Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Rozhovor s Vladimírem Martincem

obrázek k článku 1/ Na který okamžik své skvostné hokejové kariéry vzpomínáte nejvíce? Svoji kariéru bych rozdělil do dvou období. Jedno je jako hráč, kdy jsme třikrát vyhráli mistrovství světa v letech 1972, 1976 a 1977 a pak jsme se chystali na čtvrtý titul na mistrovství světa do Prahy, kde nám to ale nevyšlo o jednu spornou branku. Na mistrovství světa v Katovicích v roce 1976 jsem byl vyhlášen nejlepším hráčem celého mistrovství. Nechtěl bych ani zapomenout na Olympijské hry v Innsbrucku ve stejném roce, kdy jsme byli šest minut od zlaté medaile, ale nakonec jsme prohráli a získali stříbro. Jako asistent trenéra jsme spolu se skvělým týmem vyhráli olympiádu v Naganu v roce 1998 a na to navázali hattrickem z mistrovství světa v letech 1999, 2000 a 2001. Jsem rád, že jsem mohl být v tomto týmu a pracovat s výbornými hráči.

2/ Jak jste se dostal k hokeji a komu jste vděčný za své mistrovství v oboru?

            Pocházím z Lomnice nad Popelkou, tam jsem začal, jako každý kluk, v šesti letech chodit bruslit na rybník. Měli jsme partu a když jsme přišli ze školy, zahodili jsme tašky do kouta a hráli jsme, dokud jsme na to trošku viděli nebo jsme nebyli úplně promrzlí. Poté jsem se ve dvanácti letech dostal do hokejového mužstva v Lomnici nad Popelkou, kde jsem hrál za žáky a ve čtrnácti letech i za dorost. Finále krajského přeboru dorostu jsme hráli tady v Pardubicích a chodil se na nás dívat pan trenér Sekera. Na konci turnaje přišel za mnou s otázkou, jestli bych nešel hrát do Pardubic. Já jsem právě končil základní školu a chtěl jsem jít do Jičína na průmyslovku, protože z Lomnice to bylo přes kopec a moje výsledky ve škole nebyly špatný. Nakonec jsem se rozhodl jít do Pardubic a pan trenér Sekera byl jediný člověk, kterého jsem ve městě znal. Večer mě dovezl na věžák, ukázal mi můj pokoj a řekl mi, že se mám ráno v sedm hodin hlásit na učilišti, které mi tehdy ještě potmě ukázal, abych ho našel. Pak už jsem se věnoval naplno jen hokeji. Především ten začátek, od patnácti do osmnácti, to bylo asi nejhorší. Každý si myslí, že jsem to měl dané od Boha a nemusel jsem trénovat, ale já si myslím, že jsem trénoval leckdy víc než ostatní i proto, že už od šestnácti let jsem měl reprezentační povinnosti. V reprezentaci jsem byl od juniorů do jednatřiceti let, kdy už se u nás říkalo, že hráči jsou na hokej staří a postupně se vyřazovali i proto, aby se kádr obměňoval. Po celou kariéru jsem vlastně hrál v Pardubicích kromě pěti měsíců, kdy jsem byl na vojně v Jihlavě a po konci kariéry v Pardubicích, kdy jsem hrál čtyři roky v Německu.

 

3/ Jak se hokejové legendě líbí v pardubické komunální politice? Co v ní jako radní chcete dosáhnout?

            Co se týče komunální politiky, myslím si, že všichni, kdo jsme v zastupitelstvu a v radě bychom mohli myslet vždy na tu většinu, na těch osmdesát tisíc lidí, a méně myslet na sebe. Vždy se zabývat, aby daný projekt prospěl co nejvíce lidem. Musíme se postarat o to, aby se vyhlášky a nařízení dodržovaly, ale aby ti lidé měli možnost je dodržovat. Chci, aby se lidé nebáli jít večer v deset hodin domů a cítili se ve městě bezpečně. Máme nádherné centrum            a potřebujeme, aby se ten život v něm ještě zvýšil i třeba díky většímu zájmu turistů.

            Jako radní bych chtěl co nejvíce naplnit volební program SPP.

 

4/ Jak hodnotíte současnou situaci HC Dynamo Pardubice?

            O tom si každý může udělat obrázek sám, prostě to není dobrý. Věřme tomu, že teď, když se začalo více trénovat, tak budeme dobře připraveni na baráž. Protože si myslím, že říkat to, že nebude baráž, je utopie. Ztrácíme spoustu bodů na dvanáctého a naše pozice není úplně ideální. Musíme si přiznat, že baráž nás asi nemine a proto je potřeba vybrat těch patnáct až dvacet hráčů, kteří za toho koníka na dresu budou bojovat. Tam, kde jsme teď, jsme se dostali i tím, že tu byli kluci, kteří na ledě nebyli ochotni nechat všechno. Důležité je, aby je vedení přesvědčilo, protože to nebude jednoduché. Do konce základní části potřebujeme vyhrát ještě nějaké domácí zápasy, je patrné, že jakmile naši začnou hrát s větším úsilím a dají třeba branku, tak se zvednou fanoušci na jihu a změní se atmosféra a kluci najednou hrají už i za to Dynamo.

            Když jsme s Bogasem Šťastným hráli v Německu v Kaufbeurenu, tak místní hráči doma hráli vždy výborně, protože měli strach, že když půjdou po zápase na jedno pivo, tak jim budou lidé nadávat. To by si měli uvědomit i hráči tady, že když někam půjdou, může se jim stát, že je někdo pozná a bude jim chtít říct svůj názor. Jenže tady je ten problém, že vlastně ty hráče nikdo nezná. Tady jsou více anonymní a proto se musí nabudit jiným způsobem, třeba tím trenérem, aby hráli na sto deset procent.

 

5/ Co byste vzkázal čtenářům Zpráv KPP?

            Čtenářům bych na začátku roku popřál všechno nejlepší do roku 2019, hlavně zdraví,    a aby se jim splnilo vše, co chtějí. A pokud budou mít nějaké problémy, aby se měli na koho obrátit. Na někoho, kdo by jim mohl pomoci a především, kdo by jim chtěl pomoci. Velmi často to není o té pomoci, ale o tom chtění. Je to o té vzájemné úctě, která nám občas tady chybí. Přál bych jim, aby dobro začalo více vítězit a lidé byli více spokojení.

 

            Děkujeme Vám za rozhovor.

 

Rozhovor připravil Jiří Kotyk (v lednu 2019)


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem