Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad – Václavské nám. – Zámecký park – Strašidelná jeskyně – Kyšperk - Letohrad. Délka trasy 6 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 15:56 h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

26.05.2024 07:05

Nová rozhledna Hamštejn

Malá Skála - Besedické skály - Koberovy - rozhl. Hamštejn - rozhl. Kozákov - Semily. Délka trasy 16 km. Odjezd 7:05 h.  ČD, návrat 16:55 h. ČD. Ved: Z. Řehák. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

26.05.2024 07:50

Nivou Doubravy

Bílek – Sobiňov – Zahájský rybník – Hlína - Sobiňov. Délka trasy 7 km. Odjezd 7:53 h. ČD, návrat 14:00, 16:06 h ČD. Ved: A. Kulišová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

KALENDÁRIUM 1918 - květen-červen

obrázek k článku 1.května ? na Svátek práce ? socialistické strany (ČSSD a čeští socialisté) uspořádali v zahradě Dělnického domu na Karlovině tábor lidu s průvodem, jehož se účastnilo 10 tisíc lidí (polovina žen). Šlo tak zatím o největší shromáždění v Pardubicích. Akce se účastnila i delegace městské rady, jež si také vyslechla projevy obou hostů z Prahy ? šéfredaktora ?Práva lidu? Josefa Stivína (1879-1941) a člena vedení českých socialistů dr. Emila Frankeho (1880-1939), jenž v září t. r. pomáhal ustavit v Praze t. zv. Socialistickou radu.

8.května byla na c. a k. místodržitelství do Prahy vypravena deputace města a okresu ve věci zvýšení přídělu masa do obchodů. Místodržitelství však konkrétními fakty usvědčilo některé pardubické řezníky, že vyvážejí maso do Liberce. Měla být podána žádost o zvýšení přídělu.

            3.června zemřel redaktor „Samostatných směrů“ Ladislav Štěpánek (nar. 1836 v Tuněchodech). Tento list nebyl jako jediný v Pardubicích úředně zastaven. Městský kronikář řídící učitel F.K.Rosůlek z něj čerpal mnoho zajímavého pro kroniku města.

            7.června hladovějící lidé přepadli na nádraží vlak se slaninou, jenž směřoval do Německa. Tyto události podrobně popsal v knize „Pardubice za světové války“ (ed. F.Vácha 1937) ředitel měšťanských škol Arnošt Kabeláč (s. 44-54). Násilná rekvizice slaniny pokračovala odpoledne snahou zrekvírovat vlak s moukou. Ženy ležící na kolejích poblíž kaple sv.Anny přiměly strojvůdce vlaku k zastavení a začalo rabování (cukr, mouka, obilí aj.) Maďarští strážci pod velením por. Reméniho začali střílet do davu směřujícího k nádraží a do ulice Sladkovského. Na místě zůstali po střelbě 3 mrtví: Profesor Obchodní akademie J.Slezák, koželuh F.Hatle a žák obecné školy O.Kudrna, jimž byla na místě jejich smrti roku 1928 (k 10. výročí) zřízena pamětní deska (umístěna na domě čp.433 na nároží ulic Sladkovského                     a Hlaváčovy). Dalšímu krveprolití zabránil policejní komisař Jung. Viník – por. Reméni – uprchl před lynčem davu do Bohdanče. Řídící učitel Kabeláč byl vyslechnut jako svědek komisí složenou z okresního hejtmana E.Troldy, starosty J.Sochora, posádkového velitele                           a zapisovatele a komisaře Vichra. Dalšími přímými svědky byli ředitel gymnázia J.Durych, katecheta A.Adam, ředitel spořitelny F.Růžička, ředitel Franckovy továrny také příjmením Růžička a dělník Prokopovy továrny Kovář. Na místě byla provedena rekonstrukce činu                a známý pardubický fotograf Deyl z ní pořídil snímky.

            8.června se v Dělnickém domě konala protestní demonstrace. Městská rada c. a k. hejtmanství vyzvaly ke klidu, byla zakázána představení divadla a kin včetně koncertů, policejní hodina byla stanovena v hostincích na 9. hodinu večerní, obchody a vrata domů se uzavíraly již v 18 hodin. Do města přijeli poslanec J.V.Hráský a poslanec dr. L.Winter. Oba zaslali telegram místodržiteli, ministru vnitra a zeměbrany žádající odvolání stanného práva ve městě. Odpověděl jen ministr vnitra hrabě Toggenburg telefonátem, že dá vše vyšetřit.

            Věznice okresního soudu byla přeplněna zatčenými, kteří v pondělí 10.června byli vyvedeni z věznice na dvůr pardubické radnice, kde byli seřazeni do čtyřstupů. Pěšky se odebrali kolem děkanství po hrázi (dnes Sukova třída), Palackého třídou a Jungmannovou ulicí k nádraží na vlak do Chrudimě k c. a k. krajskému soudu, kde 2.července začalo hlavní přelíčení s 27 obžalovanými. Vojáci uherského pěšího pluku 39 a jejich velitel por. Reméni byli vyšetřováni vojenským soudem v Terezíně.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem