Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

15.05.2024 18:00

Stavební vývoj Pardubic

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Kategorie Aktuality

DEN PRO ČERVEŇÁK NABÍDNE BOHATÝ PROGRAM NEJEN PRO DĚTI

obrázek k článku

Pokud uvažujete o tom, co podniknete o víkendu, dobrým tipem by mohla být návštěva akce Den pro Červeňák. V prostoru někdejšího vojenského prostoru podél Chrudimky bude po celý den 16. září od 10 do 17 hodin připraveno několik stanovišť, kde se budou moct zájemci dozvědět více historii či přírodě tohoto unikátního prostoru na okraji města, chybět nebudou soutěže pro děti. Po celý den zde bude k dispozici také několik zastavení improvizované naučné stezky. Od 14 hodin pak bude probíhat komentovaná prohlídka areálu někdejšího vojenského cvičiště. Vchod do areálu bude ve z Jesničánek ve směru od židovského hřbitova, zde bude také zahájena již zmíněná komentovaná prohlídka. Vstup zdarma, široká veřejnost je zvána!


Klub přátel Pardubicka v rámci Dnů evropského dědictví

obrázek k článku

Dvojicí akcí přispěje v letošním roce Klub přátel Pardubicka do Dnů evropského dědictví, které se konají o nadcházejícím víkendu. V sobotu 15. září od 14 hodin pořádáme komentovanou vycházku po zajímavostech pardubické architektury 20. století, zejména té prvorepublikové. Sraz zájemců o tuto prohlídku je ve 14 hodin na náměstí Legií. V neděli 16. září si pak můžete po celý den vydat do bývalého prostoru podél Chrudimky dnes zvaného Červeňák. V rámci akce Den pro Červeňák zde bude mezi 10 a 17 hodinou připravena improvizovaná naučná stezka představující historické a přírodní zajímavosti tohoto území. Ve 14 hodin se pak koná komentovaná vycházka celou lokalitou Červeňáku. Sraz účastníků je při vstupu do areálu ze směru od židovského hřbitova. Spolupořadatelem akce je Iniciativa Přírodní park Červeňák. Vstup je zdarma.


Prázdniny v Klubu přátel Pardubicka

obrázek k článku

Poslední příležitost např. pro vyzvednutí Zpráv KPP, Vlastivědncýh listů Pardubického kraje či zakoupení publikací AB-Zet Pardubicka budou mít zájemci před prázdninovou pauzou již pouze ve středu 11. července mezi 9 a 14 hodinou. Poté bude až do 26. srpna kancelář Klubu přátel Pardubicka uzavřena. Výbor Klubu přátel Pardubicka přeje všem svým členům a příznivcům příjemné prožití letních prázdnin.


Z výletu do okolí Kameniček

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v neděli 8. července turistickou vycházky do lokality obdivované nejen malíři, kterou jsou Kameničky na Českomoravské vysočině. Trasa 11 km dlouhé vycházky vedla z Kameniček přes Vojtěchův kopec a Hamry do Hlinska. Nabízíme několik fotografií od jednoho z účastníků výletu.


Z Kolínské řepařské drážky

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v neděli 24. června turistickou vycházku okolo Kolínské řepařské drážky. 14 km dlouhý výšlap vedl po trase Sendražice - Býchory - Jelen - Lžovice - Týnec nad Labem. Přikládáme několik fotografií od jednoho z účastníků akce.


Okolo Jaroslavi na zříceninu turistického zámečku

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v neděli 17. června turistickou vycházku do okolí Jaroslavi na zříceninu loveckého zámečku. Z více než 12 km dlouhého výletu přikládáme několik fotografií od jednoho z účastníků.


Z turistického soustředění KPP

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v prvním červnovém týdnu týdenní turistické soustředění. To letošní se konalo v Bílých Karpatech. Nabízíme několik fotografií od jednoho z účastníků dokumentujících tuto akci.


Z Terminálu Jana Kašpara

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 16. června komentovanou prohlídku Terminálu Jana Kašpara na pardubickém letišti. V průběhu více jak hodinu trvající prohlídky její účastníci navštívili prostory příletové i odletové odbavovací haly, občerstvení, navštívili letištní plochu i prostor pro třídění zavazadel. Dozvěděli se např. že o cestující se stará na pět desítek zaměstnanců letiště nebo že se na dobu, kdy bude na konci roku probíhat odstávka přistávací dráhy, se plánuje dokončení restaurace a obchodů v prvním patře.


Informace k odjezdu na turistické soustředění

obrázek k článku

Odjezd přihlášených účastníků na turistické soustředění, které se letos koná v Bílých Karpatech, bude v sobotu 2. června z pardubického hlavního nádraží v 8:49 hod. EC Metropolitan přes Břeclav a Hodonín do Strážnice. Ze Strážnice bude odjezd autobusem s odjezdem ve 13:00 hod, plánovaný příjezd do Tvarožné Lhoty je ve 13:17 hod. Hotel Radějov, kde je zajištěno ubytování, je vzdálen cca 800 m.


Z výletu do Luže

obrázek k článku

Klub přátel Pardubicka uspořádal v sobotu 19. května autobusový výlet do oblasti Luže a Chrasti u Chrudimi. Na téměř pět desítek účastníků si tak pod vedením dendrologa V.Haupta prohlédlo arboretum v areálu Hamzovy léčebny v Luži, navštívili hrad Košumberk, navštívili židovskou synagogu, kostel Panny Marie na Chlumku, ale také židovský hřbitov na okraji Luže a na závěr pak provedl V.Haupt všechny účastníky zámeckým parkem v Chrasti.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem