Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Nový návštěvnický okruh na zámku

obrázek k článku Na zámku chystají nový návštěvnický okruh zaměřený na období pánů z Pernštejna Hostem lednových Hovorů o Pardubicku byl ředitel Východočeského muzea Pardubice Mgr. Tomáš Libánek. Ten v rámci svého vyprávění připomněl, že zámek spolu se zámeckými valy jsou jedinečnou památkou ve střední Evropě jako přechod mezi středověkou a novou epochou. Jak se návštěvníci Hovorů dozvěděli, chystá se v příštím roce výstavba nových depozitářů muzea, které se budou nacházet v Ohrazenicích. Po jejich dobudování bude možné vytvořit nový návštěvnický okruh ?Vítejte na dvoře Pernštejnů?. Zde by měl být prezentován hodovní stůl, jak vypadal právě za doby pánů z Pernštejna, pomocí 3D technologií a hologramů pak budou představeny oděvy za pánů z Pernštejna, v nově zamýšleném návštěvnickém okruhu také dobové hry a hračky, na zámeckých valech pak vývoj fortifikace, vystavena bude také pernštejnská zbrojnice, na jednom z rondelů by pak měly být zbudovány tzv. varhany, což je několik děl umístěných vedle sebe, které měly za dob Pernštejnů sloužit pro obranu území před Zelenou bránou.

Jak ředitel Libánek v rámci Hovorů o Pardubicku uvedl, součástí zamýšleného
projektu je také výstavba nového objektu v místě dnešní terasy. Budování Pernštejnského návštěvnického okruhu by tak mohlo začít v roce 2018. Aby mohl tento návštěvnický okruh vzniknout, bude třeba přestěhovat dnešní numismatickou expozici.

Ta by měla najít své nové místo v suterénních prostorách, kde se dnes nachází expozice
pohlednic. „Ta je dnes nejméně navštěvovanou expozicí zámku. Počítáme však,
že bychom pohlednice z této sbírky využívali i nadále v rámci jednotlivých krátkodobých
výstav,“ doplnil plány do budoucna ředitel muzea Libánek.
Jak však Libánek připomněl, ožít by měl zámek již v letošním roce. Na léto se
do zámeckých prostor chystá například festival amatérského divadla, chystané výstavy
by měly připomenout příběh kladrubského koně, první světovou válku, chystá
se i výstava replik korunovačních klenotů, velkému zájmu se bude samozřejmě těšit
i nová expozice zaměřená na historii Pardubic do roku 1918.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem