Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

12.05.2024 08:35

Hradcem Králové k soutoku Orlice s Labem

Gočárova tř. – Hučák – Jiráskovy sady – Velké nám. – Eliščino nábř. Délka trasy 6 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 13:54, 15:27h ČD. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

15.05.2024 18:00

Stavební vývoj Pardubic

Koná se v sále Jana Kašpara ve staré reálce. Vstup zdarma.

typ akce: Hovory o Pardubicku

19.05.2024 07:05

Letohrad - Kopečková pouť

Letohrad - zřic. hradu Kyšperk - Kopeček - Pustiny -Písečná u Rybníčka - Vakdštejn - Přírodní park Orlice - Letohrad Kopečková pouť. Délka trasy 14 / 7 km. Odjezd 7:07 h. ČD, návrat 14/15:03/16:00 ČD. Ved: A. Milatová. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

NÁŠ ROZHOVOR

obrázek k článku Mezi padesátníky se dostal 3. dubna pan Josef Hrstka. Je řadu let aktivním členem Klubu přátel Pardubicka s mnoha různými zájmy. Tak jsem mu položil několik otázek.

1) S vaším jménem je spjata publicistika, zejména ta odborná na stránkách místního a ústředního tisku.

Pokouším se o ni již od roku 1963, kromě jiného jsem více než 10 let spolupracoval se Svobodným slovem, všude jsem se snažil propagovat práci klubu. Něco málo vyšlo i ve Zprávách.

2) Popularizace nových zkušeností ze zahradnictví pro širokou zahrádkářskou praxi je asi vaším největším koníčkem?

Kromě článků v odborném tisku 15 let dělám rubriku pro zahrádkáře v „Krajských“ novinách a příležitostně i pro Pardubické noviny a Pernštejn. V loňském roce prošlo zahrádkářskou poradnou na 900 zájemců. Další desítky potom také na výstavách Agropa v Kostěnicích či v Lázních Bohdanči. Mnoho zahrádkářů je také členy našeho klubu, tak se občas ze zahrádek dostaneme i do starých Pardubic a naopak.

3) Co Vaše literární tvorba?

Začátkem 70. let jsem v literární pardubické soutěži stál na pomyslné bedně. V několika dalších jsem se dostal do užšího výběru, ale ... Před pěti lety jsem si vydal knížku poezie (retrospektiva mládí), něco vyšlo i časopisecky. Teď jsem si chtěl vydat fejetony a sentence, ale jak říká můj editor, na knížku je toho zatím málo.

4) Vraťme se zpátky do Pardubic. Jak vidíte jako roduvěrný Pardubák a ochránce přírody zeleň v Pardubicích?

V tom jsem zajedno s mnohými znalci. Přírodní podmínky jsou ideální, Polabinská zeleň, okolní lesy, mají v samotných Pardubicích ale velké rezervy. Stačí si projít park na Vinici nebo park pod Zámkem. Dlužno říct, že péče o zeleň je v současných podmínkách sysifovská práce vzhledem k absenci normálního rozumu u řady spoluobčanů. Korunu všemu nasazuje výstavba sídliště Poseidon, podle mého soudu.

Ptal se a za odpovědi poděkoval Jiří Paleček.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem