Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

ŽIJÍ MEZI NÁMI - Mgr. Jiří Štěpánek

obrázek k článku 2. února t..r. oslavil své 80. narozeniny náš vážený a milý redakční kolega Mgr. Jiří Štěpánek (nar. 1937 v Pardubicích). Maturoval roku 1955 na zdejším gymnáziu (tehdy JSŠ). Je absolventem Vysoké školy pedagogické v Praze, učitelská aprobace dějepis a zeměpis. Jako učitel působil poté od roku 1960 v Pardubicích na základních školách v ulici Gorkého a Štefánikova (tehdy SNP) a od roku 1970 na ZŠ v Pardubicích-Ohrazenici, kde v letech 1990 - 2000 byl také ředitelem.

K jeho zájmům patří dlouhodobě historie. Hlavně novodobé dějiny 20. století - především historie obou světových válek, ale také dějiny Sokola i sportu (jeho maminka byla dlouholetou sokolskou činovnicí). Jako člen Československé obce legionářské se i v důchodu spolupodílí na akci "Battlefield J. Potůčka" v Pardubicích-Trnové (branný závod základních a středních škol) a na pietních akcích tamtéž. Zde se také - ve spolupráci se VII. pardubickým obvodem - podílí na besedách se žáky škol o protinacistickém odboji a heydrichiádě na Pardubicku. Na uvedená témata publikuje i v našich Zprávách (vytváří zde též rubriku "Přečetli jsme ...) a ve Vlastivědných listech.

            Je spoluautorem publikací "SILVER A  a heydrichiáda na Pardubicku" (vyd. EV Pardubice 2012) a pamětních almanachů "150 let pardubického Sokola" (Ab-Zet Pardubicka, vyd. KPP 2013) a "120 let Sokolské župy Východočeské-Pippichovy" (vyd. uvedená župa 2016).

            Osobně jsem Jiřího poznal jako učitel dějepisu při odborných soutěžích mladých historiků pro ZŠ a zjistil jsem, že má podobné zájmy jako já. Četli jsme tenkrát stejnou literaturu faktu o druhé světové válce (např. práce M. Ivanova) a po roce 1989 jsme se sblížili i na společných poradách ředitelů ZŠ (které spoluorganizoval) a České školní inspekce, kde jsem tehdy pracoval. Přizval jsem rád Jiřího do redakční rady ZKPP, kde je stále aktivní posilou. Chci mu poděkovat i za velkou pomoc při vzniku mé knihy o H. a V. Krupkových, kde velmi obětavě přepsal můj text na počítači pro EV v Pardubicích. Také se pravidelně u něj scházíme - ještě s přítelem dr. R. Brožem a občas i s rychnovským kolegou L. Pařízkem - na t.zv. domácích sympoziích, kde při dobrém vínku rádi probíráme novinky z oboru historie, jež nás všechny zajímá. Jiří je tady vždy pozorným hostitelem. Znám dobře i jeho bratra (stále cvičícího Sokola) a syna Martina, u nějž jsme s manželkou ve Vysokém nad Jizerou strávili pěkné letní prázdniny. Martin podědil z otcovských genů také zájem o historii.

            Milý Jiří! Přeji Ti za sebe i redakční radu hlavně pevné zdraví do dalších let a děkuji Ti za Tvé trvalé přátelství.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem