Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Ohlédnutí za „velkým“ člověkem

obrázek k článku Všímal jsem si dlouhé roky jeho příspěvků, otiskovaných poměrně často v rubrice čtenářských ohlasů a názorů v jednom z nejdéle vycházejících týdeníků u nás, v periodiku nyní již zaniklém. Vždy šlo o texty erudované, argumentačně dokonale podložené a zároveň stylisticky vycizelované, přičemž jejich autor šel pokaždé bez jakýchkoliv kudrlinek elegantně k jádru věci. V devadesáti procentech případů jsem s ním souzníval a souhlasil; v těchto zbývajících deseti mě přinejmenším ponoukl, abych na daný problém či jev zkusil pohlížet jinak. Takhle na mě vždycky dokázali zapůsobit lidé, které jsem pokládal za moudré.

Byl jsem jeho názory a úrovní, na niž je prezentoval, okouzlen a ovšemže mě zároveň zaujalo, že za jeho jménem a příjmením bylo v onom týdeníku vždy uvedeno, že je z Pardubic. Někdy se říká, že v našem městečku se všichni známe, a ona to vůbec není pravda. Postižen profesionální deformací a veden třeba i nesmyslnou, možná nemístnou a neskromnou úvahou, že i s tímto člověkem by bylo ku prospěchu obsahu našich novin, ne snad hned, ale do budoucna, dobré se osobně seznámit, jsem se o něj začal zajímat. A zjistil jsem, že jde                      o osobnost pozoruhodnou.

            Samozřejmě, že jedním ze zdrojů mi byly oficiální veřejně dostupné životopisy. Nordistů není v naší republice mnoho, ale že se jeden z největších odborníků na finskou                  a švédskou literaturu narodil v roce 1973 v Pardubicích, jsem měl vědět. Zvláště když knihy autorů a autorek z těchto zemí mám odjakživa rád, a nemyslím tím jen detektivky. Na Univerzitě Karlově berou věci vážnější než já, a bylo a je to dobře. Fascinoval mě úctyhodný přehled studií a vědeckých prací, pod nimiž byl dotyčný podepsán. Dozvěděl jsem se, že mu také vyšla kniha, a poznamenal jsem si její název. Určitě bude dobré se na ni zeptat v knihovně, říkal jsem si, ale nějak jsem to začal odkládat s tím, že není kam spěchat, vždyť máme ještě oba hodně času, abychom se eventuelně setkali.

            Věděl jsem, že pomoci by mi mohli lidé z Univerzity Pardubice. Také na ní totiž svého času působil a stále zde pracuje řada lidí, kterým se jako kolega vryl do paměti. Abych ale stále nezůstával pouze v akademickém světě, musím zmínit i jeho angažmá, dá-li se to tak nazvat, v roli perfektního tlumočníka, překladatele, člena týmu hostitelů a vítaného společníka, jimiž se stal po roce 2000, když se v Pardubicích objevila delegace ze Švédského království, aby začala naše piloty, personál, ale i další zainteresované seznamovat se vším, co tehdy souviselo s prvními stíhačkami type Gripen, jež měly začít hlídat vzdušný prostor České republiky. Každý, s nímž jsem hovořil, vzpomínal na vzdělaného, noblesního, a přitom velmi milého mladého muže, jenž komunikoval ve všech cizích jazycích, které bravurně ovládal, s naprostou přirozeností a nečinilo mu sebemenší potíže přecházet z jednoho do druhého. Švédové si ho natolik oblíbili, že prosili, ať s nimi trávil i veselé večery, nikoli jen maraton nejrůznějšího jednání, kurzů a školení.

            Těžištěm jeho zájmu však zůstávala vědecká a pedagogická činnost v oboru vlastní alma mater, tedy na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Na jeho pracoviště se snadno dalo zavolat a domluvit si případnou schůzku, pokud by býval měl zájem. Kolikrát já si říkal, že už to musím zkusit, kolikrát jsem šel kolem té budovy na náměstí Jana Palacha na koncert naproti do Rudolfina. Ale vždyť to jistě neuteče, řešil jsem jiné věci a setkání.

            Ve čtvrtek 21. prosince přišel šok. Po předchozích nesmyslných masakrech v Uherském Brodě a Ostravě zažila řádění třetího novodobého bezcitného masového vraha Praha. Mezi sedmnácti obětmi jeho zrůdných činů jsem nevěřícně četl i jméno a příjmení onoho muže, zveřejněná jeho kamarádem.

            JAN DLASK

            Pardubák z pražské Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

            Člověk, jenž, zdá se, po sobě na tomhle světě zanechal výhradně pozitivní stopy. Budiž jeho památka i těmito řádky zůstavena historii.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem