Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

15.05.2024 18:00

Stavební vývoj Pardubic

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

EXPOZICE PARDUBICE - PŘÍBĚH MĚSTA S PŘEKVAPENÍM

obrázek k článku Zcela nová stálá expozice historie našeho krajského města se otevřela pro návštěvníky Východočeského muzea letos 8.května. Její název je ?Pardubice ? příběh města?. Zájemce čeká cesta od nejstarších dějin a první písemné zprávy až do vzniku Československé republiky v roce 1918. Je poutavě zpracovaná a může dát poučné informace jak mladým, tak i starším obyvatelům Pardubic a dalším návštěvníkům. Až na jednu věc, prezentovanou hned v úvodu expozice?

První historická zmínka o kostele sv. Bartoloměje a kláštera cyriaků je z 15. prosince 1295, je vystavena pozdější kopie této listiny papeže Bonifáce VIII., v níž je i nejstarší písemná zpráva o Pardubicích. Archeologickým průzkumem prováděným Mgr. Martinem JEŽKEM z AÚ AV ČR v kostele sv. Bartoloměje, na náměstí Republiky roku 1995 se nepodařilo prokázat výstavbu ze 13.století. Vlastní stavba chrámu je spojena až se jménem Viléma z Pernštejna (1438 – 1521, viz další informace v příslušné literatuře, např. AB-Zet Pardubicka, sešit 61, KPP 2012). Archeologickým průzkumem prováděným v Pardubičkách v prostoru za hřbitovní zdí na volné ploše směrem k ZŠ Pardubičky nepravidelně prováděným v letech 1993 – 2004 Mgr. Tomášem Čurdou (Východočeské muzeum, později Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Pardubicích) ukázal něco jiného a hlavně podstatného:

Základy dvou kamenných staveb původního kostela sv. Bartoloměje a kláštera cyriaků – s největší pravděpodobností. Objevené základy v Pardubičkách zařadili do 13. – 14.století přední čeští archeologové středověku při své návštěvě v minulých letech.

Tyto nálezy zcela jistě mění dřívější názor na umístění kostela sv. Bartoloměje a kláštera cyriaků na polohu nejstarších Pardubic. Na příslušném místě v Pardubičkách ( poblíž hlavního vchodu do hřbitova) je umístěna informační tabule, kde je podrobný popis T.Čurdy včetně nákresu. Samozřejmě další informace jsou v příslušné literatuře (např. AB-Zet Pardubicka, sešit 53, vydal Klub přátel Pardubicka 2010). O tomto významném nálezu je v úvodní části výstavy VČM jen nepatrná zmínka (sakrální areál, hřbitov, sídliště ze 13. – 15.století, nádoba, mince).

            V současné době je zpracováno několik projektů, podporovaných Magistrátem města Pardubic a MO Pardubice IV., jak v několika etapách toto místo zpřístupnit široké veřejnosti včetně mládeže, která by se seznámila se zaniklou slávou nejstarších Pardubic. Nelze přeci nerespektovat evidentní objem a neuvést jej v daleko větším rozsahu v této nové stálé expozici.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem