Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Říjen 2009

Stane se Josef Váňa Čestným občanem města?

obrázek k článku

Tématem středečních Hovorů o Pardubicku, které pořádal Klub přátel Pardubicka, byly dostihy, pardubické Dostihové závodiště a zejména se hovořilo o 119. ročníku Velké pardubické České pojišťovny. Jak připomněl ing. arch. Miroslav Petráň z Dostihového spolku Pardubice, hned z několika důvodů se letošní Velká pardubická nesmazatelně zapíše do historie tohoto nejstaršího dostihu na evropském kontinentě. Na start letošní Velké pardubické se postavilo 25 koní, což je maximální nyní možný počet koní. Zcela jednoznačným rekordem je skutečnost, že tento 6 900 metrů dlouhý dostih dokončilo 18 koní. „Takové množství koní Velkou pardubickou nikdy před tím nedokončilo,“ připomněl Petráň. Dalším unikátem je čas, ve kterém byl dostih zaběhnut. Čas v cíli posledního koně byl totiž 9.42 minut, což je lepší čas než mnohých předchozích vítězů Velké…


Co čeká Dostihové závodiště?

obrázek k článku

Hostem v pořadí 131. Hovorů o Pardubicku bude ing. arch. Miroslav Petráň z Dostihového spolku Pardubice, který představí zajímavé záměry a plány pardubického dostihového závodiště. Hovořit se bude o plánovaném tréninkovém centru, hotelu nebo třeba o lyžování na závodišti. Řeč bude i o letošním ročníku Velké pardubické a triumfálním vítězství Josefa Váni. Hovory o Pardubicku začínají ve středu 21. října od 17 hodin v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány, vstup je zdarma. Spolupořadatelem akce je informační centrum Pardubice Region Tourism.


Jsou Pardubice vesnicí?

obrázek k článku

Zprávy Klubu přátel Pardubicka přetiskly ve svém posledním čísle článek Vítězslav Ditricha, který původně vyšel již na jaře v týdeníku Sedmička. Přetisk tohoto článku si můžete přečíst také v elektronické podobě Zpráv KPP na stránce www.kpp.iipardubice.cz. Vzhledem k tomu, že článek vyvolal diskusi již při redakční radě Zpráv Klubu přátel Pardubicka, rádi by jsme vyvolali diskusi na téma vzhledu centra města i na našich webových stránkách. Možná by však bylo dobré ve stručnosti připomenout, o čem článek Vítězslava Ditricha „Vesnice Pardubice?“ pojednává. Autor kritizuje vzhled Třídy Míru, která namísto toho, aby byla výkladní skříní města s nejdražšími obchody, kavárnami a restauracemi, budí svou šedí či asfaltovými záplatami dojem spíše venkova než centra krajského města, kde již chybí jen volně pobíhající psi a drůbež. Autor s…


Klub přátel Pardubicka má i svou knihovnu

obrázek k článku

Víte o tom, že Klub přátel Pardubicka má i svou knihovnu? Vedle řady dalších činností, kterými se Klub přátel Pardubicka zabývá, je i možnost půjčování zajímavých regionálních titulů. V knihovně KPP tak naleznete na sto třicet titulů, mezi nimi například kompletní monografii „Pardubicko-Holicko-Přeloučsko“, od Františka Váchy například zajímavý titul „Pardubice za světové války“, v knihovně Klubu přátel Pardubicka se nachází například také všechny svazky „Dějiny Pardubic nad Labem“od Josefa Sakaře. Z novějších titulů to pak jsou publikace „Stoleté ohlédnutí“ od PhDr. Františka Šebka, „Kostel sv. Bartoloměje“ od PhDr. Vladimíra Hrubého či publikace „Páni z Pernštejna“ od PhDr. Petra Vorla. Zájemci zde však naleznou i mnohé tituly zaměřené na další místa Pardubicka, zejména na Přeloučsko či Kladruby nad Labem, v knihovně Klubu přátel…


Architektka Nacu: Budova ČSOB Pojišťovny je takové UFO

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v rámci Městských slavností velmi zajímavou besedu s hlavní pardubickou architektkou ing. arch. Petrou Nacu. Ta čelila všetečným dotazům přítomných z řad veřejnosti. Za jednu z nejméně povedených staveb v centru města považuje budovu ČSOB Pojišťovny. „Je to směs všech možných tvarů, nemá žádný architektonický styl, není to žádné. Je to takové UFO nebo jako sportovní hala z předměstí,“ zhodnotila budovu Nacu. „To už ta původní budova, ze které dnešní ČSOB Pojišťovna vznikla, byla daleko hezčí. Stačilo ji jen zkulturnit, trochu dostavět a bylo by to daleko hezčí než to, co tam stojí dnes,“ míní Nacu. I z tohoto důvodu Nacu, která vedla dva roky výstavbu Paláce Magnum, souhlasí s plánovaným vybudováním paláce Magnum II., který by měl navázat na současný Palác Magnum a výškovou sedmipatrovou budovou…


Vydejte se na výlet do historie !

obrázek k článku

V rámci Městských slavností připravil Klub přátel Pardubicka dva zajímavé výlety do historie, při kterých budou mít zájemci z řad veřejnosti příležitost dozvědět se něco málo z historie Pardubic. První výlet se uskuteční ve čtvrtek 8. října v 17 hodin. Bude se jednat o vycházku po trase naučné stezky Viléma z Pernštejna doplněné odborným výkladem. Trasa povede historickým centrem města, její délka je 2,5 km a v průběhu poklidné procházky poznáte mnohé zajímavosti z historie města. Sraz je v 17 hodin před informačním centrem vedle Zelené brány.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem