Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Živelné pohromy v obci Turov 1693 - 1935

obrázek k článku Z roku 1693 uvádí kronikář na str. 32 živelnou pohromu v podobě tzv. kobylkové invaze: "Kdekoliv padly, všechny ovsi, pozdní ječmeny, proso ... všechno snědly ... kde na lesy trefily, dříví se pod nimi lámalo!" Nastala drahota. Udává se, že jeden strych (93,36 litru - pozn. red.) žita stál 5 rýnských 40 krejcarů, strych pšenice 6 rýnských a strych ječmene 4 rýnské 36 krejcarů. Roku 1770 udeřil v Čechách mor, ale v obci Turov nikdo nezemřel. Dne 30.12. 1833 zasáhla Turov kolem půlnoci silná bouře s krupobitím. Vítr pobořil několik střech a rozbíjel okenní skla. Obcí se valila voda jako ze strouhy. Dne 21.4. 1857 vyhořely v obci statky Karla Svobody (čp. 41) a pana Marčíka (čp. 39).




Jedné blíže neurčené noci roku 1861 vypukl v Turově velký požár, který zasáhl horní část návsi. Oheň vznikl v čp. 1 patřícím rolníkovi Janu Ročkovi. Odtud přeskočil na usedlost Františka Vrátila (čp. 2), dále na stavení čp. 50 patřící Františku Karlovi, na číslo popisné 3 patřící Františku Smejkalovi a na usedlost čp. 4 Josefa Ročka. Většina střech byla ještě kryta došky a stěny byly zčásti dřevěné, proto vše rychle lehlo popelem. Oheň vznikl pravděpodobně neopatrnou manipulací s ohněm.



Koncem roku 1845 se ve Švédsku objevil nový vynález - tzv. bezpečnostní zápalka s fosforovou hlavičkou. Používání ohně v domě se tak stalo bezpečnějším. Zápalky, postaru nesprávně nazývané sirky, byly však pro obyčejné venkovany příliš drahé. Balíček stál 10 krejcarů, až později cena klesla na 1 krejcar. Tento typ zápalek se udržel až do roku 1914. Název sirek byl odvozen od síry, kterou byly cítit. Daly se zapálit například škrtnutím o kalhoty či podrážku. Zápalkami se škrtalo o stranu dřevěné krabičky, ve které se prodávaly.



V červnu roku 1872 vypukl o senoseči požár u rolníka Václava Žáka v čísle 11. Podobně jako v předešlém případě se požár vinou doškové krytiny velmi rychle rozšířil. Hořelo i u Václava Ročka v čísle 10 a u Františka Ročka v čísle 12. V plamenech se ocitl i hostinec Václava Píchy (čp. 13). Do základů vyhořely další čtyři domy. Likvidace požárů byla v průběhu 19. století mnohde na velmi primitivní úrovni. Střechy se polévaly konvemi a plameny mlátily mokrými hadry. V roce 1884 vyhořelo stavení Františka Ročka. Tehdy se k požáru dostavily požární sbory z Městce a Slepotic.



Jednoho únorového dne roku 1891 kolem sedmé hodiny ranní vznikl požár ve stodole sedláka Václava Píchy (čp.7). Oheň zasáhl i jiná stavení. Tvrdilo se, že požár byl založen ze msty. Snad ho měl založit syn Václavy Píchy. Jmenoval se rovněž Václav a bydlel v čísle 43. Otec mu nedal statek, což mohl být důvod ke žhářství. Druhého července 1897 začalo hořet v čísle 24 patřícím rolníkovi a hostinskému Františku Vrátilovi. Plameny přeskočily na stavení číslo 36 Václava Nováka a poté na stodolu Františka Sedláka (čp. 38). Oheň se do obce vrátil o Velikonocích roku 1901. Vznikl z neznámých příčin v čísle 18, které patřilo Václavu Uhlířovi. Shořela pouze střecha a stodola. Šestého srpna 1907 zasáhla Turov pro změnu větrná smršť, která napáchala velké škody na majetku.



V roce 1910 pověrčiví lidé očekávali konec světa. Země toho roku prošla ohonem Haleyovy komety a mnozí lidé měli skutečně strach, že se něco stane. Místní kronikář na straně 241 obecní kroniky uvádí popěvek, kteří si lidé zpívali: "Ta Haleyova kometa smete lidi ze světa!" O rok později se 8. srpna objevila v obci kulhavka a slintavka. Nejprve se vyskytla v hospodářství Jana Hyksy (čp. 8) a zakrátko se rozšířila po všech chlévech. Dne 20. listopadu se konala dezinfekce. V tomtéž roce se v obci vyskytla také spála. Nejdříve onemocněly děti, jako první žákyně Jelínková, dcera nájemce hostince (čp. 13), zanedlouho nato dcera Čeňka Ročka z čísla 49. Postupně onemocnělo 14 dětí, nezemřel však nikdo. Epidemie trvala od 16. ledna do 7. března 1911 a o nemocné se staral obvodní lékař MUDr. Zemánek.



Na Zelený čtvrtek 20. dubna 1920 v obci opět hořelo. Požár vznikl před devátou hodinou ranní u Františka Kohoutka v čísle 16. Oheň přeskočil na sousední stavení číslo 46 Františka Hloupého. Tento požár způsobila jiskra od kol projíždějícího vlaku a sjely se k němu hasičské sbory z Uherska, Městce a Slepotic. Oheň řádil také v roce 1925 u Kateřiny Slanařové v čísle 47. Třináctého května 1933 kolem deváté hodiny noční pak vznikl požár v neobydleném domku číslo 11 Františka Žáčka. Příčina požáru tehdy nebyla zjištěna.



Poslední katastrofou, která ve sledovaném období postihla obec Turov, byla velká bouře 25. května 1935. Přihnala se v jednu odpoledne od Jeleního a blesk zapálil stodolu slečny Marie Lišanové z čísla popisného 6.



Použitý materiál:

1) SOKA Pardubice: Obecní kronika Turova (I. kniha)


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem