Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Říjen 2016

Jaká bude vánoční výzdoba města a jak bude vypadat Relaxační centrum Lonkovka?

obrázek k článku

Pokud Vás zajímá, jak bude vypadat letošní vánoční výzdoba města, jak jsou Služby města připraveny na zimní údržbu města nebo jak bude vypadat relaxační centrum Lonkovka, přijďte ve středu 2. listopadu do sálu Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí v Pardubicích. V pořadí 265. pokračování cyklu Hovory o Pardubicku bude totiž věnováno činnost Služeb města. Svou účast přislíbili ing. Strouhal a ing. Lea Tomková. Začátek akce je v 18 hodin. Vstup zdarma, široká veřejnost zvána.


98. VÝROČÍ VZNIKU REPUBLIKY SI PŘIPOMNĚL I KLUB PŘÁTEL PARDUBICKA

obrázek k článku

Oslavy 98. výročí vzniku Československé republiky se v pátek konaly i v Pardubicích. Květiny u sochy prezidenta Masaryka položili také zástupci Klubu přátel Pardubicka. Jak v následném projevu připomněla senátorka Miluše Horská, zdá se, že je demokracie u nás v poslední době unavená. Poukázala na to, že je smutné, když se slavnostní akt předání státních vyznamenání změnil v kupčení s vyznamenáními. Předseda Masarykovy společnosti PhDr. Jiří Kotyk pak připomněl slova předchozího prezidenta Václava Klause, který nazval chování současného prezidenta Zemana mstou veřejnosti za vyvěšené červené trenýrky na Pražském hradě.


TAJEMSTVÍ TĚLA

obrázek k článku

Na pět desítek členů a příznivců Klubu přátel Pardubicka se ve středu v České televizi na Kavčích horách zúčastnilo natáčení zábavného soutěžního pořadu "Tajemství těla". Moderátory pořadu byli pánové Martin Dejdar a Petr Vacek, hosty byli pan Bohumil Klepl, paní Dana Morávková a pánové Ondřej Hejma a Václav Kopta. Zábavný pořad "Tajemství těla" bude je obdobou dnešních "Zázraků přírody" a Česká televize jej bude vysílat v hlavním vysílacím čase od ledna roku 2017.


Z výletu do historie

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu výlet historickým trolejbusem Škoda Sanos po zajímavostech historie Pardubic. Na téměř sedm desítek zájemců z řad veřejnosti se dozvědělo např. kdy a kde vznikaly v Pardubicích první biografy, že čtvrť Studánka byla vystavěna v místě bývalého rybníka nebo že v době výstavby sídliště Dukla bylo navrhováno napojení na trolejbusovou síť přes Anenský podjezd.


Trolejbusový výlet do historie

obrázek k článku

V sobotu 22. října se můžete povozit historickým trolejbusem po Pardubicích a dozvědět se zajímavosti z historie města. Klub přátel Pardubicka totiž pořádá další z Trolejbusových výletů do historie. V průběhu odpolední jízdy se dozvíte např. zajímavosti z historie sídlišť Dukla, Polabiny nebo Dubina, výklad o historii bude např. i na konečných trolejbusových stanicích v Jesničánkách nebo na Slovanech. Odjezd trolejbusem Škoda Sanos je plánován na 14 hodinu ze zastávky MHD Třída Míru (u záchodků) a trolejbus bude zastavovat dle jízdního řádu i na vybraných zastávkách. Jízdné za dospělou osobu ve výši 20 Kč se platí při nástupu do trolejbusu. Široká veřejnost je zvána.


Vysoké školství na Pardubicku

obrázek k článku

Cyklus přednášek Hovory o Pardubicku pořádaný Klubem přátel Pardubicka bude tentokrát věnován zejména Univerzitě Pardubice. Hostem bude ing. Valerie Wágnerová, tisková mluvčí pardubické univerzity a hovořit se bude zejména o současnosti a možném rozvoji vysokého školství v Pardubicích. Akce se koná ve středu 19. října od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí (Krajský úřad). Vstup zdarma, široká veřejnost je zvána.


M. ŠABATA: NEJVĚTŠÍM PROBLÉMEM DOSTIHOVÉHO ZÁVODIŠTĚ JE TRAGICKÝ STAV ŽIVÝCH PLOTŮ

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v rámci sobotního cross-country závodů uspořádal komentovanou prohlídku dostihového závodiště. Jak v jejím rámci přiznal průvodce Martin Šabata, největším problémem závodiště je nyní velmi špatný stav živých plotů, kterých je zde vysázeno více jako 8 kilometrů. Ty nejsou bohužel v posledních letech dostatečně obnovovány a jak přiznal, mnozí žokejové se svými koňmi tak mnohými živými ploty v podobě dostihových překážek projíždějí, než aby je přeskakovali. "Jezdí ta např. i Josef Váňa," přiznal Šabata. Účastníci komentované exkurze měli možnost prohlédnout si z obou stran nejen Taxisův příkop, ale také mnohé další překážky, navštívili pomníčky obětí plochodrážní Zlaté přilby, která se v minulosti na dostihovém závodišti také jezdila, prohlédli si také prostor stájí a dalšího zázemí závodiště.


Komentovaná prohlídka Dostihového závodiště

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá v sobotu 15. října komentovanou prohlídku Dostihového závodiště. V rámci exkurze se návštěvníci dozvědí mnohé zajímavosti nejen o historii pardubického dostihového závodiště, ale také o historii dostihů samotných. Průvodcem bude znalec historie dostihů v Pardubicích pan Martin Šabata. Sraz účastníků z řad veřejnosti je ve 14 hodin u hlavního vchodu na Dostihové závodiště v Pardubicích. Vstupné činí 50 Kč.


Nabídka účasti na natáčení televizního pořadu

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka nabízí zbývající volná místa pro zájemce z řad veřejnosti v rámci zájezdu na natáčení televizního pořadu "Tajemství těla", kde budou zájemci z řad veřejnost v roli obecenstva. Natáčení se koná ve středu 26. října v sídle České televize na Kavčích horách. Každý účastník celodenního natáčení bude zdarma odvezen autobusem z Pardubic do Prahy a po skončení natáčení zase zpět, po skončení natáčení každý dospělý účastník obdrží odměnu ve výši 100 Kč. Natáčení bude probíhat po celý den mezi 9 a 17 hodinou. Přihlásit se je možné na emailu info@kppardubicka.cz nebo osobně v kanceláři Klubu přátel Pardubicka v Klášterní ul. v Pardubicích.


Archeologické nálezy na Pardubicku

obrázek k článku

Cyklus přednášek Hovory o Pardubicku pořádaný Klubem přátel Pardubicka bude tentokrát věnován archeologii. Archeolog Východočeského muzea Pardubice Mgr. František Janošek Kašpárek například pohovoří o zajímavých nálezech učiněných při nedávné rekonstrukci Třídy Míru a jeho kolega Mgr. Tomáš Zavoral pohovoří o zajímavých nálezech učiněných v roce 2014 v historickém centru města. Akce se koná ve středu 5. října od 18 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí (Krajský úřad). Vstup zdarma, široká veřejnost je zvána.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem