Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Pardubický Slavín - JUDr. Vojtěch Horák st., MUDr. Karel Vojáček

obrázek k článku Stojíme u Ohradní zdi t. zv. Nové části Městských hřbitovů v Pardubicích, k níž se dostáváme portálem od krematoria zahnutím doprava (v sousedství se nacházejí hroby MUDr. Jaromíra Kučery, starosty JUDr. Jana Frýby a stavitele Stanislava Manycha). Rodinná hrobka Horákových na sebe upoutává postavou anděla Milosrdné smrti. Nápisová deska vpravo od tohoto anděla připomíná zemského poslance sněmu Království českého JUDr. Vojtěcha Horáka, který podle sdělení Národních listů promluvil „v předvečer Husova dne“ (t. j. 5.7.) roku 1900 před pardubickou radnicí o významu M. Jana, jehož busta byla postavena před Vejrychovou radnicí. Ten večer proběhl lampionový průvod, do jehož čela se postavil starosta JUDr. A. Formánek s městskou radou. Slavnostní řečník JUDr. V. Horák měl 2 syny (dvojčata), narozená 24.dubna 1899 – Vojtěcha ml. a Jiřího. Vojtěch ml. byl od roku 1931 generálním tajemníkem Kramářovy národně demokratické strany, když předtím byl tajemníkem poslaneckého klubu téže strany. Oženil se s Bertou Šroubkovou, dcerou známého pražského hoteliéra. V roce 1937 byl předsedou finanční komise Národního sjednocení… Je pohřben v Praze (+ 1965). Jeho dvojče – MUDr. Jiří Horák je s manželkou Miroslavou pohřben v pardubické hrobce a připomíná jej nápisová deska vlevo od anděla smrti. Psali jsme o něm v souvislosti s repatriačními vlaky z roku 1945.

Zbývá se ještě zmínit o MUDr. Karlu Vojáčkovi, železničním a praktickém lékaři,
zakladateli léčebného ústavu v Hlaváčově ulici čp. 302, znovu založeného roku 1924.
K léčení se využívalo paprsků RTG, radiové emanace, lázní uhličitých, radiouhličitých
a rašelinových, elektrických, světelných a diathermie, ruční a elektrovibrační
masáže (viz reklama v Adresáři Pardubic B. Korbela z roku 1926, s.134.)
Dnes je v prostorách tohoto bývalého ústavu luxusní restaurace BIRDIE, kde jsem se
před časem sešel s p. Jiřím Horákem, majitelem zámečku ve St. Čívicích, synem
MUDr. J. Horáka. Stalo se tak na akci pardubického ROTARY klubu, kde jsem přednášel
o dějinách Pardubic. Panu Jiřímu Horákovi také děkuji za poskytnutí údajů o jeho
rodině.
Literatura:
Galandauer, Pomník M. Jana Husa, nakl. Havran 2008, s. 109.
J. Mařica, Od čs. národní demokracie k Národnímu sjednocení, vyd. MU Brno 2018.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem