Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

15.05.2024 18:00

Stavební vývoj Pardubic

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Rudolf Šrámek zakládal vodní rezervace v Bohdanči

obrázek k článku Čtrnáctého února roku 1907 se v Mladé Boleslavi narodil doc. RNDr. Rudolf Šrámek-Hušek, DrSc., zakladatel vodní rezervace a pozorovací stanice v nedaleké Bohdanči.

Rudolf Šrámek byl rovněž významným českým hydrobiologem a ornitologem. Vystudoval pardubickou reálku a před studiem na přírodovědecké fakultě pracoval jako poštovní úředník v Pardubicích a Trutnově. Protože vyšel z chudých poměrů a střední školu i univerzitu vystudoval na stipendium jako nemajetný, musel vždy splnit podmínku dobrého prospěchu. Pracoval před válkou jako středoškolský učitel přírodopisu a zeměpisu na Pardubicku a Čáslavsku.

Výborně popsal rybníky

Ovlivnil výrazně ochranu životního prostředí a vývoj rybníkářství na Pardubicku. Prováděl drobný základní výzkum na všech vodách, které mu přišly do cesty, a tak díky němu je dobře popsána řada lokalit stojatých vod včetně pardubického Matičního jezera a zvláště pak Bohdanečské rybníky. Protože se také zabýval ornitologií, zejména vodního ptactva, založil v Bohdanči pozorovací výzkumnou stanici, která byla za války zapojena do odboje (Hrabovi a Jánských) a byla zde také určitou dobu ilegální vysílačka atentátníků skupiny Silver A. Stanice byla po válce v padesátých letech zase zrušena.

Šrámek psal publikace

Šrámek se zabýval již od 30. let především drobným zooplanktonem na úrovni rodů Daphnia, Cyclops apod., a věnoval se také pilně rybářství. Za svůj bohatý vědecký život publikoval více než 130 prací, z nich mnohé se věnovaly také biocenózám východočeského regionu a ornitologii vodních ptáků. Jedna z knih je věnována výhradně Bohdanečským rybníkům. V Sečské přehradní nádrži dělal spolu s bratry Cyrusovými hned po napuštění rozsáhlé hydrobiologické výzkumy a identifikoval zde velmi vzácnou perloočku Holopedium gibberum označovanou jako pozůstatek doby ledové. Tu zde ještě v šedesátých letech potvrdili Sládečkovi, ale od té doby již identifikována nebyla, přičítá se to vlivu zemědělské činnosti v povodí.

Od roku 1943 pracoval ve Výzkumném ústavu vodohospodářském v Praze a je považován za zakladatele české technické hydrobiologie. Objevil celou řadu nálevníků, perlooček a dalších vodních mikroorganismů a významně se věnoval i kvalitě vod a čistírenství. Do Čech uvedl a začal rozpracovávat systém vyšších stupňů saprobity. Po válce pracoval také na Blatné a krátce na pražské VŠZ. V letech 1950 - 55 prováděl velkou srovnávací studii korýšovitého planktonu devíti českých a moravských přehrad.

Nepřekonaní Lupenonožci

Vydal několik vynikajících knih o rybářství, např. Život našich řek s mnoha krásnými fotografiemi nebo ornitologickou popularizační knihu Ostrovy bílých perutí. V akademické řadě Fauna ČSSR vydal v roce 1962 dosud nepřekonanou monografii Lupenonožci. Vytvořil velmi pěkný a dnes již i historicky cenný krajinářský fotoarchiv jižních, jihozápadních a východních Čech čtyřicátých a padesátých let. Od roku 1958 učil na Karlově univerzitě. Byl uznáván jako vůdčí osobnost naší hydrobiologie a začínající ekologie spolu se svým přítelem prof. Hadačem, rovněž pardubickým rodákem. Od roku 1950 byl zvolen národním reprezentantem v Mezinárodní limologické společnosti (SIL). Rudolf Šrámek zemřel

9. června 1962.

Zajímavá svatba

Za zmínku stojí ještě připomenout, že s dcerou pana profesora se oženil profesor pardubické chemické průmyslovky ing. Vratislav Komprda, který po svatbě přijal na naše poměry netradičně příjmení své manželky a je mladší generaci absolventů průmyslovky znám pod příjmením Šrámek, dnes důchodce v Olomouci.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem