Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

AKTUÁLNĚ Z DĚNÍ KLUBU PŘÁTEL PARDUBICKA

obrázek k článku Hovory o Pardubicku se vrací do staré reálky Od ledna letošního roku se vrátil cyklus přednášek a besed s názvem Hovory o Pardubicku zpět do prostor sálu Jana Kašpara ve staré reálce v Pardubicích. Ještě před tím se však v průběhu podzimních měsíců uskutečnila tři pokračování tohoto cyklu v prostorách Institutu Paměť národa na třídě Míru. Zde se uskutečnilo např. promítání první části vyprávění čestné občanky Pardubic Marie Chudé tak, jak jej zachytila před 30 lety televizní kamera, velkému zájmu veřejnosti se těšila také přednáška o historii hotelu Veselka, od jejíhož zboření v loňském roce uplynulo 50 let. Přednášky z cyklu Hovory o Pardubicku se konají každé dva týdny ve středu a jsou přístupné zdarma.

Výroční členská schůze Klubu přátel Pardubicka

Dovolujeme si Vás informovat, že se Výroční členská schůze Klubu přátel Pardubicka bude konat ve čtvrtek 23. března od 17 hodin v sále Jana Kašpara v přízemí staré reálky na Komenského náměstí. Zhodnocena zde bude činnost Klubu přátel Pardubicka v uplynulém roce a plán činnosti na rok letošní, prostor bude také na dotazy a připomínky z řad našich členů. Všichni jste srdečně zváni!

 

Spolupráce KPP na projektu uličních tabulí

V loňském roce inicioval Klub přátel Pardubicka možnost umístění uličních tabulí pojmenovaných po významných regionálních osobnostech o doplňující tabulky, na kterých by byla stručná informace o dané osobnosti. Vytipovali jsme celkem 68 pardubických ulic, které jsou pojmenovány po regionálních osobnostech. Jedná se např. o ulici Benedettiho, Macanovu, Pištorovu, Sedláčkovu a mnohé další. Ve spolupráci s odborem hlavního architekta Magistrátu města Pardubic se tak chystá realizace projektu, na jejímž konci by měla být v několika etapách instalace doplňujících tabulí do prostoru pardubických ulic.

 

Návštěva nové expozice na zámku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v listopadu loňského roku pro své členy komentovanou prohlídku nově zřízené expozice Východočeského muzea „Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách“. Akce se zúčastnilo na dvě desítky zájemců, kteří vyslechli poutavý výklad průvodkyně a mohli si následně prohlédnout i všechny části nové expozice včetně např. pernštejnské zbrojnice, gotického sálu nebo rytířských sálů muzea.

 

Projekt Pardubické stromy s plánkem Pardubic

V rámci projektu Pardubické stromy, který mapuje dřeviny vysázené Klubem přátel Pardubicka byl v loňském roce zhotoven velmi pěkný ilustrovaný plánek Pardubic, který připravila pardubická grafička Hana Krauseová. Jeho součástí jsou kresby významných dominant města, jako jsou například Zelená brána, zámek, Larischova vila či krematorium. Plánek je součástí webu pardubickestromy.cz.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem