Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
28.04.2024 07:50

Krajinou evropského rozvodí Labe - Dunaj

Čachnov – Zámecká studánka – Karlštejn - Svratka. Délka trasy 7,5 km. Odjezd 7:53 ČD. Návrat Bus + ČD 16:02. Ved: J. Votrubová. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

28.04.2024 08:35

Zřícenina hradu Rýzmburk

Olešnice /okr. Náchod / - Rýzmburk - Starkoč . Délka trasy 14 km. Odjezd 8:35 ČD, návrat 17:17 ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Z VÝROČNÍ ČLENSKÉ SCHŮZE KLUBU PŘÁTEL PARDUBICKA Pozitivní bilance tříletého období

obrázek k článku Za účasti poslankyně Sněmovny PČR Ing. Aleny Páralové, hejtmana Pardubického kraje Ing. Romana Línka a 120 členů hodnotila výroční členská schůze Klubu přátel Pardubicka (KPP) výsledky dosažené za uplynulé tříleté období.

Ze zprávy o činnosti, přednesené předsedou KPP Ing. Janem Linhartem, zaujal mj. vzrůst členské základny za poslední rok o 78 na celkových 876 členů, pozitivní bilancí se mohly prokázat i jednotlivé odbory. Nejaktivnějším a také nejoblíbenějším je turistický, vedený Jitkou Brandovou, který uspořádal přes 90 vycházek s účastí 1712 lidí. Vyvrcholením činnosti bylo již 23. týdenní soustředění, tentokrát v Rumburku. Aktivně si také počíná odbor památkářsko-průvodcovský v čele s Naďou Štolovskou. Pořádá prohlídky pardubických památek, s oblibou se setkaly vycházky v rámci Městského festivalu a o Vánocích. Bez vedoucího je zatím přírodovědný odbor, neboť RNDr. Vladimír Faltys se odstěhoval z Pardubic. Přesto se podařilo, díky dotaci z Fondu ekologické výchovy, doplnit naučnou stezku kamenů v arboretu na Dukle. Výsledkem velmi dobré spolupráce KPP s Okresním archivem je videosnímek o prvním českém aviatikovi Ing. Janu Kašparovi; archiv rovněž pomohl s vydáním brožury „Stručná historie živností, obchodu a průmyslu v Pardubicích“, která měla mezi čtenáři velký ohlas. Nelze opomenout i oblíbené přednášky, zajišťované Ing. Vodovou a většinou doplněné promítáním diapozitivů v Domu techniky, které navštívilo 527 posluchačů.

Bylo provedeno posouzení vedení účetnictví za zdaňovací období roku 2000 daňovým poradcem a nebyly shledány zásadní nedostatky.

Zprávy Klubu přátel Pardubicka vycházejí šestkrát ročně v nákladu 1 000 kusů, šéfem redakční rady tohoto periodika je již 25 let PhDr. Jiří Kotyk. Přesto, že jsou zprávy tvořeny z příspěvků amatérů - členů KPP, jde o velmi kvalitní a celostátně ojedinělý časopis, jehož minulý ročník měl 376 stránek, což už je velice slušná kniha. Kromě Zpráv byly vydány tři brožury AB - Zet Pardubicka, a to Kostely - modlitebny - kaple - zvonice od Miroslava Huňáčka, Lepějovice jako vzpomínka na pardubického historika Zdeňka Bičíka a již zmíněná Stručná historie živností v Pardubicích Mgr. Petra Borovce.

Za hlavní letošní cíl si KPP, kromě již osvědčených aktivit, stanovil postupné rozšíření činnosti na celý Pardubický kraj, což velmi přivítal jeho hejtman Ing. Roman Línek.

Předseda Společnosti pro rozvoj Pardubicka (která je prakticky dceřinou společností KPP) Jiří Paleček připomenul její nesouhlasné stanovisko k plánovanému zavedení trolejbusů na Sukovu třídu a záměru postavit čerpací stanici PHM u autobusového nádraží.

Předsedou nového výboru KPP, doplněného o několik členů, byl opět zvolen Ing. Jan Linhart.

Výbor Klubu přátel Pardubicka na volební období

2001 - 2003

Předseda: Ing. Jan Linhart

Místopředseda:     Ing. Vít Vavřina

Jednatel: Jiří Paleček

Pokladní: Emílie Procházková

Hospodářka:    Milena Zimová

Zapisovatelka:     Bc. Růžena Placková

Vedoucí turistického odboru:     Jitka Brandová

Předseda redakční rady Zpráv:    PhDr. Jiří Kotyk

Zajištění tisku Zpráv:    Josef Janiš

Zajištění besed:   Ing. Dagmar Vodová

Vedoucí přírodovědného odboru:   Josef Hrstka

Vedoucí památkářsko-průvodc. odboru: Naďa Štolovská

Členové výboru:    Libuše Vobořilová

    Dagmar Richtarová

    Vlasta Zvolánková

Revizní komise Klubu přátel Pardubicka na volební období 2001 - 2003

Předseda: Vendulka Samková

Členové:   Miroslav Salavec

    František Žoček

    Rudolf Ullrych

Děkujeme za práci p. Jaroslavu VOBOŘILOVI, který odstoupil z členství ve výboru ze zdravotních důvodů.

Vedení KPP


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem