Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

PERNŠTEJNI DORAZILI NA ZÁMEK PARDUBICE V PLNÉ PARÁDĚ

obrázek k článku Otevření prohlídkového okruhu Pernštejnská rezidence – nejstarší renesance v Čechách je pro Pardubický kraj prvním vyvrcholením rozsáhlých rekonstrukcí na Zámku Pardubice, který je více než 20 let v krajském majetku. Dalšími etapami budou společenský sál podle návrhu Evy Jiřičné a návštěvnické centrum podle návrhu Petra Všetečky. Nový prohlídkový okruh je součástí rozsáhlé rekonstrukce interiérů a exteriérů jak v paláci, tak v části hospodářských budov za celkem 157 milionů korun. Další dva zmiňované projekty jsou ve fázi dokončování prováděcí projektové dokumentace a v příštím roce by se mohli soutěžit jejich dodavatelé,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek.

Zástupci Pardubického kraje spolu s historiky a architekty řadu let přemýšleli, jak v rámci muzea prezentovat zámek jako historické sídlo. Problémem bylo to, že se sice zachovala architektura, část nástěnných maleb, ale kromě dubové truhly v podzemí žádný mobiliář, ze kterého by šlo poskládat takzvané zámecké pokoje. „Rozhodli jsme se proto, že sáhneme k takovému uměleckému a řemeslnému pojetí místností. A navrhli jsme vybavení, které už na zámku může zůstat při dalším doplňování expozic v budoucnu. Máme tu erbovní síň, nově namalovanou rodovou galerii, domalované nástěnné obrazy. Je tu na 25 nových autorských děl, která jsou v dialogu s renesancí. Přitom jsme si dávali záležet na kvalitě materiálů, řemesel           i uměleckého zpracování, a v tom je tato expozice myslím výjimečná,“ uvedl architekt výstavy Petr Všetečka.

 

Nejstarší renesanční sídlo

„Pardubice byly v první polovině 16. století významným mocenským a ekonomickým centrem, odkud Pernštejnové ovlivňovali domácí i evropské dějiny. Nejbohatší rod v zemi mohl svoje sídlo vyzdobit tím nejlepším, co bylo k dispozici. I po půl tisíciletí dokládají pozůstatky původní výzdoby interiérů dosud nedoceňovanou skutečnost: pardubický zámek byl nejstarším skutečným renesančním sídlem v Čechách,“ připomíná ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

 

Přelomová doba

Návštěvníci se ocitnou v překotné době, kterou bezesporu zosobňuje Vilém z Pernštejna, udatný rytíř středověkého střihu i renesanční vizionář nové éry. Úvodní část expozice se odehrává ve velkém gotickém sále, kde dějiny rodu ukáže na podlahové historické mapě se skleněnými stélami na místech významných sídel Pernštejnů. Působivá velkoplošná malba rodokmenu na stěně vyzdvihne ty příslušníky rodu, kteří vtiskli Pardubicím jedinečnou urbanistickou a architektonickou tvář.

 

Díla špičkových umělců renesance

Tři reprezentativní rytířské sály s fragmenty původních nástěnných maleb v prvním patře jsou samy o sobě jedním z nejvýznamnějších exponátů – pozdně gotické ornamenty se tu prolínají s renesanční výmalbou s prvky prostorově iluzivní architektury. Zdejší monumentální malby nemají svým rozsahem ve střední Evropě obdoby. Jak mohly vypadat ve své úplnosti, si návštěvníci prohlédnou v přilehlém sále, kde muzeum vystavuje jejich současné malířské rekonstrukce.

 

Ožije zámek a město

Do čtyř modelů pardubického zámku autorský tým vtiskl zcela nové poznatky o této památce, které nedávno překvapily archeology i historiky. Velkorysé vizionářské dílo Pernštejnů pak návštěvníci nejlépe odhalí z ptačí perspektivy při pohledu na model města a přilehlého okolí oživený videomapppingem.

 

Rodová galerie od Petra Nikla

Rodovou galerii pardubických Pernštejnů naleznou návštěvníci v jednom z nejlépe dochovaných renesančních sálů s původním kazetovým stropem „Obrazy namaloval uznávaný malíř Petr Nikl a podařilo se mu v nich spojit moderní portrét s hlubokým porozuměním renesanční době, a to v autentickém prostředí sálu, kde Pernštejnové skutečně žili,“ s hrdostí říká Tomáš Libánek.

 

Zážitková zbrojnice

Součástí okruhu jsou i mohutné valy a hradby, které v sobě uzavíraly i mimořádně silné rozsáhlé zbrojní sklady, které umožňovaly rychle vyzbrojit vojsko zemské hotovosti. Manipulací s tehdejšími chladnými i palnými zbraněmi a oblékání zbroje si návštěvníci vyzkouší v pernštejnské zbrojnici.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem