Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Duben 2014

Cestopisné putování po jižní Francii

obrázek k článku

V 220. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku budeme cestovat po jižní Francii. V jejich rámci totiž bude promítnut cestopisný film Jaroslava Nováka o oblasti Gorges du Tarn v jižní Francii. Hovory o Pardubicku pořádá Klub přátel Pardubicka ve středu 30. dubna od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. Vstup je zdarma, široká veřejnost je zvána.


Publikace o baronu Arturu Krausovi

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydal v pořadí již 66. sešit z edice AB-Zet Pardubicka. Publikace Baron Artur Kraus je vydaná v rámci letošního Roku Artura Krause, který byl vyhlášen u příležitosti 160. výročí narození této významné pardubické osobnosti. Autoři publikace PhDr. Jiří Kotyk a Martin Komárek popisují na 98 stranách historii rodu Krausů, život Artura Krause, jeho působení v nejrůznějších oborech činnosti. Je zde popsán jeho zájem nejen o astronomii a pozorování Slunce, ale také jeho zájem o létání, kdy Artur Kraus sestrojil ornitoptéru, se kterou konal již na konci 19. století své letecké pokusy. Kraus také přeložil pravidla tenisu, na zahradě svého domu uspořádal první tenisový turnaj, není bez zajímavosti, že baron A. Kraus vlastnil řidičský průkaz na velocipedu s číslem jedna, jako první v Pardubicích jezdil na motocyklu, jako…

Více
Jan Řeháček, | Článek v kategorii ABZet

Baron Artur Kraus

obrázek k článku

Hostem 219. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku, které se budou konat v rámci Roku Artura Krause, bude PhDr. Jiří Kotyk. Hovořit se bude o osobnosti, která stála nejen u zrodu moderní astronomie, ale i u počátků českého letectví a mnohých dalších oborů. Není bez zajímavosti, že Artur Kraus byl i průkopníkem lyžování v Čechách. Přednášku pořádá Klub přátel Pardubicka ve středu 16. dubna od 18 hodin mimořádně v zasedací místnosti 216 bývalého Okresního úřadu na náměstí Republiky. Vstup je zdarma, široká veřejnost je zvána.


Archeologické nálezy na Pardubicku

obrázek k článku

Pokud Vás zajímá nejstarší historie Pardubic, přijďte si poslechnout další Hovory o Pardubicku. Tentokrát budou hosty archeologové Mgr. Tomáš Zavoral, Mgr. František Kašpárek a PhDr. Jan Jílek z Východočeského muzea Pardubice. Hovořit se bude například o archeologickém průzkumu v okolí zvonice u kostela sv. Bartoloměje v Pardubicích. Akce se koná ve středu 2. dubna od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí. Vstup je zdarma, široká veřejnost je zvána.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem