Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

PŘED DESETI LETY V PARDUBICÍCH

obrázek k článku Motto: Ano, jako výzva k přítomnosti má návrat k minulosti smysl, ale jedině tak... Skutečně, dnešní chvíle je nejméně vhodná k tomu, abychom, si lhali do kapsy: naší jedinou možností je vyvodit z toho, co se stalo, všechny patřičné konsekvence, zbavit se všech iluzí a jednoznačně se rozhodnout, co vlastně chceme a co proto musíme udělat... Václav Havel: Český úděl? (1969)

Pokusme si připomenout emotivní atmosféru před deseti lety před budovou Východočeského divadla a běh tehdejších událostí spojených symbolicky se zvoněním klíčů a zvonů. Je to již skutečně 10 let... Pokusme se z kroniky města a vzpomínek pamětníků krátce zachytit tehdejší „hvězdné hodiny“...

Povolená studentská demonstrace začala v Praze v pátek 17. listopadu 1989 v 16 hodin na Albertově a kolem 22. hodiny byla ukončena tvrdým zásahem policejních sborů na Národní třídě. Studenti uměleckých škol, herci a ostatní umělci svolali na sobotu 18. 11. na 14. hodinu shromáždění do Realistického divadla na Smíchově a vyhlásili týdenní stávků herců a studentů. Václav Havel přijel navečer do Prahy, aby v tomto divadle shlédl představení Res Publica II.

V neděli 19. 11. v jeho bytě vznikl nápad založit Občanské fórum (OF), jehož zakládající schůze proběhla ve 20 hodin v Činoherním klubu. Bylo formulováno 5 základních požadavků na vedení KSČ a státu a zvolen 18 členný výbor OF. 1)

Události se daly do pohybu i v Pardubicích. Východočeské divadlo se připojilo ke stávce vyhlášené pražskými herci. Lidé, kteří přišli v pondělí 20. 11. na představení, byli informováni o tom, že herci i technický personál ten den začali stávku. 2) Na jevišti vystoupili studenti z Prahy, kteří vyprávěli o událostech na Národní třídě. Bylo přečteno protestní prohlášení zdejších herců k zásahu policejních sil. Prof. Jarmila Stibicová, signatářka Charty 77, se do divadla nedostala, protože byla StB zadržena na cestě. Po skončení prvního mítinku v divadle se zformoval průvod, který se státní vlajkou prošel Třídou míru a směřoval ke kolejím VŠCHT.

V úterý 27. 11. se z několika členů VČD, členů nezávislých iniciativ a jejich známých, kteří se aktivizovali již v průběhu roku 1989 při protestních podpisových akcích, vytvořilo pardubické Občanské fórum, k jehož zakládajícím členům patřili J. Stibicová, režisér Juraj Deák, ing. J. Stibic, herec Vladimír Čech, Bohdan Dvořák, ing. Vítězslav Janda, Bohuslav Loun, ing. arch. Miroslav Petráň, sociolog Michal Vajrauch, František Vít, Jaromír Vosecký, MUDr. Zdeněk Stránský, MUDr. Zdeněk Seiner aj. Od počátku se na jeho činnosti podíleli aktivně studenti. „Divadelní schodiště do posledního místečka zaplněné studenty, plamínky nespočetných svíček na obou širokých parapetech, od protějšího nároží směrem ke kostelu tekl černý lidský proud, skandování: Svoboda! Svoboda!“ 3) Toho dne přivezl z Prahy člen Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS) Karel Freund videokazetu s nahrávkou událostí v Praze 17. listopadu. Přibyly k ní ještě další dvě. Promítání těchto záznamů bylo za pomoci vysokoškoláků zajištěno ve výlohách Supraphonu (na hlavní třídě) a Čs. strany lidové (ve Smilově ulici poblíž náměstí Čs. legií). Důležité bylo udržet klid a zabránit zneužití akcí OF. „Úterní průvod vycházející od VČD nasměroval ing. Stibic do ulice S. K. Neumanna, aby se zabránilo případným konfliktům, k nimž mohlo dojít před budovou SNB v ulici Na spravedlnosti. Za kritické dny pokládá J. Stibicová úterý a středu, kdy se do Prahy vypravovali příslušníci Lidových milicí. Pardubické LM... odmítly do Prahy vyjet.“ 4)

Ve středu 22. 11. po výpovědi z budovy VČD se činnost OF přemístila do Východočeské galerie. Odtud začalo OF navazovat kontakty s politickými stranami NF (ČSS, ČSL) a Klubem Obroda. 5)

Ve čtvrtek 23. 11. aktivizovalo OF také velké průmyslové podniky ve městě. „Vylepovaly se plakáty, sbíraly se podpisy na účel vytvoření nezávislé vyšetřovácí komise, na podporu tohoto požadavku se organizovala v koordinaci s Prahou řetězová hladovka.“ 6) Mítink před VČD moderoval herec Vladimír Čech. Dostali na něm slovo poprvé tehdejší komunističtí představitelé města a okresu: vedoucí tajemník OV KSČ Kubínek, předseda ONV ing. Viktor Chrobok a předseda MěstNV Jaroslav Šimon. Vyjádřil svou ochotu jednat s OF. Dále na mítinku vystoupili římskokatolický kněz P. Jan Jandourek a JUDr. Jiří Stareček. Za pražské herce pozdravili mitink Boris Rösner a Jana Hlaváčová. Toho dne došlo podle svědectví J. Stibicové i k prvnímu kontaktu OF s předsedou MěstNV J. Šimonem za účasti tajemníka OV NF Kučery.

V pátek 24. 11. se OF přemístilo z galerie do soukromého bytu F. Víta (Perštýnovo nám. čp. 46). Z balkonu VČD oznámila herečka Věra Galatíková demisi M. Jakeše z nejvyšší stranické funkce.

V sobotu 25. 11. se začaly podpisové archy poprvé veřejně podpisovat před budovou VČD. Ten den silně mrzlo, což však nezabránilo členům StB v natáčení podpisujících na video. Občanské fórum čekalo další stěhování, na tři dny přijalo útočiště v soukromém bytě na Smetanově náměstí. Sem začali lidé přinášet jídlo, započaly sbírky na fond studentů a OF, večer se jako obvykle konal mítink před VČD.

V neděli 26. 11. (v Praze na Letné lidé ten den vypískali premiéra L. Adamce) navštívili ing. Petráň, M. Tarant a P. Šmíd doma předsedu MěstNv J. Šimona, který jim dal souhlas k užívání městského rozhlasu. Celý den pak vysílali Z. Havlíčková a P. Dohnal. Předseda ONV ing. V. Chrobok odmítl povolení k vydávání novin, jež na něm žádali E. Motyčka a ing. Petráň. 7) Toho dne se na radnici konal první kulatý stůl, při němž proti sobě zasedli dr. J. Loskot, J. Stibicová, Z. Stehno st., J. Deák, Z. Ingr, dr. J. Stareček, B. Dvořák za OF, J. Paleček (ČSL), M. Šedaj (ČSS), za vedení města a okresu pak J. Šimon, V. Chrobok, J. Kučera a náčelník Lidových milic. Projednávalo se zde první programové prohlášení OF a možnost získání místností pro něj v Pardubicích.

V pondělí 27. 11. proběhla od 12 hodin celostátní generální stávka. Doprovázel ji hlahol zvonů a zvuk sirén. Před budovou VČD se konal do 14 hodin další velký mítink hlavně za účasti dělníků TMS.

Na dalším v úterý 28. 11. m. j. promluvil za politické vězně komunistického režimu Václav Metelka, který tu připomněl 8 let svého věznění (1952 - 1960) a hrůznou dobu politického teroru 50. let. Tentýž den se uskutečnilo shromáždění zaměstnanců VCHZ v jídelně v Rybitví , kde promluvili předseda CZV KSČ J. Blažek a ředitel závodu ing. J. Nový.

Ve čtvrtek 30. 11. se na OV NF konalo společné jednání KSČ, stran NF a společenských organizací k vnitropolitické situaci v zemi. 8)

V pátek 1. 12. se na radnici sešly delegace OV NF a OF za účasti vedoucího redaktora okresních novin „Zář“ R. Marčáka. Pokračovala stávka studentů VŠCHT i uměleckého souboru VČD. Od počátku prosince mělo Informační středisko OF možnost pracovat v kancelářích tenisové haly TJ Dynamo v Labské ulici, čemuž napomohl tajemník TJ L. Jičínský.

První okresní sněm OF zasedl v hotelu Grand v Pardubicích v pondělí 4. 12. Byli na něm zvoleni zástupci do Koordinačního centra v Praze a 5 místních mluvčích OF (V. Čech, V. Janda, B. Loun, Z. Ingr, B. Dvořák).

Okresní noviny „Zář“ přinesly v pátek 8. 12. obsáhlý materiál o činnosti OF v okrese Pardubice.

V sobotu 9. 12. se před budovou VČD uskutečnil mítink u příležitosti Dne lidských práv. Promluvili na něm zástupci OF, někteří herci a studenti VŠCHT, na schodišti zaplály opět svíčky...

Ve středu 13. 12. se OF zúčastnilo 20. pléna MěstNV ve velkém sále hotelu Grand.

V pátek 15. 12. přinesly okresní noviny „Zář“ rezignační dopis ředitele konzervatoře varhaníka V. Rabase z 8. 12. t.r. z funkce poslance Federálního shromáždění ČSSR. Protože na základě rozsáhlých podpisových akcí rezignoval i další poslanec za volební obvod č. 43 Pardubice ing. J. Kempný (dlouholetý člen předsednictva ÚV KSČ), došlo na návrh OF ke kooptaci prof. JUDr. Zdeňka Jičínského, DrSc. a RNDr. Libora Kudláčka na jejich místa ve Federálním shromáždění. 9)

Ve městě začaly vznikat nové politické strany. 19. 12. bylo v restauraci Tatran v Hronovické ulici ustaveno východočeské koordinační centrum strany „Zelená alternativa“ (ekologové) a 22. 12. oznámily okresní noviny „Zář“ zahájení činnosti sociálně demokratické strany v Pardubicích. „Po zvolení Václava Havla prezidentem republiky 29. prosince 1989“ - napsala J. Stibicová - „zavládlo všeobecné nadšení. Členové Informačního střediska OF se sešli 31. 12. na půvabném pardubickém Přihrádku, aby přivítali Nový rok se svíčkami a prskavkami, které si předávali jako štefetu. Mládež zase jako obvykle před divadlem, rovněž se svíčkami a vlajkou. Nový rok začal ve znamení radosti a naděje.“ 10) Od konce prosince vydávalo OF v Pardubicích svůj „LIST“. Nedostatkový papír k jeho vydávání obstaral výtvarník Zdeněk Dašek. 11) 27. ledna 1990 přijel do Pardubic symbol Listopadu 1989 Václav Havel a promluvil z balkonu VČD...

Poznámky:

1) V líčení pražských událostí odkazuji na studii Jiřího Suka: Vznik Občanského fóra a proměny jeho struktury (19. 11. - 10. 12. 1989), Soudobé dějiny 1/1995, s. 17-41.

2) V líčení pardubických událostí se opírám o záznamy E. Žandové v městské kronice (svazek 1989, s. 37 an.) a vzpomínkové články prof. J. Stibicové: Jak to bylo v Pardubicích (Informace o vzniku OF v Pardubicích), ZKPP 1990, č. 3-4, s. 50-54 a prof. Blaženy Seifertové: Před pěti lety v listopadu, týdeník Pernštejn - listopad 1994.

3) B. Seifertová, cit. článek.

4) Kronika města - 1989, s. 37.

5) Rozhovor s vedoucím činitelem OBRODY J. Loskotem přinesly ZKPP 1990, č. 3-4,

s. 57-59.

6) J. Stibicová, s. 51.

7) Kronika města 1989, s. 38-39.

8) Dtto, s. 78.

9) Rozhovor s RNDr. L. Kudláčkem přinesly ZKPP 1990, č. 3-4, s. 54-57.

10) J. Stibicová, s. 54 a Kronika měsa 1989, s. 39. Na znamení solidarity s lidem Rumunska uspořádalo IS OF 26. 12. 1989 shromáždění se svíčkami před budovou VČD.

11)    Kronika města, s.40.

 

Redakce Zpráv Klubu přátel Pardubicka uvítá každé doplnění, fotografie a osobní vzpomínky na listopadové události před 10 lety v Pardubicích.

Ve „Zpravodaji Univerzity Pardubice“ vyšla výběrová edice ze stávkového deníku VŠCHT v Pardubicích v listopadu a prosinci 1989 připravená autorem tohoto článku.

 


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem