Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Náš rozhovor s Adolfem Vondrkou

obrázek k článku Několik let řídíte soukromou firmu Rybniční hospodářství, s.r.o. v Lázních Bohdanči. Co Vás přivedlo k tomuto povolání? Narodil jsem se do rybníkářské rodiny, která původem pochází z Třeboňska. Už od narození jsem vždy bydlel na sádkách – v Lázních Bohdanči, v Novém Městě nad Metují nebo na starých sádkách v Litomyšli u dědy a babičky. U rybářů pracoval můj otec, děda, babička, strýc, později i máma. Když mi bylo 13 let a měl jsem se rozhodnout pro výběr školy, o jiné škole, než Střední rybářské škole ve Vodňanech jsem ani neuvažoval. Až později jsem se dozvěděl, že jsem už sedmá generace rybníkáře. I můj praděda Adolf, jeho otec František a děda Jan Nepomuk byli rybníkáři na Chlumecku, ale nikoli nad Cidlinou, ale v Chlumu u Třeboně a okolí. Z celé širší rodiny Vondrků, která se větví od Jana Nepomuka, vystudovalo tuhle školu už 13 rybářů. Samozřejmě můj prapraděd František a jeho otec Jan Nepomuk pracovali jako rybáři ještě před vznikem školy v roce 1920.

Firmu Rybniční hospodářství, s.r.o. jsem převzal po otci, který ji v roce 1993 založil kvůli účasti na privatizaci státního podniku Státní rybářství Litomyšl, který se rozpadl na čtyři části. Dvě části-střediska šly do restitucí - Opočno a Havlovice, zatímco Litomyšl a Bohdaneč byly ministerstvem určeny pro privatizaci. Otec sehnal společníka pana Krause, který vydělal peníze velkoobchodním prodejem výpočetní techniky hned po roce 1989. On poskytl počáteční kapitál, otec jemu prostory pro sklad a kancelářské prostory a když byl jejich projekt schválen, začali podnikat jako partneři. V roce 2012 se oba rozhodli firmu předat další generaci, a tak od té doby pokračuji ve firmě já.

 

Projevila se nějak pandemie na Vašem hospodaření?

 

Ano, projevila se velmi výrazně. My dodáváme více než polovinu naší produkce ryb obchodníkům na zahraniční trhy, zejména do Polska a Německa. Ti zásobují konečné spotřebitele nebo restaurace, které byly kvůli pandemii uzavřeny. Poptávka po rybách opadla natolik, že se tržní cena ryb propadla až pod nákladové ceny. Řada rybníkářů se proto rozhodla ryby nelovit, někdo to v důsledku nouze i prodal pod cenou, aby měl aspoň nějaké tržby. My jsme dopadli ještě relativně dobře, protože jsme část produkce sice prodali pod cenou, ale větší část ryb později s lepší cenou. Bylo to těžké, ale zvládli jsme to. Celá ta situace vedla k tomu, že se významně snížil počet rybích násad. Takže teď jsme sice po pandemii, ale ryb je málo        a poptávka je veliká, zvláště z Polska a Německa.

 

Dlouhodobě se zajímáte o regionální historii (pernštejnské rybníkářství, heydrichiáda). Jaké nové objevy vykazuje Vaše bádání v poslední době? Souhlasíte např. s tezí, že rybníkáři pomáhali při budování vodní fortifikace pardubického zámku?

 

Stále se věnuji místu vysílání Jiřího Potůčka ze Silver A v Lázních Bohdanči. Jeho původní antény radiosoupravy Libuše jsem nalezl v roce 2014, ale místo přívodu elektřiny na půdu tohoto domu v Bohdanči (Sádka čp. 148) jsme nalezli teprve nedávno. Pan Libor Pařízek, badatel věnující se této problematice dlouhodobě, už tehdy v době nálezu vyslovil domněnku, že elektřinu mohl Potůček k radiosoupravě vést skrze strop. Mně se to tehdy moc nezdálo, protože jsem si myslel, že je to příliš složité. Ale on měl pravdu, protože jsme skutečně nalezli provrtanou půdovku (cihlovou dlažbu na půdě), pod níž byl v zásypu pod dlažbou vedený kanálek ke straně budovy a dolů o patro níž k rozvodu elektřiny. To je velmi důležité zjištění, protože to dokazuje, jak opatrná byla paraskupina Silver A při výběru místa a jeho ukrytí.

Co se týká fortifikace pardubického zámku, jsem přesvědčený, že na zemních pracích při výstavbě zámeckých valů se rybníkáři podíleli. Jednak stavba těch valů a rybničních hrází je prakticky stejná, pouze valy jsou podstatně vyšší. Hráze rybníků ale na druhou stranu by měly mít jílové jádro zavázané do nepropustného podloží a hráz byla opevněna proti vodní erozi, takže i ty jsou stavebně náročné. Vilém z Pernštejna měl pravděpodobně jednu nebo více skupin rybníkářů-stavitelů, kteří postupovali od jedné rybniční stavby k další. Zámecké valy jsou v mých očích pouze další obdobnou stavbou, která se od stavby rybníků ničím neliší kromě výšky a množství materiálu.

 

Roku 2021 jste se stal předsedou Spolku pro Staré Město Pardubice. Jaké cíle si klade Váš spolek?

 

Spolek Starého Města Pardubic byl založen za účelem ochrany movitých i nemovitých památek staré části města Pardubic, usiluje o zachování jejich charakteru a zachování kulturních hodnot Starého Města Pardubic. Účastníme se projednávání a řízení akcí orgánů státní správy, které souvisejí se Starým Městem, zejména pak v oblasti jeho údržby, výstavby, bydlení, podnikání, dopravy a kulturního života. Účastníme se ale i ve správních i jiných řízeních, při nichž mohou být dotčeny zájmy ochrany památek, přírody a krajiny, historické městské zeleně a veřejné estetiky. Jako příklad bych uvedl naše námitky k vybudování spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví adresované Ministerstvu životního prostředí, což se dotýká celých Pardubic včetně Starého Města. Řada našich námitek byla pak ministerstvem použita při zamítavém stanovisku k vydání EIA – vyhodnocení vlivu na životní prostředí. Jelikož se tento záměr výstavby spalovny stále vrací v přepracovaných variantách, budeme se mu i nadále věnovat.

 

Děkujeme Vám za rozhovor a přejeme Vám mnoho úspěchů v podnikání i v regionální historií a pevné zdraví.

                                                                                                                          Připravil J. Kotyk


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem