Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
20.03.2024 18:00

Pardubice Pernštýnské

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce na Komenského nám. v Pardubicích

typ akce: Hovory o Pardubicku

24.03.2024 08:05

Přírodní památka Hřídelecká Hůra

Nová Paka Aut.st. - PP Hřídelecká Hůra - Lázně Bělohrad. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:05 Arriva + Bus. Návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

24.03.2024 08:05

Naučná stezka Krajem Chrudimky

Lukavice – Skalka – Svídnice – Škrovád (jez) – Slatiňany. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:05 Bus st, 13. Návrat 14:59 - 15:33 ČD Os, 14:55 Bus. Ved: Květa Janáčková. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:00

Přes střechu Evropy

Pustá Kamenice - Žižkov - Borová u Poličky. Délka trasy 10 km. Odjezd 9:02 ČD. Návrat 16:56 ČD. Ved: P. Kožený. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

31.03.2024 09:30

Velikonoce v Polabí

Valy – Mělice – Lohenice - Přelouč. Délka trasy 5,5 km. Odjezd 9:30 ČD (LETNÍ ČAS). Návrat 12:37 – 14:37 ČD Os, 13:05 – 14:05 R. Ved: M. Timarová. Turistická vycházka týmu B. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Únor 2011

Projekce filmů o Pardubickém kraji

obrázek k článku

Sdružení přátel Pardubického kraje spolu s Klubem přátel Pardubicka si vás dovolují pozvat na projekci dokumentárních filmů o Pardubickém kraji. Ta se uskuteční ve čtvrtek 3. března 2011 od 17 hodin v Domě techniky na náměstí Republiky v Pardubicích. K promítání budou připraveny tyto snímky: Českomoravské pomezí – pět barevných světů, Destinační společnost Východní Čechy: Kraj ušlechtilých tradic, Studio Rosice: Památné stromy Pardubického kraje, Město Ústí nad Orlicí: To se tenkrát pašovalo. Posledně jmenovaný film pojednává o pašerácích a jejich pronásledovatelích za první republiky v oblasti Orlických hor. Všichni jste srdečně zváni, vstup je zdarma.


Předseda Klubu přátel Pardubicka šedesátníkem

obrázek k článku

Slavnostnější než jindy byla ve čtvrtek výborová schůze Klubu přátel Pardubicka. Předseda uskupení pardubických patriotů ing. Jan Linhart totiž slavil své šedesáté narozeniny. A tak kromě mnohých dalších témat souvisejících s činnosti Klubu byla součástí malá oslava a zejména pak gratulace. Mezi téměř celé vedení Klubu přátel Pardubicka zavítal i pardubický perníkář Pavel Janoš, který Linharta obdaroval vlastnoručně vyrobeným origiánlně zdobeným perníkem. Nechyběly ani gratulace, některé i veršované: "Náš předseda Linhart Jan, to je hodný starší pán. A i když má už vnoučata, má rád mladá děvčata (z klubu)," stálo mimo jiné v gratulaci od Josky Péra.


Členové Klubu přátel Pardubicka vyjádřili nesouhlas s revitalizací Tyršových sadů !

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 19. února zajímavou vycházku po prostoru Tyršových sadů. Na padesát účastníků této akce si přišlo vyslechnout kritické připomínky k zamýšlené revitalizaci parku, která by se měla začít realizovat v letošním roce. Jak se účastníci vycházky dozvěděli, zamýšlená revitalizace v původní podobě by však byla vlastně faktickou likvidací parku ve své podobě. Spolu s tím by mělo dojít k likvidaci mnoha velice cenných a unikátních dřevin. Od této faktické devastace má být pozornost veřejnosti odvedena diskusemi o zachování či přesunutí pomníku rudoarmějců na okraji parku, ačkoliv ponecháním či přesunutím pomníku utrpí park daleko méně než vykácením více jak čtyř stovek stromů a stovek dalších keřů v parku.


Válečná nemocnice Karanténa

obrázek k článku

V období první světové války stávala v místech dnešního sídliště Dukla unikátní a největší vojenská válečná nemocnice v Evropě, která byla vlastně jakýmsi městem ve městě. Přijďte si poslechnout zajímavé vyprávění a shlédnout fotografie, plánky a nákresy přibližující tuto vojenskou karanténní nemocnici. Zajímavou přednášku o tom, co byla pardubická Karanténa, pořádá Klub přátel Pardubicka v rámci Hovorů o Pardubicku, které se konají ve středu 23. února od 17 hodin v zasedací místnosti bývalého okresního úřadu v prvním patře na náměstí Republiky. Vstup je zdarma.


Tyršovy sady před rekonstrukcí

obrázek k článku

Přírodovědná sekce Klubu přátel Pardubicka pořádá v sobotu 19. února zajímavou vycházku s odborným výkladem a popisem dřevin v prostoru Tyršových sadů. Bude to tak jedna z posledních možností, jak si celý park takto projít a dozvědět se mnohé zajímavosti o jeho historii i přírodních zajímavostech ještě před tím, než bude zahájena jeho rekonstrukce. Sraz účastníků je ve 14 hodin u pomníků rudoarmějců u vchodu do parku, který je v poslední době také předmětem živých diskusí.


Letní turistické soustředění bude letos v Lužických horách

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá také letos tradiční Letní turistické soustředění. To se uskuteční ve dnech 3.9. - 10.9.2011 v Horním Podluží v oblasti Lužických hor, zhruba uprostřed mezi Děčínem a Libercem v severních Čechách. Ubytování bude zajištěno v penzionu Spojařka ve 3,4 nebo 5-ti lůžkových pokojích. V penzionu jsou společná sociání zařízení vždy pro dva pokoje společně, je zde možnsot zakoupení plné penze či polopenze. Cena za ubytování činí 250 Kč za osobu a noc. Za poopenzi se připlácí 100 Kč, za plnou penzi 160 Kč. Závazné přihlášky včetně zálohy ve výši 800 Kč se přijímají v kanceláři Klubu přátel Pardubicka vždy v úterý a ve čtvrtek v čase 10 - 12 a 13 - 17 hodin. Více informací podá ing. Timarová, vedoucí turistického odboru.


Obrázky ze starých Pardubic

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka pořádá ve středu 9. února již v pořadí 159. Hovory o Pardubicku. V únoru se tento oblíbený cyklus přednášek a besed stěhuje do budovy někdejšího okresního úřadu na náměstí Republiky. Zde se v zasedací místnosti v prvním patře můžete seznámit se zajímavými fotografiemi pardubického Starého města, jejichž promítání bude doplněno zajímavým vyprávěním o historii nejhonosnější části Pardubic, která je od roku 1964 Městskou památkovou rezervací. Hovory o Pardubicku začínají v 17 hodin, vstup je zdarma.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem