 1948 a tento spolek musel zaniknout. Obnovy se dočkal až v roce 1965 pod názvem Klub přátel Pardubic," upřesnil Linhart. Vicehejtman Pardubického kraje ing. Roman Línek na vernisáži pžiznal, že i on je pamětníkem historie Klubu přátel Pardubicka: "Členem tohoto spolku jsem již od roku 1975, tedy celých 40 let. Pamatuji se, že jsem tehdy chodil na přednášky v salonku Corsa a hltal informace o tom, co se v Pardubicích chystá,"…


Pardubičtí starostové a primátoři

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá další z cyklu přednášek Hovory o Pardubicku. Tématem budou tentokrát představitelé města od dob Pánů z Pernštejna až po polovinu 20. století. Hovořit se bude také o vývoji městského zřízení od počátku 16. století. Přednáška se koná ve středu 6. května od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Široká veřejnost je zvána, vstup zdarma. Koná se v rámci festivalu ?Buď hrdý na své město? u příležitosti 50-ti let Klubu přátel Pardubicka.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem