Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Všechny aktuality

Již nyní chystáme podzimní Hovory o Pardubicku

obrázek k článku

Ačkoliv jsou teprve za dveřmi prázdniny, v Klubu přátel Pardubicka již myslíme na podzim. Již nyní totiž připravujeme podzimní cyklus přednášek a besed Hovory o Pardubicku.Ty se budou tak jako v uplynulé dva roky i tentokrát konat v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány. Přednášky bývají doplněny promítáním a našly si oblibu nejen u členů Kubu, ale i u našich příznivců. První podzimní Hovory o Pardubicku se uskuteční ve středu 16. září od 17 hodin, kdy se dozvíte zajímavosti nejen z histroie Klubu přátel Pardubicka, ale poodhalíme něco z toho, co v následující sezóně chystáme, na jaké publikace se můžete těšit, na jaké přírodovědné vycházky se mžete vydat, kam budou namířeny turistické výlety a jaké besedy chystáme.


Klub přátel Pardubicka spustil svůj E-shop

obrázek k článku

Na našich intenretových stránkách máme pro naše čtenáře a patrioty Pardubic jednu novinku. Od nynějška totiž máte možnost nakupovat publikace z edice AB - Zet Pardubicka v našem E-shopu. K dispozici zde je v tuto chvíli více jak čtyřicet publikací, které si můžete takto pohodlně od klávecnice počítače objednat. Odkaz na E-shop Klubu přátel Pardubicka naleznete v liště menu nahoře na stránce. Z pohodlí domova tak můžete objednat celou řadu publikací věnovaných Pardubicím, jeho památkám, přírodě, osobnostem i zajímavým památkám Pardubic. Zboží zasíláme na dobírku, k celkové ceně je tudíž připočteno poštovné ve výši 40 Kč.


Rosický parní víkend nabídne svezení dětí i prohlídku nové expozice

obrázek k článku

Pardubický spolek historie železniční dopravy pořádá o následujícím víkendu další zajímavou akci. Tou bude již třetí ročník setkání modelů parních strojů i další a nejen železniční techniky pod názvem Rosický parní víkend. Po oba dva víkendové dny nebude chybět výstava parních strojů, ukázky chodu některých exponátů. Již v v loňském roce zde zaujal model parní lokomotivy 365.0 s možností svezení dětí. Dle Oldřicha Čížka z Pardubického spolku historie železniční dopravy zde tato možnost nebude chybět ani letos. Z dalších zajímavostí zde bude v provozu zahradní železnice LGB nebo výstava historických nákladních vozů Ztrc a Np. V sobotu i v neděli budou také vypraveny zvláštní motorové vlaky do Slatiňan a zpět. Odjezdy jsou po oba dny vždy v 10:20 a ve 12:15 hodin. Ve Slatiňanech bude během pobytu zvláštních vlaků možnost prohlídky…


Pardubický perník již také anglicky

obrázek k článku

V těchto dnech vyšla anglická jazyková mutace brožury AB-Zet Pardubicka "Pardubický perník". Brožura s anglickým názvem "Pardubice?s Gingerbread" na 52 stranách infromuje o historii výroby perníku, která sahá až do starého Egypta. Není bez zajímavosti, že v době husitství byl perník považován za přepychové zboží, o které byly hrány hazardní hry v kostky, dokonce se v té době hovořilo o tom, že by se výroba perníku zakázala. Dostat se do cechu perníkářského nebylo v minulosti nikterak snadné. Vyžadovalo to totiž poměrně velkou zručnost. Perníkové těsto bylo díky své tuhosti náročné na hnětení, perníkáři museli navíc ovládat i řezbářské řemeslo, protože si sami vyráběli perníkové formy. Tradice výroby perníku v Pardubicích není překvapivě nikterak stará. Například v roce 1515 působil v Pardubicích jen jediný perníkář. Snad i proto…


Nové Zprávy přinášejí informace o výzkumu na zámku i zajímavé skutečnosti o legiích

obrázek k článku

Ve Zprávách KPP číslo 5-6 z roku 2009, které právě vyšlo, si mimo jiné můžete přečíst rozhovor s hejtmanem Pardubického kraje Radko Martínkem, dozvíte se více o archeologických výzkumech, které v loňském roce probíhaly na pardubickém zámku, a které přiblížily mnohé skutečnsoti z historie města, dozvíte se také, že zakladatel Klubu přátel Pardubicka Jiří Paleček a nyní jeho jednatel slaví osmdesáté narozeniny. Práve z pera Jiřího Palečka je další pokračování seriálu o minulosti Pardubicka, Ivan Ladýř pak připomíná osobnost českého herce, režiséra a divadelního ředitele Josefa Šmahy. Luděk Kaplan se v následujícím článku věnuje první světové válce v Holicích, František Dosoudil pak popisuje československé legionářské sbory. PhDr. Jiří Kotyk připomíná osobnost Marie-Horákové Záleské a její boj proti totalitám.


Klub přátel Pardubicka uspořádal výlet po stopách drážek

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka spolu s Pardubickým spolkem historie železniční dopravy a Dopravním podnikem města Pardubic uspořádali u v sobotu 6. června dva zajímavé výlety po pozůstatcích někdejších vojenských úzkorozchodných železnic známých pod názvem drážky. Výlety byly uskutečněny u příležitosti vydání brožury ing. Ladislava Podivína „Pardubické drážky a železniční pluk“, kterou vydal Klub přátel Pardubicka a Pardubický spolek historie železniční dopravy v edici AB – Zet Pardubicka letos na jaře. Dopolední i odpolední výlet po stopách pardubických drážek proběhl historickým autobusem Škoda 706 RTO. Součástí byla také návštěva MUSEA železniční a městské hromadné dopravy v Rosicích nad Labem, které nabízí více jak 700 exponátů připomínajících historický vývoj železnic v oblasti Pardubického kraje, ale i vývoj městské hromadné dopravy v…


Jiří Paleček slaví osmdesátku

obrázek k článku

V pondělí 8. června se osmdesáti let dožívá zakladatel Klubu přátel Pardubicka a velký lokální patriot Jiří Paleček. Narodil se 8. června 1929 ve Velké Zdobnici v Orlických horách, kde byl v čistě německé obci jeho otec velitelem četnické stanice. Do Pardubic se spolu s rodiči přestěhoval ve třech letech. Jiří Paleček absolvoval Vyšší průmyslovou školu strojnickou v Pardubicích, v roce 1948 nastoupil do firmy Prokop, kde pracoval v konstrukci. Postupně vystřídal celou řadu zaměstnání, mnohá prý dle svých slov musel opustit pro neshody se svým nadřízeným. Naposledy pracoval v Zemědělském zásobování a nákupu, odkud odešel na sklonku roku 1989 do důchodu.


Vydejte se na výlet po stopách drážek

obrázek k článku

Pardubický spolek historie železniční dopravy, Klub přátel Pardubicka a Dopravní podnik města Pardubic pořádají v sobotu 6. června akci s názvem „Po stopách drážek aneb o kolejích bez kolejí“. Zájemci z řad veřejnosti mohou navštívit Museum železniční a městské hromadné dopravy v prostorách bývalé vodárny v areálu nádraží v Rosicích nad Labem a budou mít možnost také absolvovat výlet historickým autobusem Škoda 706 RTO po pozůstatcích někdejších vojenských úzkorozchodných polních železnic s odborným výkladem. Účastníci výletu navštíví místa, kudy jezdily vláčky do areálu železničního vojska pod Vinicí, dozvědí se, kam vedla drážka zvaná „špitálka“, navštíví pozůstatky úzkorozchodných železnic v Pardubičkách nebo na Židově.


Tipy na prázdniny

obrázek k článku

V pořadí 127. Hovory o Pardubicku, které pořádá Klub přátel Pardubicka, budou jakousi pozvánkou k návštěvě zajímavých míst v průběhu letních prázdnin. Budete moct shlédnout cestopisný film o Francii od Lenky Čepčářové, ve kterém navštívíme například Pyreneje nebo pevnost Boyard, v dalším filmu se pak vydáme do obce Svinčany a jejího okolí. Spolupořadatelem je informační centrum Pardubice Region Tourism. Poslední předprázdninové Hovory o Pardubicku se konají ve středu 3. června od 17 hodin v přednáškovém sále Pardubického kraje v prvním patře informačního centra vedle Zelené brány.


Vyšla publikace o Evropském spolkovém domě a Občanské záložně

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka vydává v těchto dnech v pořadí již 49. sešit z edice AB ? Zet Pardubicka. Autoři brožury se tentokrát věnují budově bývalé Občanské záložny, ve které dnes sídlí Evropský spolkový dům, v přízemí pak hojně navštěvovaná Kavárna Evropa. Jedním z podnětů ke vzniku publikace bylo desáté výročí vzniku Evropského spolkového domu, které si v těchto dnech připomínáme. Čtenáři se dočtou mnohé o historii ojedinělého projektu spolkového domu, naleznou zde ucelené informace o všech pětadvaceti spolcích a institucích, které v budově sídlí. Brožura také popisuje bohatou historii Občanské záložny, která byla mimo jiné i významnou podporovatelkou rozvoje města. Není bez zajímavosti, že se značné finanční podpoře od Občanské záložny těšily mnohé pardubické školy, které si tak mohly nakoupit učební pomůcky, Občanská záložna…


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem