Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Žili mezi námi - Za Láďou Jičínským

obrázek k článku Ve středu 12. října 2005 zemřel po více než devítiletém utrpení dlouholetý dobrovolný pracovník atletického klubu AC Pardubice Láďa Jičínský, generacemi atletek a atletů familiárně oslovovaný jako Činda. V nadpisu, jak je zvykem při těchto smutných rozloučeních, píšeme za Láďou Jičínským, ale za Láďou zůstala v klubu opravdu hluboká a nesmazatelná stopa.




Vrátil se do Pardubic po studiích a praxi v Litomyšli na konci padesátých let. Jeho každodenní kroky vedly od vlaku z Hradce Králové, kde dělal mistra ve Vertexu, na Letní stadion. V tehdejším Dynamu se jako vedoucí ujal družstva dorostenek a žen a záhy děvčata dotáhl do druhé nejvyšší soutěže. V čele družstva žen stál až do začátku let devadesátých. Působil samozřejmě jako trenér i rozhodčí. Činda to byl, kdo ve starých novinách našel zmínku o prvních dvou ročnících přespolního běhu na dostihovém závodišti v letech 1928 a 1929 a rozhodl se jej obnovit. Vykonával funkci ředitele Velké pardubické cross country celých 25 ročníků a podařilo se mu na start přivést nejen nejlepší československé běžce v rámci mnoha mistrovství republiky, která se zde běžela, ale i vynikající zahraniční konkurenci, počínaje skromnými začátky s běžci bývalé NDR až po skvělé africké vytrvalce. A nebyl to jediný závod, který organizačně řídil. Stejné zásluhy má i na nepřetržité řadě ročníků Malé pardubické. Jeho schopností si nemohli nevšimnout činovníci ve vyšších orgánech, a tak svůj organizační talent po celá desetiletí uplatňoval v krajské atletické sekci, později i v ústřední komisi mládeže a dozorčí radě Českého atletického svazu.



Aby byl milované atletice blíž, rozhodl se opustit místo ve Vertexu a nastoupil v polovině osmdesátých let do funkce tajemníka TJ Dynamo. Měl velké zásluhy na zvelebení sokolovny od nové střechy přes nový kabát budovy až po vnitřní úpravy. Z titulu této funkce se pak zasloužil i o výstavbu běžeckého tunelu a atletické haly. Věnoval se historii atletiky a také roční i dlouhodobé statistice. Organizoval slavnostní setkání atletů po 60, 70 a 80 letech od vzniku organizované atletiky v Pardubicích. Začal připravovat i oslavy devadesátého jubilea, které už nestačil dokončit.



A kdo by Láďu nepamatoval na hřišti s foťákem?! Dodnes vytahujeme z archivu krásné pohybové záběry atletů Dynama na rubu signované "Činda foto". A nezůstalo jen při fotografiích. Stal se dopisovatelem okresních i krajských sportovních rubrik a právě při sepisování článku o krajském přeboru v přespolním běhu zaskočila Láďu 8. března 1996 mozková příhoda. A tak jsme mu na podzim téhož roku při jubileu ještě stačili, viditelně dojatému, poděkovat. Asi naivně jsme doufali, že se jeho zdravotní stav zlepší. Ještě se zajímal o výsledky především především družstva žen a snad mu i udělalo radost, že na několik sezón postoupilo i do extraligy. Ještě nás stačil nabádat k údržbě nových budov. Ale jeho zájem o atletiku i pardubické dění pomalu vyhasínal. Moc nám v organizaci nového samostatného klubu AC Pardubice chyběl.



Láďo, měli jsme tě rádi!


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem