Vítejte, návštěvníku. Můžete se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Zveme Vás
04.05.2024 14:00

Pardubická náměstí - trolejbusový výlet do historie

Masarykovo nám. – nám. Jana Pernera – nám. Legií – nám. Dukelských hrdinů – Zborovské nám. – nám. Republiky – Smetanovo nám. – Schwarzovo nám. – Komenského nám. – Pernštýnské nám. – Lázně Bohdaneč

Historickým trolejbusem Škoda 9Tr.

Sraz účastníků na zastávce MHD Třída Míru (u záchodků).

A zejména pro ty nejmenší: cestou zastávka na BOŽÍ ZMRZKU.

Jízdné ve výši 50 Kč se platí při nástupu do trolejbusu.

typ akce: Výlety do historie

05.05.2024 07:55

Zříceniny hradů Zvířetice a Michalovice

Bakov n Jizerou - zříc. Zvířetice - Josefův Důl - zříc. Michalovice - Mladá Boleslav. Délka trasy 14 km. Odjezd 7:58 ČD, návrat 18:39 h. Arriva +ČD. Ved: L. Černíková. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

05.05.2024 08:35

Rozhledna Milíř

Nový Hradec Králové – Biřička – Milíř – Vysoká nad Labem. Délka trasy 7 km. Odjezd 8:35 h. ČD, návrat 15:34 Bus. Ved: K. Janáčková. Turistická vycházka týmu B. Pro pomalejší nebo méně zdatné členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

11.05.2024 09:00

Nemošická stráň

Přírodovědná vycházka s J. Rejlem. Sraz je v 9 hodin na konečné trolejbusu č. 2 Zámeček. Možná doprava linkou 2 ze zast. Náměstí Republiky v 8:43 hod. Zakončení akce je plánováno v restauraci U Kosteleckých v Černé za Bory. 

typ akce: Přírodovědné vycházky

12.05.2024 07:40

Do Prahy za Karlem Hynkem Máchou

Václavské nám. - Františkánská zahr. - Petřín - Vrchlického sady - Kampa - Čertovka - Střelecký ostrov - Žofín. Délka trasy 12 km. Odjezd 7:41 ČD, návrat 17:00 ČD. Ved: Jaroslav Benda. Turistická vycházka týmu A. Pouze pro členy Klubu přátel Pardubicka.

typ akce: Turistické vycházky

Archiv aktualit

Pernštejnský vodovod v Pardubicích

obrázek k článku Péče, kterou Pernštejnové věnovali svému městu Pardubicím, byla příkladná. Dali přestavět původní tvrz na moderní zámek a při něm, zcela od základů, postavit moderní hrazené město. Povolali výborné stavitelské mistry ? nejprve mistra Pavla a pak Jiříka z Olomouce, kteří i přes dva velké požáry města v letech 1507 a 1538 nakonec smělou vizi Viléma z Pernštejna dokončili.

O dokonalosti velkých, smělých plánů nezřídka rozhodují drobnosti. Moderní město se neobejde bez vodovodu. To věděli Pernštejnové již počátkem 16. století. Proto s vyhledanými odborníky pracovali i v tomto směru. Ti nejdříve prošli blízké i vzdálenější okolí města a sledovali svažitost terénu i výskyt a vydatnost pramenů. Ukázalo se, že více náležitě vydatných pramenů je ve vsi Srchu. (V roce 1588 zde žilo 16 trvale usazených obyvatel). Jeden z pramenů byl tak silný, že nezamrzal ani za největších mrazů. Prameny zamokřovaly půdu okolo Srchu tak, že byla bahnitá. I poloha Srchu vzhledem k Pardubicím byla příhodná. Leží asi pět kilometrů severně od města a hlavně na mírném návrší asi deset až patnáct metrů nad městem, takže tok vody samospádem byl možný.

V roce 1513 byl v Srchu postaven vodojem. Máme to štěstí, že se tato část nejstaršího pardubického vodovodu dochovala dodnes. Tvoří ji z cihel zaklenutá stavba, zčásti zapuštěná do země a spočívající na mohutných dubových trámech. V ní se shromažďovala voda, prýštící z přirozených vývěrů. Stavba je asi 8 metrů dlouhá a 3,5 metru vysoká. Dalším nezbytným krokem ke zřízení vodovodu byla výroba dřevěných rour, ale také žlabů a koryt. Hned na začátku 16. století byli do Pardubic panem Vilémem pozváni a za hradbami města na pravém břehu Haldy usazeni tesaři a jejich pomocníci. Tady začali dlouhými nebozezy podélně provrtávat rovné, hlavně borovicové kmeny. Hotové pak opatřovali z jedné strany kovovými spojkami, kterými se roury připojovaly k sobě.

Místu, kde se na severovýchodní straně města roury vrtaly a okolo kterého si tito řemeslníci postavili i své domky, se začalo říkat „vrtálna“. I dnes najdeme toto místo na plánu Pardubic pod názvem Na Vrtálně. Výrobci rour tu žili a pracovali po několik generací. Dřevěné roury uložené v zemi měly omezenou životnost, takže se neustále vyráběly náhradní. Roury s vodou byly po městě rozvedeny do několika míst – na zámek, na Pernštýnské náměstí i jinam, odkud si obyvatelé, kteří neměli vlastní studnu, roznášeli vodu v nádobách domů.

Na čelní stěně vodojemu v Srchu je kromě železných vstupních dveří zasazena i pamětní deska s následujícím textem: „Postaveno za Viléma z Pernštejna roku 1515“. Budete-li někdy tuto pozoruhodnou technickou památku, která v poslední době prošla opravou, hledat, zajeďte průjezdní silnicí až do nejzápadnější části Srchu, kde se silnice otáčí k severu. Tam odbočte vlevo a za jedním blokem domků znovu vlevo. Přijedete k návesnímu rybníčku Zástava a okolo něj půjdete vlevo do mírného svahu. Tady starý pernštejnský vodojem uvidíte.


O nás
Klub přátel Pardubicka
Buďme patrioty Pardubicka!

Předchůdcem dnešního Klubu přátel Pardubicka byl Klub přátel Velkých Pardubic, který působil v letech 1945-1948. Jeho předsedou byl Jaroslav Krupař. V šedesátých letech byla myšlenka existence spolku sdružujícího místní patrioty opět oživena a tak v roce 1965 vznikl tehdy při KD Dukla Klubu přátel Pardubic. Ještě v témže roce vyšlo první číslo časopisu Zprávy Klubu přátel Pardubic, který vychází bez přestávky po celých až dodnes.

Newsletter

Přihlášení k odběru novinek emailem