Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Novou publikaci pokřtili současně čtyři primátoři

obrázek k článku V pátek se konal v kavárně Evropa v Evropském spolkovém domě slavnostní večer u příležitosti desátého výročí vzniku Evropského spolkového domu. V jeho rámci se konal slavnostní křest nové publikace „Evropský spolkový dům – Občanská záložna“, kterou vydal Klub přátel Pardubicka. A rozhodně to nebyl křest ledajaký. Skleničkou sektu publikaci pokřtili kromě současného primátra Jaroslava Demla i jeho tři předchůdci - Jiří Stříteský, Libor Slezák a Hana Demlová. Tito všichni představitelé města se této slavnosti zúčasnitli prívě proto, že již za někdejší primátorky Hany Demlové se poprvé zrodila myšlenka vzniku Evropského spolkového domu, za primátora Slezáka se tato myšlenka začala realizovat a za primátra Stříteského byl Evropský spolkový dům v červnu 1999 slavnostně otevřen. Jak však podotkl současný primátor Jaroslav Deml, i on se na realizaci tohoto unikátního projektu podílel. „Tehdy jsem před jedenácti lety nastoupil do firmy Domec a realizace spolkovího domu byla mou první akcí, kterou jsem měl na starost,“ zavzpomínal Deml.
V Evropského spolkovém domě našlo zázemí na pětadvacet místních spolků a institucí spolu se třemi zahraničními institucemi.
Celobarevná brožura „Evropský spolkový dům – Občanská záložna“ na 52 stranách přináší mimo jiné i zajímavé skutečnosti o Občanské záložně, která v budově sídlila již ve druhé polovině 19. století, a která byla podporovatelkou rozvoje Pardubic. Poskytla například prostředky na postavení pražského Národního divadla, menší příspěvky byly poskytovány také na dostavbu chrámu sv. Víta na Pražském hradě. Z iniciativy Občanské záložny byly zřízeny Bubeníkovy sady. Na jejich vybudování přispěla záložna nemalou částkou, není však bez zajímavosti, že i v následujících letech po zbudování parku každoročně investovala nemalé částky na jeho údržbu.
Publikaci můžete zakoupit například v E-shopu Klubu přátel Pardubicka na adrese http://www.kpp.iipardubice.cz.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem