Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

JAK JSEM SE STAL BEZDOMOVCEM - Azylový dům v Pardubicích s odstupem času

obrázek k článku „Prakticky celé dětství a mládí jsem hospodařil se svou mladší sestrou. Pamatuji se na ty doby, kdy jsem si jako učeň občas něco vydělal, ale většinou jsem z toho neměl nic já ani moje sestra. Otec o nás nejevil moc zájem a matka mne pod záminkou doplnění domácnosti nebo vylepšení našeho šatníku psychicky vydírala a následně peníze propila. Zemřela poměrně mladá právě na následky svého alkoholismu. Po její smrti jsme se se sestrou rozešli a já jsem nastoupil do zaměstnání. Brzy potom jsem se oženil a měl s manželkou jednoho syna, který byl v dospívajícím věku svými vrstevníky zavražděn. Byla to pro mne hrozná rána, kterou jsem začal řešit alkoholem. Chodil jsem dál do práce, ale manželství přestalo fungovat, a tak jsme se rozvedli. Po nějakém čase jsem potkal ženu, do které jsem se zamiloval a opět jsem se oženil. Přivedli jsme na svět dvě děti, rok po sobě. V práci jsem platil za velmi dobrého pracovníka, přesto jsem po revoluci dostal výpověď, prý kvůli alkoholismu, kterému jsem během let opravdu propadl. V rodině to přestávalo fungovat a dopadlo to tak, že jsem i tam najednou dostal „padáka“. Velmi mne to překvapilo a urazilo, a tak jsem „hrdě“ vyšel na ulici bez jakýchkoliv prostředků. Doklady, oblečení a peníze zůstaly doma. Netušil jsem, že mne rodina nenávidí tak, že mi neumožní ani jejich vyzvednutí.

Co jsem měl dělat? Manželka si našla jiného muže a já jsem začal „bydlet“ na nádraží. Zahodil jsem i lidskou důstojnost, živil se odpadky, spal na lavičce, v zimě v prázdných vagónech. Příležitostně jsem dopíjel vše, co se mi bez peněz podařilo získat. Pokud jsem nějaké peníze měl, propil jsem je. Z této situace zdánlivě nebylo úniku do normálního života. Dlouhodobý pobyt „v terénu“ se podepsal na mém fyzickém i psychickém stavu. V té době ale přece jenom svitla jakási naděje tuto beznadějnou situaci změnit. V Pardubicích byl založen azylový dům pro bezdomovce, a tak jsem to zkusil. Najednou jsem měl možnost se dát do pořádku, což jsem udělal a našel si novou práci. Bohužel jsem si způsobil vážné zranění a zaměstnavatel se mnou ukončil pracovní poměr. Naštěstí jsem se neocitl znovu „na ulici“, mohl jsem zůstat v azylovém domě. Tam jsem se po čase stal vedoucím skupiny bezdomovců zaměstnaných ve veřejně prospěšných pracích. Tak jsem žil, střídavě někde zaměstnán nebo veden jako nezaměstnaný na Úřadě práce. Případné dluhy jsem si odpracovával přímo v azylovém domě. Když se za 10 let změnilo vedení, tato možnost byla zrušena a já jsem se brzy pro „neplatičství“ ocitl zpět tam, odkud jsem přišel. Bylo to pro mne kruté, byl jsem už starší a nemocný, a tak jsem to „pouliční „bydlení“ těžko snášel. Našel se hodný člověk, pan farář Rokyta, který mne nechal v zimě přespávat ve vyhřívané místnosti, ale můj zdravotní stav se přesto rychle horšil. V té době mi doslova zachránil život tehdejší ředitel Oblastní charity Pardubice, pan Karel Tajovský, který mi umožnil ubytování a pracovní uplatnění na pracovišti v Třebosicích. Na přechodnou dobu mi pomohl i finančně a materiálně. Trvalo to rok, než jsem se vzpamatoval.“

 

Toto byl pohnutý příběh jednoho člověka, který dnes už nežije. Takových, jemu podobných příběhů bylo a asi je stále hodně a jejich situace je stále neřešitelná. Ne každý se totiž pevně podrží „podané ruky“.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem