Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Listopad 2016

Blanský les a Českokrumlovsko

obrázek k článku

V pořadí 267. Hovory o Pardubicku budou věnovány projekci cestopisného dokumentu o oblasti Českokrumlovska. Ve filmu Jaroslava Nováka mohou návštěvníci navštívit kromě památek Českého Krumlova také např. vrchol Kleť nebo zříceninu Dívčí kámen. Hovory o Pardubicku se tentokrát konají mimořádně ve čtvrtek 1. prosince od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána. Před začátkem projekce bude možné si v sále Jana Kašpara ve staré reálce zakoupit novou publikaci ?Historie pardubických městských částí aneb z centra města na periferii?, kterou v těchto dnech vydal Klubu přátel Pardubicka. Ta je k zakoupení také v kanceláři Klubu přátel Pardubicka, v eshopu Klubu přátel Pardubicka na www.kppardubicka.cz nebo v knihkupectví Kosmas na Pernštýnském náměstí.


PUBLIKACE O HISTORII PARDUBICKÝCH MĚSTSKÝCH ČÁSTÍ JAKO TIP NA VÁNOČNÍ DÁREK

obrázek k článku

Již jsme psali, že vyšla nová publikace popisující zajímavosti z historie jednotlivých čtvrtí Pardubic. Na více jak dvou stovkách stran a více jak dvou stovkách dobových fotografií zde naleznete kapitoly věnované např. Popkovicím, Studánce, Ohrazenicím, Cihelně, Polabinám, Svítkovu, Rosicím nad Labem, Nemošicícm a dalším pardubickým čtvrtím. Publikaci je možno zakoupit v kanceláři Klubu přátel Pardubicka, v eshopu Klubu přátel Pardubicka na stránce http://kppardubicka.cz/cs/menu/zobrazit/17-ab-zet-pardubicka/ a nebo nyní také v KNIHKUPECTVÍ KOSMAS na Pernštýnském náměstí.


Tip na vánoční dárek: Nová publikace o historii pardubických městských částí

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydává v těchto dnech novou publikaci, která čtenáři na více jak dvou stovkách stran nabízí zajímavosti z historie Pardubic a zejména všech městských částí a čtvrtí města. Čtenář se tak dozví zajímavosti z historie nejen pardubického zámku, starého města a Zeleného předměstí, popsána je zde také historie sídlišť Dukla, Polabiny, Závodu míru nebo Polabiny, další kapitoly jsou pak věnovány např. zajímavostem z historie Pardubiček, Slovan, Svítkova, Ohrazenic či Rosic nad Labem, ale i okrajových částí jako jsou například Dražkovice, Černá za Bory, Nemošice, nechybí zde ani stručně zpracovaná historie Hostovice, nejmladšího městského obvodu. Publikaci doplňují více jak dvě stovky historických fotografií, které dokumentují, jak například vypadala v minulosti pardubická nemocnice, jak vypadaly ulice staré Karloviny,…

Více
Jan Řeháček, | Článek v kategorii ABZet

Anketa k Přednádraží

obrázek k článku

Jak jsme již psali, pořádal Klub přátel Pardubicka v sobotu prohlídku pardubického nádraží spolu s architektem M. Řepou. Hovořilo se i o záměru na propojení nádraží se sídlištěm Dukla. Jak je asi známo, vedení pardubické radnice nyní prosazuje propojení pomocí lávky z prvního nástupiště. Arch. Řepa však vyjádřil své pochybnosti, zda by po lávce, která se má klenout ve výšce 7,5 metrů vůbec někdo chodil. Co si myslíte Vy? Můžete se vyjádřit v anketě v levém sloupci na této stránce. Zrovna tak Řepa vyjádřil politování nad tím, že je ve 21. století budován dopravná terminál bez dostatečného kapacitního parkoviště, zvláště, když pod celou nádražní budovou je rozsáhlý suterén, který je zcela prázdný. Nabízela se tak možnost propojení parkoviště přímo na podchody nástupiště. "Parkování v lihovaru je pouze dočasné a nelze vyloučit, že…


ARCHITEKT ŘEPA: JEDINÝM LOGICKÝM PROPOJENÍM NÁDRAŽÍ A DUKLY JE PODCHOD

obrázek k článku

Na tři desítky účastníků z řad veřejnosti se v sobotu zúčastnily komentované prohlídky budovy hlavního nádraží, jejímž průvodcem byl pardubický architekt Miroslav Řepa. Ten se mimo jiné vyjádřil k záměru pardubické radnice na propojení nádraží a sídliště Dukla lávkou: Lávka by měla být vysoká 7,5 metrů a dle arch. Řepy je značně nepraktické, aby cestující z Dukly museli stoupat po schodech do výše více jak 7 metrů. "Prodloužení stávajícího podchodu je nejlepší a pro cestující nejoptimálnější řešení. Napojení na koncích si dokážu představit pomocí šikmého pojízdného pásu. Podobně dlouhé průchody a podchody jsou na mnohých evropských nádražích a letištích zcela běžné. Navíc se zde přímo nabízelo, aby podchod vyústil v podzemním parkovišti pod nádražní halou. Pod nádražní halou jsou totiž dnes zcela nevyužité rozsáhlé suterénní prostory. Je…


Komentovaná procházka po pardubickém nádraží

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 19. listopadu komentovanou procházku po zajímavostech pardubického hlavního nádraží, které je také nazýváno "novým" nádražím. Autory nádražní budovy jsou ing. Arch. Josef Danda a ing. Arch. Karel Řepa. Průvodcem po budově nádraží bude zájemcům z řad veřejnosti syn jednoho z autorů nádražní budovy arch. Miroslav Řepa. Sraz zájemců o prohlídku je v 10 hodin v hale nádraží před knihkupectvím Mozaika. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


Napříč Indočínou - v zemi bílého slona

obrázek k článku

Hostem v pořadí 266. Hovorů o Pardubicku bude cestovatel PhDr. Petr Borovec. Ten bude tentokrát vyprávět o svých zážitcích z cest po Indočíně. Poutavé vyprávění bude doplněno projekcí fotografií. Cestopisné promítání se koná ve středu 16. listopadu v sále Jana Kašpara v přízemí staré reály na Komenského náměstí (sídlo krajského úřadu). Začátek akce je v 18 hodin. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


VEŘEJNOSTI SE PŘEDSTAVILA DALŠÍ ČÁST PROJEKTU PARDUBICKÝ SLAVÍN

obrázek k článku

Na čtyři desítky zájemců z řad veřejnosti se v sobotu zúčastnilo komentované procházky po části pardubického ústředního hřbitova v Jesničánkách, kde byla veřejnosti představena v pořadí již čtvrtá informační tabule v rámci projektu Pardubický Slavín. Následně pak účastníci akce navštívili místa posledního odpočinku desítky významných pardubických osobností pohřbených v Urnovém háji, např, hrob herce Milana Sandhause, hudebníka Vojtěcha Lautnera nebo někdejšího hejtmana Michala Rabase.


Procházka po Pardubickém Slavínu

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pokračuje i v letošním roce v mapování místa posledního odpočinku významných osobností Pardubicka. V tomto týdnu se chystá představení dvou informačních tabulí, na pardubických hřbitovech. Ve čtvrtek v 15:30 hodin bude v na hřbitově v Pardubičkách za přítomnosti představitelů Služeb města Pardubic a Klubu přátel Pardubicka odhalena informační deska s plánkem hřbitova a vyznačením míst posledního odpočinku desítky významných osobností naší historie pohřbených právě v Pardubičkách, mezi kterými nechybí např. spisovatel Jaromír John nebo čestný občan města Václav Metelka. Na sobotu 12. listopadu pak Klub přátel Pardubicka připravil odhalení další informační tabule spojené s komentovanou procházkou po hrobech významných osobností pohřbených v části hřbitova v Jesničánkách nazvané Urnový háj. I na této tabuli veřejnost…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem