Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad – Václavské nám. – Zámecký park – Strašidelná jeskyně – Kyšperk - Letohrad. Délka trasy 6 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 15:56 h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

26.05.2024 07:05

Nová rozhledna Hamštejn

Malá Skála - Besedické skály - Koberovy - rozhl. Hamštejn - rozhl. Kozákov - Semily. Délka trasy 16 km. Odjezd 7:05 h.  ČD, návrat 16:55 h. ČD. Ved: Z. Řehák. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

26.05.2024 07:50

Nivou Doubravy

Bílek – Sobiňov – Zahájský rybník – Hlína - Sobiňov. Délka trasy 7 km. Odjezd 7:53 h. ČD, návrat 14:00, 16:06 h ČD. Ved: A. Kulišová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

VÝROČNÍ ČLENSKÁ SCHŮZE KPP

obrázek k článku Z á p i s z výroční členské schůze KPP konané dne 4. dubna 2019 v sále Jana Kašpara Přítomni: dle prezenční listiny Hosté: Ing. Línek , Mgr. Horská Omluveni: Ing. Charvát, Ing. Dvořáčková Program výroční členské schůze: 1.Zahájení Výroční členská schůze byla zahájena Janem Řeháčkem, který v úvodu přivítal přítomné členy KPP, dále pozvané hosty a zároveň omluvil primátora Ing. Charváta a Ing. Dvořáčkovou.

2.Volba  pracovního předsednictva a pracovních komisí ve složení:

Ing. Linhart Jan,  Řeháček Jan, Ing. Línek, Mgr.  Horská Miluše,  Březinová Zdeňka

volba  mandátové a návrhové  komise ve složení: pp. Skalická Jarmila, Štolovská Naďa, Ing. Timarová Marcela, Richtarová Dagmar, Heranová Zdena        

Zapisovatelka: Březinová Zdeňka        

Volba byla jednohlasně schválena

  1. Zdravice hostů
  2. Zpráva o činnosti KPP za rok 2018, zpráva pražské pobočky KPP a vystoupení PhDr. Kotyka, Ph.D
  3. Zpráva o hospodaření KPP za rok 2018 a zpráva revizora
  4. Plán činnosti KPP na rok 2019
  5. Návrh rozpočtu na rok 2019
  6. Diskuse
  7. Usnesení
  8. Závěr

 

Ad 3 – Ing. Línek pozdravil přítomné členy KPP, hovořil o akcích v oblasti dopravy, zdravotnictví, zmínil opravu pardubického zámku, který by měl být více zaměřen na Pernštejny, neopomněl ani akci Památník Zámeček, který by mohl být prohlášen za národní kulturní památku, vybudování urgentního příjmu a parkoviště pro nemocnici v sousedství Archeoparku.

Mgr. Horská ve svém vystoupení kvituje práci KPP, je to práce dobrovolnická, poděkovala za ni, neboť to je i zpětná vazba pro její práci, přeje mnoho sil v pokračování této činnosti

 

Ad 4 – předseda KPP Ing. Linhart nejprve upozornil na petici „Za čisté ovzduší“, která je připravena k podpisu a která vznikla v souvislosti se žádostí Ele Chvaletice na zvýšení limitu vypouštěných emisí.

Dále seznámil s činností KPP za rok 2018, poukázal na vzrůstající členskou základnu, vzpomenul na zesnulé členy, jmenovitě poděkoval za práci celého výboru KPP, za organizaci turistických akcí. Zvláštní poděkování patří i distributorům Zpráv KPP. Činnost klubu je velmi rozsáhlá, časově a personálně náročná, a proto předseda oslovil přítomné, zda by někdo neměl zájem podílet se na práci na pozici místopředsedy.

Dále seznámil i s činností pražské pobočky.  

PhDr. Kotyk PhD informoval o práci redakční rady, která se schází 6x ročně, vyslovil poděkování p. Skalické za přepis Zpráv, v roce 2019 budou vydány i dvě brožury AB-Zet na téma Alfréd Bartoš a Sametová revoluce, přivítá i nové náměty, zmiňuje udělení čestného občanství pro p.Palečka a Mgr. Stibicovou, upozorňuje na chyby na pamětních deskách  /nejsou však finanční prostředky na opravy/

 

Ad 5 – Zprávu revizora  a zprávu o kontrole hospodaření– přednesla pí. Stryková s tím, že při kontrole nebyly zjištěny žádné nedostatky, navrhuje její schválení bez výhrad

 

Ad 6 – plán činnosti KPP na rok 2019 –  v činnosti se bude pokračovat jako v roce minulém, opět bude vydáno 6  Zpráv KPP, 2 brožury AB-Zet, je naplánováno soustředění turistů, každý týden turistické vycházky, další besedy, komentované vycházky, účast na Dni Země, informace na internetových stránkách apod. Činnost je velmi rozmanitá a rozsáhlá.

 

Ad 7 – Návrh rozpočtu na rok 2019 - rozpočet byl navržen v relaci roku 2018

 

Ad 8 – Diskuse – vystoupil p. Příhoda s dotazem na Ing. Línka ohledně plánovaného parkovacího domu v sousedství Archeoparku, zda by nebyla vhodnější lokalita v bývalé Tesle – možnosti se ještě prověřují

 

Ad  9 – Návrh usnesení – výroční schůze KPP:

a)      bere na vědomí zprávu o činnosti KPP za rok 2018

b)      schvaluje hospodaření KPP za rok 2018

c)      bere na vědomí zprávu revizora KPP o kontrole hospodaření

d)      schvaluje plán činnosti KPP na rok 2019

e)      schvaluje rozpočet KPP na rok 2019

 

Počet účastníků výroční členské schůze KPP – 62 členů

 

Usnesení jednohlasně schváleno.

Ad 10 -závěr učinil p. Řeháček, poděkoval všem za jejich činnost a vyzval přítomné k získání dalšího člena výboru. Všechny zmiňované a schválené dokumenty budou otištěny ve Zprávách KPP a v elektronické podobě jsou součástí tohoto zápisu.

 

Zapsala: Březinová                                                                ověřil: Ing. Linhart, J. Řeháček

 

 

Hovory o Pardubicku v roce 2018

Pardubické městské řeky, mlýny a mosty – J. Řeháček

Projektování pražského dálničního okruhu 1938-43 a stavba dálnice z Prahy v letech 1939-1950 + Tomáš Janda

Pyreneje v létě – Igor Herrman

Železobetonové obloukové mosty - symboly výstavby  dálnice z Prahy do Brna v letech 1939 – 1950 – Tomáš Janda

Z historie pardubických parků – J. Řeháček

Řecký ostrov Santorini – Jaroslav Novák

Prvorepubliková architektura Pardubic – arch. M. Petráň

Zajímavosti současné pardubické architektury – arch. M .Petráň

60 let pardubického „nového“ nádraží – O. Čížek

Srpen 1968 v Pardubicích – J. Řeháček, J.Kotyk

Pardubice za první republiky 1.část – J. Řeháček

Pardubice za první republiky 2.část – J. Řeháček

Pohřeb starého Rakouska – J. Kotyk, J. Řeháček

Pardubice černobíle – Zdeněk Jirout

Rady v nouzi – Michal Bareš, Petr Kožený

Lechtálské Alpy – Jaroslav Novák

Celkem 16 Hovorů o Pardubicku proběhlo v roce 2018 s účastí 800 osob

 

O čem byly Hovory o Pardubicku v roce 2018:

Velkému zájmu veřejnosti se těšily zejména přednášky zaměřené osmičková výročí, tedy přednášky věnující se období první republiky nebo událostem v srpnu roku 1968. Zcela zaplněný sál s nadšením sledoval také pásmo černobílých filmů o Pardubicích, o jejichž digitalizaci se v loňském roce postaral Klub přátel Pardubicka.

Zpracoval: J.Řeháček

 

Výňatky  ze zprávy o činnosti turistického odboru Klubu Přátel Pardubicka v roce 2018

 

Loňský rok zahájil turistický odbor tradiční vycházkou na Nový rok – 1. ledna. První vycházka vedla po obou březích Labe a zúčastnilo se jí rekordních 46 turistů.

Tyto turistické výlety se konají vždy v neděli, výjimečně se uskuteční v sobotu, a to vždy z důvodu dopravního spojení.

V roce 2018 se řady turistů rozrostly o dalších osm členů, z nichž dvěma patří zvláštní poděkování za rychlé zapojení do činnosti turistického klubu. Jedná se o p. Jaroslava Bendu, který se velmi rychle stal jedním z vedoucích turistických tras a již připravil mnoho zajímavých výletů po historických památkách a zajímavostech hl. m. Prahy a také do okolí Blanska. Druhým činorodým členem je p. Jiří Skotnica, který z některých vycházek pořizuje fotografie. Tyto spolu s fotografiemi p. Olgy Svobodové a svými fotografiemi, pořízenými na vycházkách, vkládá p. Zdeněk Řehák do alba kppturista na internetové stránky rajce.idnes, kde si je může každý zájemce vč. stručného komentáře od p. Řeháka prohlédnout.

Další fotografie pořízené z vycházek p. Petrem Koženým je možné shlédnout na stránkách toulafky.rajce.idnes.cz.

Pod vedením ing. Marcely Timarové loni vznikla skupina 8-10 turistů, kteří již absolvují méně náročné a také kratší vycházky. Na přípravě a vedení těchto vycházek se podílí ing. Timarová a  Karel Obruba.

            Na pravidelné každoroční soustředění turistického klubu se v loňském roce vydalo 32  členů - tentokrát do Bílých Karpat. Mimořádně se soustředění konalo začátkem června, aby si turisté mohli prohlédnout tamní ještě kvetoucí orchidejové louky. Také se vydali za zdejšími oskerušemi, které na našem území nikde jinde nenajdeme a při té příležitosti si prohlédli          i muzeum oskeruší. Mimo to uskutečnili několik výletů krásnou krajinou Bílých Karpat a do skanzenu ve Strážnici. V rámci jednodenního autobusového zájezdu se také se prošli Lednicko-valtickým areálem, který je součástí světového a kulturního dědictví Unesco, vč. zámku ve Valticích a v Lednici.

Celkem po Bílých Karpatech turisté nachodili 68 km a za celý loňský rok na toulkách po vlastech českých naši turisté nachodili 670 km.  

Zpracovala: Zdeňka Heranová


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem