Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Zapomenuté tragédie

obrázek k článku Ve Zprávách KPP číslo 9 - 10/2004 uvádí Miloslav Huňáček v článku "Nálety na Pardubice" mimo jiné také jména obětí druhé světové války, uvedená na pomnících ve Svítkově a v Popkovicích. Většinou se jedná o oběti náletu dne 24. 8. 1944 na Pardubice (Svítkov - 9 jmen. Popkovice 21 jmen). Na pomníku ve Svítkově však jedno jméno chybí. v Popkovicfch dokonce chybí jména dvě. Jsou to jména těch, kteří přišli o život při manipulaci s nevybuchlou municí z druhé světové války, nalezenou nedaleko hřbitova ve Svítkově a za posledními domky Popkovic.

První popisovaná tragédie se odehrála blízko hřbitova ve Svitkově, v prostoru. kde byla i dnes již zaniklá vojenská střelnice (zřejmě z doby první republiky). Místo mělo lokální název "Na šajbě". Dle data na náhrobku obětí k tomu došlo dne 23. 6. 1947. Tři chlapci. R. R.. L.P. a P.M. nelezli nevybuchlou munici. snad vložili do ohníčku a při výbuchu P. M.. tehdy osmiletý. zemřel. Ostatní. protože byli od exploze dále. vyvázli s lehčím zraněním. nebo nebyli zraněni vůbec. P. M. spí svůj věčný sen v rohu svítkovského hřbitova.

Druhý případ (nikoliv však s tak tragickými následky) se odehrál asi v polovině září 1952. Bratři Liškové a J. D. se vydali do obory v Čivicích na houby. Při zpáteční cestě mezi oborou a lesem "Pelikánka" našel Pavel Liška vyoraný (zřejmě) protipěchotní šrapnel o velikosti 25 x 10 cm. Jako zvídaví kluci s ním různě tloukli o kameny a posléze mezi "Pelikánkou" a prvním domkem Svítkova došlo k výbuchu. Starší z bratrů Lišků byl daleko vpředu aj.D., který stál za Pavlem Liškou, byl zraněn poměrně lehce. Nejprve postižený, tehdy osmiletý Pavel Liška, si neuvědomuje, že by slyšel výbuch, ale přesto měl přeraženou pravou ruku a levou nohu silně zraněnou. Blízko na poli pracující rolník Medek jej odnesl ke správci "šajby", který telefonem přivolal sanitku a posléze skončil na 89 dnů v péči emeritního primáře Černého. Výsledkem hry se šrapnelem pro něho je celoživotní invalidita.

Poslední (doufejme) případ s nejtragičtějšími následky se odehrál dne 27. 7. 1955 za posledními domky Popkovic ve směru na Čivice. Toho dne, tři chlapci, F. Ř., Jaroslava Mirek Štický, nalezli blízko prostoru, kde se tragédie odehrála, předmět ve tvaru válce o průměru asi 8 cm, délce cca 15 cm a hmotnosti cca 2 kg. Po nálezu se k ním připojil Jan Staněk, který byl u své tety M. M. v Popkovicích na prázdninách. Týden před touto

smutnou událostí hráli Jaroslav Štický a Jan Staněk spolu kopanou a při nechtěné srážce si Jaroslav Štický pohmoždil ruku tak, že v den tragédie ji měl bandážovanou. Proto, když se rozhodli, že budou soutěžit, kdo dál s neznámým předmětem dohodí, zbyla na něj role rozhodčího, díky které (a odstupu) se nestal rovněž obětí. Hodili asi 6-7x a při hodu F.Ř. směrem k Janu Staňkovi a Mirku Štickému došlo k výbuchu, kterému na místě jedenáctiletý Jan Staněk podlehl. Ohlušený, ale nezraněný mladší z obou bratrů Jaroslav Štický volalo pomoc. Nejdříve přiběhla teta Jana Staňka a posléze soused P., který těžce zraněného třináctiletého Mirka Štického odnesl k blízké .betonce" a následně zastavil auto, které jej odvezlo do nemocnice, kde však tentýž den svým zraněním podlehl.



Celý článek naleznete ve Zprávách KPP rok 2005, číslo 3/4


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem