Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Květen 2016

Ztracený svět Amazonie

obrázek k článku

Poslední předprázdninové Hovory o Pardubicku nabídnou inspiraci na letní prázdninové putování v podobě cestopisné přednášky dr. Petra Borovce doplněné projekci fotografií z cesty po jižní Americe. Přednáška se koná ve středu 25. května v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích, začátek je v 18 hodin. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


KLUB PŘÁTEL PARDUBICKA NESOUHLASÍ S VÝSTAVBOU PROPOJKY PŘES ČERVEŇÁK

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka nesouhlasí se záměrem pardubické radnice vybudovat jako dočasnou náhradu jihovýchodního obchvatu města propojku mezi městskými částmi Pardubičky a Skřivánek přes most zvaný Červeňák. Nepovažujeme toto řešení za rozumné, jelikož tak dojde k nenávratnému narušení cenného prostoru, který by měl být určen spíše pro rekreaci obyvatel. Je nám líto, že se radnice nesnaží pro zmírnění dopravních problémů ve městě zvážit jiná možná řešení, která se nabízejí.


Komorní filharmonie ještě komornější

obrázek k článku

Komorní filharmonie Pardubice srdečně zve všechny členy Klubu prátel Pardubicka na koncert s názvem Komorní filharmonie ještě komorněji, který se bude konat ve čtvrtek 26. května 2016 od 19.30 hodin v kostele sv. Bartoloměje. Na programu koncertu jsou hudební díla našich i světových mistrů, v původních podobách i efektních novodobých úpravách. Zazní díla od mistrů "starší generace" jako jsou Samuel Scheidt, William Byrd, Johann Pezelius, Wolfgang Amadeus Mozart, ale také od skladatelů 20. století, které reprezentuje Otmar Mácha (před 10 lety zemřel právě u nás v Pardubicích), Karel Husa (v zahraničí pokládán za jednoho z nejvýznamějších českých žijících skladatelů), Michael Kamen (ačkoli zdánlivě české jméno, byl to Američan a velmi úspěšný skladatel filmové hudby) a Zdeněk Lukáš (nejvýznamnější český skladatel vážné hudby 2. pol.…


Architektura Pardubic očima atelieru Med Pavlík architekti

obrázek k článku

Hosty Hovorů o Pardubicku budou tentokrát zástupci architektonického ateliéru, který je mimo jiné autorem návrhu přestavby pardubického Přednádraží, jehož realizace by měla být za několik týdnů zahájena. Tento ateliér je také autorem návrhu Natura parku na Olšinkách, řeč bude i o dalších představách zástupců tohoto ateliéru na architekturu města. Akce se koná již v úterý 10. května v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích, začátek je v 18 hodin. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


Přijďte si pro nové Zprávy Klubu přátel Pardubicka

obrázek k článku

Vyšlo další číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubicka. V něm si mimo jiné přečtete více například o tom, že Klub přátel Pardubicka připravuje projekt naučné stezky v prostoru někdejšího vojenského území dnes zvaného Červeňák, dozvíte se také, jaké plány má do budoucna s pardubickým zámkem ředitel VČM Pardubice Tomáš Libánek, mnohé zaujme i článek o tom, že by v Pardubičkách mohlo vzniknout nové náměstí, nechybí glosa na současnou podobu Třídy Míru. Z historických materiálů je ve Zprávách krátká připomínka včetně fotografií k restauraci Mexiko nebo vzpomínky na Jiříkovou ulici na staré Karlovině. V závěru časopisu jsou pak krátké zajímavosti z historie Pardubic, které možná ani neznáte. Zprávy Klubu přátel Pardubicka číslo 5-6/2016 je možné si vyzvednout v kanceláři Klubu přátel Pardubicka nebo zakoupit v E-shopu Klubu přátel…


Hovory o Pardubicku - atelier Mixage

obrázek k článku

Povídání o pohledu na prostor města, jeho architekturu a urbanismus. Hosty budou zástupci ateliéru Mixage. Akce se koná ve středu 4. května v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích, začátek je v 18 hodin. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem