Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

Klub přátel Pardubicka vytváří elektronickou encyklopedii

obrázek k článku Klub přátel Pardubicka působí již téměř 45 let. Za tu dobu jeho členové nashromáždili velké množství nejrůznějších informací o Pardubicích, jeho osobnostech, událostech. Z velké části se však jedná o informace v tištěné podobě. A tak někteří jeho členové přišli s nápadem digitalizovat data, která za těch více jak čtyřicet let nashromáždil Klub přátel Pardubicka a od myšlenky k digitalizaci již nebylo daleko k nápadu na vytvoření elektronické encyklopedie, která by měla fungovat v podobném duchu, jako v současné době asi nejpopulárnější světová elektronická encyklopedie Wikipedie.
Pokud se podaří v průběhu roku 2010 záměr realizovat, měli by jsme se dočkat encyklopedie, která bude obsahovat údaje o historii města, jeho událostech, datech, osobnostech ze všech oborů lidské činnosti, které se jakýmkoliv způsobem zapsaly do historie města, chybět nebude kompletní seznam památníků, pomníků, ulic, veřejných prostranství, významných budov spolu s nejvýznamnějšími daty. Fungovat by zde mělo vyhledávání dle nejrůznějších parametrů.

Projekt bude v průběhu realizaci rozdělen do několika fází. V první fázi, která již nyní probíhá, se jedná o elektronizaci již existujících pramenů. Jedná se zejména o Vlastivědnou abecedu Dr. Theina, která je encyklopedií či kartotékou v tištěné podobě a ve Zprávách KPP vychází již více jak třicet let. Digitalizovat se budou i zpracované zajímavosti Miloslava Huňáčka. Na digitalizaci již nyní spolupracuje Klub přátel Pardubicka s pardubickým magistrátem.
Následovat budou korektury digitalizovaných informací, jejich aktualizace a doplnění, ve třetí fázi by pak měly být tyto všechny údaje doplněny o informace z nově připravované brožury „Místopis města Pardubic“ a z podkladů pardubického magistrátu o válečných hrobech, památkách a pamětních deskách.
Současně proběhne soutěž na vytvoření nových webových stránek včetně vyhledávače a následovat bude naplnění databází encyklopedie daty.
Počítá se s tím, že podobně jako Wikipedie i tato pardubická encyklopedie by měla být otevřenou encyklopedií, kam by bylo možné neustále doplňovat a upřesňovat údaje. Ty bude zpracovávat a vyhodnocovat vytvořená redakční rada, která bude encyklopedii udržovat. Mělo by se tedy jednat o dlouhodobý projekt.
Již z předchozích řádků je patrné, že se nebude jednat rozhodně o jednoduchou záležitost a tudíž by se při realizaci tak velkého projektu Klub přátel Pardubicka neobešel bez výrazné pomoci města včetně té pomoci finanční. Náklady spojené s realizací tohoto projektu jsou odhadovány na 200 tisíc korun a pokud zastupitelé na podzim budou souhlasit s uvolněním finančních prostředků, nebude realizaci tohoto projektu již nic stát v cestě.
Vzhledem k tomu, že doposud žádná elektronická encyklopedie o Pardubicích a jejich okolí neexistuje, má tento projekt pro město veliký význam a mohl by být obrovským přínosem široké veřejnosti nejen v Pardubicích.

O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem