Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Náš rozhovor s biskupem Josefem Kajnkem

obrázek k článku 1/ V roce 2022 jste oslavil 30 let od svého biskupského svěcení. Jak byste toto období dnes zhodnotil? Za 30 let od mého biskupského svěcení jsem jako pomocný biskup byl k dispozici třem hradeckým sídelním biskupům, u každého přibližně dekádu. Všichni byli a jsou mimořádné osobnosti. Otec arcibiskup Karel Otčenášek byl v padesátých letech a šedesátých letech 11 let politickým vězněm. Tuto velikou oběť vložil do vínku své diecézi a od sametové revoluce vedl diecézi svým specifickým stylem – univerzálního přátelství s Bohem a všech se všemi. Biskup Dominik Duka, člen dominikánského řádu a v době normalizace také vězeň svědomí, spolu s budoucím prezidentem Václavem Havlem. A současný biskup Jan Vokál, který studoval v Pardubicích průmyslovku elektroobor a pokračoval na ČVUT. Tím, že ukončil vysokoškolská studia, uzavřel si řádnou cestu ke studiu kněžství. Do semináře se mohli přihlásit jen ti, kdo absolvovali studia gymnaziální a neměli ukončená studia na jakékoliv vysoké škole. Proto emigroval do Říma, aby mohl dosáhnout kněžství ve svobodném prostředí. Potom prošel jáhenskou a kněžskou službou v USA a vrátil se obohacený zkušenostmi a mnoho let pracoval ve státním sekretariátu ve Vatikánu.

U prvního a třetího biskupa jsem také sloužil jako generální vikář, což je nejbližší spolupracovník biskupa, a tak jsem nahlédl do velkých zodpovědností, které biskupové nesou a také jsem se u nich mnohému naučil. Mezi těmi náročnými úkoly byly i krásné chvíle, např. na cestách „ad limina apostolorum“, kde jsme se velmi nablízko a osobně mohli potkat se Svatými otci Janem Pavlem II., Benediktem XVI. i současným papežem Františkem.

 

2/ Znal jste dobře zesnulého Otce biskupa Karla Otčenáška. Jak na něj vzpomínáte Vy, jako nejbližší spolupracovník?

Jeden z nejsilnějších zážitků mám, když nás, nejbližší spolupracovníky, pan biskup Karel shromáždil v kapli sv. Karla Boromejského v biskupské rezidenci a řekl: Zde na mne 30. dubna 1950 biskup Mořic Pícha vložil kříž biskupské služby. Vás jsem si vybral jako Šimony, abyste mi ho pomohli nést. Mnohokrát mi v hlavě proběhl tento zážitek při náročných situacích.

Za Otcem arcibiskupem zůstalo v Hradci Králové mnoho stop. Opravená biskupská rezidence a dominantní budova bývalé jezuitské koleje, nazývané Nové Adalbertinum. Návštěva sv. Otce Jana Pavla II. v roce 1997 při Vojtěšském jubileu a se svojí ideou spřátelování tradice adventních setkání v rezidenci s představiteli města, krajů, veřejného života a institucí, se kterými navázal osobní kontakt. Ve zredukované podobě tato setkání trvají dodnes.

 

3/ Jaký je Váš vztah k východním Čechám a Pardubicku zvlášť? Jak vzpomínáte na pana Václava Metelku st.?

Narodil jsem se ve středních Čechách, „já jsem z Kutné Hory…“, ale královéhradecká diecéze má největší území ve východních Čechách. Takže 2/3 svého života už žiji v tomto regionu a z toho 21 let v Pardubicích. Pan biskup Dominik mne sem poslal, když vznikl Pardubický kraj a řekl mi tehdy, že ve světě je často zvykem, že pomocný biskup žije ve druhém největším městě v diecézi. Na faře (arciděkanství) jsme čtyři, jako kněžská komunita a staráme se  o farnosti Pardubice, Rosice nad Labem, Třebosice a Mikulovice.

Pan Václav Metelka st. patřil k lidem, k nimž mám velkou úctu a obdiv. Lidé, kteří jednají podle svého svědomí, a tento svět je za to trestá, patří k oněm „blahoslaveni jste, když nás budou kvůli mne pronásledovat“. Před třiceti lety se kostely opravovaly ještě brigádnicky, ne jako dnes – oprava se zadává stavební firmě. A tak mám na pana Metelku pár vzpomínek, jak se kolem kostelů pohyboval v montérkách a v pracovním nasazení. Dělal to rád a dobře.

 

 

4/ Co byste popřál našemu městu a našemu časopisu?

Nad každým betlémem je nápis – zpěv andělů: „Sláva Bohu…, pokoj lidem…“ Přeji všem občanům, aby byli nositeli pokoje ve svém srdci a také jeho šiřiteli mezi lidmi v našem světě. Tím přispějeme k pokoji v tomto světě. A také se učme z historie, učitelky života.

Děkujeme Vám za rozhovor a přejeme Vám pevné zdraví a Boží požehnání.

 

                                                                                                                       Připravil: Jiří Kotyk


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem