Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Pardubický kongres

obrázek k článku Ve dnech 19. a 20. října 2023 se v Pardubicích uskutečnil již 31. ročník mezinárodního kongresu, nazvaný podle tradičního místa konání PARDUBICE 2023, zaměřený na problematiku lidské sexuality, a to především z hlediska pedagogiky, medicíny a práva. Jeho pořadatelem byla Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu spolu s Ústavem sociální práce Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové, jejíž rektor prof. Ing. Kamil Kuča, PhD. převzal nad kongresem svoji záštitu. Všech téměř 25 přednesených sdělení plus několik posterů mělo vysokou odbornou a vypovídací úroveň, a tak namátkou je třeba pro ilustraci tohoto sdělení upozornit alespoň na některé.

Mgr. Bára Idibeková a Doc. RNDr. Jiřina Kocourková, Ph.D. ve svém sdělení Trendy umělé potratovosti v Česku podaly zajímavý přehled o současné situaci, kdy úroveň umělé potratovosti úzce souvisí nejen s mírou liberální legislativy, ale také se způsoby omezování plodnosti jako je míra užívání, dostupnost a propagace moderních forem antikoncepce. Autorky dále zdůraznily, že svojí úrovní umělé potratovosti patří Česko již mezi ty evropské země, které se vyznačují nízkými hodnotami a že výrazný pokles úrovně umělé potratovosti dokumentuje zlepšení situace v plánování rodiny a odpovědnější sexuální chování.

V přednášce Lidská stránka některých vybraných slavných osobností Doc. PhDr., PaedDr. Kamil Janiš, CSc. se zabýval citovým a milostným životem K. H. Máchy, J. Vrchlického, V. Nezvala, S. K. Neumanna, F. Halase, J. Štýrského, J. Haška, J. Arbese, K. Teige a R. Těsnohlídka.  I když je mnohé ze života těchto literátů známé, dokázal autor přijít na badatelském základě k novým zajímavým zjištěním.

O sociálních, politických a etických kontextech sexuální výchovy na Slovensku přednesli autoři Mgr. Petr Kocina, PhD, L.L.M a prof. PhDr. Dagmar Marková, PhD. sdělení na téma Potřeby žáků a žaček anebo náboženské představy o sexualitě. Věnovali pozornost etickým otázkám a politizaci sexuální výchovy. Nastínili vývoj náboženského myšlení                    a souvisejících postojů, které se následně promítají do neuspokojivého stavu ve vzdělávání žáků a žaček v této oblasti s tím, že ideologický zápas o sexuální výchovu na Slovensku dále pokračuje.

Vysoce aktuálním tématem se zabýval PhDr. Petr Lojan, PhD. MBA v přednášce                Z našeho pohledu nestandardní projevy respektu k rozmanitosti. Uvedl, že respekt k rozmanitosti je jedním ze základních etických principů, který je postavený na stejnou úroveň, jako jsou sociální spravedlnost a lidská práva. Na příkladech z Brazílie, Peru a některých evropských států pak demonstroval konkrétní praktické přístupy k řešení související problematiky.

JUDr. Miroslav Mitlöhner, CSc. ve sdělení Náhrada škody za nechtěné dítě seznámil s průlomovým rozhodnutím Nejvyššího soudu ČR ve věci odčinění nemajetkové újmy způsobené pochybením poskytovatele zdravotních služeb při prenatálním vyšetření, narodí-li se dítě s genetickou vadou, k jejímuž zjištění prenatální vymezení směřovalo.

Z dalších vystoupení je třeba alespoň upozornit na vystoupení Doc. JUDr. Olgy Sovové, Ph.D. Úskali manželství, registrovaného partnerství a soužití v české právní úpravě, Doc. PhDr. Dany Štěrbové, Ph.D. Sexuální výchova u osob s poruchou autistického spektra (se zaměřením na Aspergrův syndrom), MUDr. Marka Trčky Prevence HIV už nejsou jen kondomy, či Doc. PhDr., PaedDr. Kamila Janiše, CSc Milostné příběhy smírčích křížů.

Z kongresu byl vydán tištěný sborník všech přednesených referátů, který je mj. k dispozici v příruční knihovně členům pražské pobočky KPP a rovněž jeho text je přístupný na webu Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu.

Další, již 32. ročník bude uspořádán v říjnu 2024 v hotelu LABE v Pardubicích.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem