Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
21.04.2024 07:50

Alejí klenů kolem rybníků

 Krucemburk – Staré Ransko – Ždírec n. Doubravou. Délka 7 km. Odj. 7:53 ČD. Návrat 14:00, 16:06 ČD. Ved: Květa Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

21.04.2024 07:55

Meandry Struhy

Veselí - Lepějovice - Meandry Struhy - Bílý kopec - Kokešov – Opočínek. Délka trasy 8 km / 13 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 12:47 / 15:15 Bus MHD č.15. Ved: L. Kvapilová.  Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

Archiv aktualit

V PARDUBICÍCH SE SETKALI PŘÁTELÉ A PAMĚTNÍCI RODINY VOKOLKŮ

obrázek k článku V sobotu 21.května proběhlo v Pardubicích v bytě na Dašické ulici setkání přátel rodiny Vokolků. Rodiny, která byla kulturním fenoménem Pardubic 20.století. Od smrti posledních dvou sourozenců Vojmíra (?2001) a Květy (?2001) uplynul už nějaký ten rok a tak vznikla myšlenka setkat se a podělit se o své vzpomínky. Nebudu zde popisovat průběh tohoto odpoledne příliš podrobně, ale snad jen několik střípků. Prohlédli jsme si fotografie ze stěhování Vojmírova ateliéru z Dvakačovic do Pardubic, které v roce 1998 pořídil fotograf Michal Gloser. Promítla se videa z hodin výtvarné výchovy na ZŠ Studánka, kde po vzoru Vojmírových postav z plechu děti vytvářely podobné postavy z kartonu. (Nejlepší práce byly na setkání vystaveny.) Miloslav Výborný, někdejší ministr a ústavní soudce, vyprávěl, jak Vojmírovi pomáhal při práci na freskách v dřítečském kostele. Ke Květě chodil na výuku náboženství a s vděčností vzpomíná i na tiskaře Vlastimila, o němž pravil, že nikdy nepoznal tak jemného člověka. Zdeněk Sychra zase vypravoval, jak se jednou s Vojmírem stavovali v Petrkově u synů Bohuslava Rynka ? Daniela a Jiřího. ?Bylo vidět, jak si Vojmíra vážili,? zdůraznil. Také se povídalo o tom, co pro nás Vokolkovi znamenali, kdy a jak jsme se s nimi poznali a o řadě jiných věcí?

Velmi nás potěšily ohlasy těch, kteří se setkání nemohli zúčastnit. Hana Šlechtová, bývalá ředitelka pardubického Střediska křesťanské pomoci, napsala: „…Takovéto vzpomínkové setkání je mi velmi sympatické. Sestra Květa Vokolková byla vzácná žena, která nám při práci v SKP nezišťně pomáhala. Kolikrát jsme byli bezradní a ona nás povzbuzovala… Prosím Tě, vyřiď na schůzce můj pozdrav všem přítomným a ráda se dozvím, jak vše proběhlo…“

            Na závěr bych ocitoval dopis dávného rodinného přítele Vokolků, kněze a jezuity Jana Rybáře:

Pod Sněžkou 10.5.2016

            Vážení přátelé rodiny Vokolků,

mám velikou radost z toho, že se památka rodiny Vokolků v Pardubicích udržuje (a snad budete takové setkání udržovat i v budoucnu). Je dobré, že vyšla ta kniha o nich: Pardubice mají o jeden významný kulturní fenomén více. Byly to vesměs nepostřehnutelné transfuze do krevního oběhu korpusu naší kultury, ale vysoké hodnoty. Myslím na prvním místě na pana Vlastimila a jeho styky. Hlídejte ovšem také dědictví Vojmíra, zvláště jeho kostelní fresky, před klerikálními barbary. Škoda, že se dnes již nečtou verše (to na margo Vladimíra).

            Jezdil jsem k nim často, od roku 1962, a Květa (Víta) pak ke mně do Poříčí u Trutnova – a já jí to mohl oplácet návštěvami ve Staré Boleslavi… To už byl „kompletář“. Ale dodnes mi řeka Úpa připomíná, jak tam Vojmír „lovil“ kameny… Snad budu brzy taky tam, kam směřovali.

            Pro obtíže stáří se omlouvám a velice Vám za Váš počin děkuji.

S přáním Dobra odd. Jan Rybář (85)

Vokolkovi

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem