Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

FILATELIE

obrázek k článku Potvrzení příjmu zásilkySeržant Václav Procházka sloužil u 311. Čs. bombardovací perutě. Narodil se v Chrudimi a žil v Pardubicích. Psalo se o něm i na těchto stránkách. Za války se dostal do německého zajetí. Tam dostával balíčky Červeného kříže, ale i jiné. V nich bývaly přiloženy lístky pro potvrzení příjmu. Ukázka to dokazuje, ale každopádně nebyla odeslána. STALAGLUFT I bylo označení zajateckého tábora pro letce. Uvedený tábor č.1 se nalézal v městě Barth na břehu Baltického moře. Rukopisně napsané PW/BR/23 mj. určuje, že šlo o válečného zajatce Barth. Jde o pozoruhodnou písemnost z války.

Přání k novému roku 1913

Pohlednice malíře Engelmüllera byla odeslána z pošty Wien 1 dne 30.XII.1912 v 10 hod. Adresátem byli manželé Štěpánovi v Hotelu Střebský v Pardubicích. Ten byl založen roku 1888 a dodnes budova stojí na Tř. míru č.68. Účelu už neslouží a jde o budovu vedle Hradeckých pekáren. Jak zásilka došla? Tehdy vyjížděl z Vídně mj. osobní vlak ve 20 hod.,    a to až do Liebau in Schlesien (dnes Lubovka v Polsku). Jde o stanici nedaleko českého Královce (ČD) u Žacléře. Tam vlak přijel ve 14 hodin. Tedy je jisté, že na Silvestra byl pozdrav už u adresátů.

 

 Podací lístek na doporučený dopis

Podací lístky známe i z dnešních dnů. Ale co naplat, už tam poštovní úřednice nic nepíše, dělá to za ni elektronika. Není na škodu se podívat, jak to bylo před 104 roky v Červeném Kostelci. Podacích lístků bylo na archu několik a bylo možné je odtrhávat. V záhlaví byl také vytištěn státní znal monarchie. Text byl v češtině, avšak na rubu byl obdobný tisk v němčině. Pozoruhodné bylo datum denního razítka: 11.XI.11. Proto se asi tato rarita zachovala do dnešních dnů. Adresátem, jak je vidět, byl Josef Benaček Pardubice a číslo dopisu bylo 320. Odesílatel zaplatil tehdejších 45 haléřů rakouské měny za služby. Tolik vzpomínka na staré poštovní časy.

 

C. a k. polní prádelna

Dopis prošlý c. a k. polní poštou č. 521 má na razítku datum 22.října 1918. Tedy do konce války chybělo málo a týden to byl k ustavení Československé republiky. Na adresu Karlova ulice v Pardubicích psal syn otci Franzi Stefanidesovi. Ten pracoval jako strojník u firmy Elektro – Werke. Kaprál Josef Stefanides sloužil u polní parní prádelny č.56, která byla v sestavě II. pěší divize. Už vzpomínaná polní pošta 521 byla zřízena až v únoru 1917, ale není známo, kde to bylo. Jak je patrné, kaprál Josef korespondoval německy. Na ne právě čitelném razítku je inkoustovou tužkou napsáno Zens. (cenzurováno a parafa cenzora). Dá se předpokládat, že do Karlovy ulice došel dopis v době, kdy existence mladé republiky se asi počítala na desítky hodin.

 

Dopis z Moravan v lednu 1919

Byl odeslán dne 21.1.1919, ale kdosi na poště udělal chybu. Špatně přetočil letopočet a tak lze vidět, že je tam 1910. Uvedené razítko lze nalézt ve Votočkově monografii díl 16/I., str. 333, č. 1450. Velice zajímavá je skutečnost, že vedle čtyř známek již zaniklé monarchie je i měsíc stará čs. známka A.Muchy Hradčany. Uvedené rakouské známky bylo možno používat ještě do konce února 1919. Na lícní straně dopisu je adresa do Písku.

Shrnuto a podtrženo: jde o tehdejší zajímavost navíc s chybným datem na razítku.

 

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem