Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Náš rozhovor s Romanem Marčákem

obrázek k článku Dnes hovoříme s p. Romanem Marčákem, předsedou FK v Pardubicích a vedoucím redaktorem pondělníku Pernštejn Jste předsedou Filmového klubu v Pardubicích. Připomeňte, prosím, stručně jeho historii a cíle. Pardubický Filmový klub patří k nejstarším v České republice. Příští rok vstupuje do své 57. sezony, což znamená, že naši předchůdci zahájili jeho činnost v roce 1963. Tehdy, v době pozvolného uvolňování společenských „šroubů“, včas zachytili signály spontánně vznikajících iniciativ a hledali způsob, jak začít nabízet divákům trochu jiné filmy, než byly ty, které se hrály v běžných kinech. Coby nejpraktičtější se po krátké době ukázala možnost zastřešení Filmového klubu oficiální Městskou správou kin. Počátky našeho klubu jsou neoddělitelně spjaty s osobami Miloše Zahradníka či Miroslava Hanuše a řady dalších, pro něž bylo typické, že se profesně zabývali úplně něčím jiným než filmem, který pro ně představoval předmět jejich zájmu a nadšení. Tenhle „amatérský“ či, chcete-li, dobrovolnický přístup při vedení a organizaci klubu v podstatě přetrval celé následující dlouhé roky a je charakteristický i pro naši dnešní činnost. Po společenských změnách se počátkem 90.let Filmový klub stal nejprve občanským sdružením a nyní funguje již několik let jako zapsaný spolek, tedy jako organizace s právní subjektivitou. Zdárná transformace po roce 1989 je velkou zásluhou Karla Mazury, mého přímého předchůdce ve funkci předsedy. Po jeho předčasném úmrtí kolegové svěřili důvěru klub vést mně, snad v tom sehrál roli i fakt, že jsem byl téměř dvě desítky let programovým dramaturgem a pravidelně jsem se účastnil filmových festivalů, seminářů a dalších akcí v České republice i v zahraničí.

Cíle či spíše poslání Filmového klubu zůstávají stále stejné: přinést pardubickým divákům            a lidem z nejbližšího okolí města alternativní nabídku. Na stříbrném plátně běžných kin                  a multiplexů dnes můžete vidět takřka všechno, co vzniká ve světě komerčního filmu. Artové, umělecky i divácky náročnější snímky, se však do nich nedostanou. Přitom právě takovéto snímky dokážou reflektovat svět, v němž žijeme. A o tom nám v klubu jde především. Jinými slovy: nabízet filmy, nad nimiž může divák přemýšlet. Jestliže v minulosti, třeba v 70.letech, mohl někdo na hnutí filmových klubů pohlížet jako na jakýsi „polounderground“, dnes jde            o ostrůvky pokoušející se o udržení kreativního vnímání a spoluprožívání uměleckých děl. V éře bezuzdného a všeobecného konzumu to považuji za velmi důležité.

U nás v Pardubicích je vše ještě pikantnější tím, že pro svá představení si pronajímáme, jako jediní v republice, prostory multikina, konkrétně CineStaru. Ale musím říci, že dohoda                   a vzájemná součinnost se šéfy ryze komerčního stánku a se všemi jeho zaměstnanci funguje již sedm let perfektně a myslím, že k oboustranné spokojenosti a že vysoká kvalita projekcí vyhovuje i našim členům a divákům. Už jen s nostalgií vzpomínáme na předchozí putování po všech pardubických jednosálových kinech, s výjimkou svítkovské Letky…

 

Kolik má v současnosti Filmový klub členů a kde se konají projekce? Jak lze FK kontaktovat?

Struktura našeho zapsaného spolku je dána schválenými stanovami a jeho zapojením do Asociace českých filmových klubů. Organizátorů spolku je osm a ti tvoří jádro FK. Lidé, kteří si zakoupí členskou legitimaci, se pak stávají přidruženými členy a mohou využívat všechny výhody členství. Tou základní je možnost navštěvovat jednotlivá představení za členské vstupné. A nejen v Pardubicích, ale ve filmových klubech v celé ČR a také na Slovensku. V roce 2019 jsme evidovali přibližně 150 členů. Pokud jde o kontakty, doporučuji navštívit naše vlastní internetové stránky www.filmovyklubpardubice.cz, kde jsou uvedeny. Každý zájemce nejen o členství, ale také o organizátorskou činnost, může přijít kterékoli pondělí v 18,30 hodin do CineStar, mimo letní prázdniny, a setkat se s námi před projekcí nebo po ní. Rádi nové kolegy uvítáme. I Filmový klub potřebuje „čerstvou krev“!

 

Jaké akce chystáte v roce 2020? Jsou vaše projekce přístupné veřejnosti, tedy i nečlenům?

Základem jsou pravidelné pondělky, kdy představujeme především nově vzniklá umělecká filmová díla, většinou oceněná na světových festivalech, snímky všech žánrů a ze všech koutů světa, a občas i filmy dokumentární a archivní. Speciální akci zatím nechystáme, ale nějaké plány v našich hlavách dozrávají… Rozhodně však i nadále chceme spolupracovat s pardubickou pobočkou Alliance Française a třeba bychom našli společné zájmy i s Klubem přátel Pardubicka. Co třeba tematický večer s projekcí vámi pečlivě opečovávaných dokumentů z Pardubic se zasvěceným průvodním slovem?

Na poslední otázku odpovídám stručně: Ano. Všechny naše projekce jsou přístupné i široké veřejnosti. Neuzavíráme se do exkluzivity, naopak.

 

Přejeme FK další úspěchy a děkujeme za rozhovor.

                                                                                                          Připravil: J. Kotyk

 

Filmové kluby před lety.

Potěšila mě zpráva a jako pamětník rád dodávám. Před drahnými lety jsem navštívil film Nebeští jezdci v kině Grand. Komentoval jej a vedl jako řadu dalších zakladatel Ing. Miloš Zahradník, na kterého rád vzpomínám. Bylo to na úrovni, a i po letech je to třeba připomenout. Jmenovaný byl chemik a zasloužil se o dobrou věc. Jeho dcera dosud ve městě žije a moc děkuji za ochotu při ověřování faktů.

                                                                                                          RNDr. M. Vostatek


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem